Gazete Vatan Logo

Huzuru renklerde arıyoruz

Ne Aralık ayında açan güneşte, ne de yerlerdeki haşır huşur yapraklarda aslında. Huzur “içimizde, içimizde”... Ama bulup çıkarmak için dışarıdan yardım şart gibi. Destek Pantone renk kataloğundan!

Huzuru renklerde arıyoruz

Şurada 2015’in sona ermesine ne kaldı? Sevgi, mutluluk, başarı, sağlık birçok dilekle başladık bu yıla.

Umarım siz de bunlardan çoğunu gerçekleştirmiş olanlardansınızdır. Ama bir dilek var ki... Çok çok uzakta: ‘Huzur.’ Kendi hayatlarımızı geçtim, bu ülkede bir günün huzur içinde geçmesi mümkün olmuyor çoğu zaman.

Maşallah hep bir aksiyon... Ne yapalım. Umudumuz renklere kaldı. Hani kendi kendine geleceği yok. Bari şu renklere odaklanalım. Bu fikir şimdi durup dururken nereden mi çıktı? Pantone’den.

Bu iki renk günlük stresin panzeri

Gerekçesi ilginç bu kararın. Çok moda, bütün tasarımcılar defilelerinde bu renkleri kullandı falan değil. Çok daha derin. “Tüketiciler modern zamanların stres dolu hayatlarına karşı farkındalık ve sağlık peşine düştü“ diyor Pantone yetkilileri. Farkındalığa ve sağlıklı bir yaşama ulaşmayı stresle başa çıkmanın adeta panzehiri olarak görmeye başladık onlara göre... İşte bu yüzden de psikolojik olarak bize güven verecek renkleri seçiyoruz hayatta. Pembe kuartz ve bebek mavisi onların başında geliyor. İkisi beraber, pembenin sıcak kucaklayıcı tonu ve mavinin serin huzuru arasında denge yaratıyor. Sağlık ve huzurla düzen arasındaki bağı yansıtıyor.

Haberin Devamı

Pantone bu yıl ilk kez iki renk seçti

Pantone renk kataloğu her yılın Aralık ayında, bir sonraki yıla damgasını vuracak rengi seçer. 2015’inki Marsala (şarap kırmızısı) idi mesela. Alışveriş yapmayı sevenlerin gözünün önüne çoktan gelmiştir reyonlar. Dudaktan tırnağa, eldivenden ayakkabıya bu bordo tonuna büründük yıl boyunca. Şimdi ise yeni renk belirlenecek diye, moda severler olarak geçtik ekranların karşısına beklemeye başladık. Ama o da nesi. Bu yıl bir renk değil, ilk defa iki renk seçti Pantone yetkilileri: Bebek pembesi; pembe kuartz (rose quartz) ve bebek mavisi (serenity). Üstelik uzun uzadıya bir gerekçe açıklamasıyla...

Cinsiyetler arasında muğlak çizgiler

İki gerekçesi daha var bu kararın: Eşitlik ve geçirgenlik. Eşcinsellik konusunu epey konuştuk bu yıl. Kardashianların babası cinsiyet değiştirdi, Caitlyn Jenner oldu. Ünlü şarkıcı Will Smith’in oğlu mezuniyet balosuna giydiği eteğimsi tuniğiyle karşımıza çıktı. Miley Cyrus iki cinse de ilgisinin olduğunu ‘panseksüelim’ sözleriyle açıkladı... Toplum bu denli eşcinsellikle iç içe yaşarken, renkler de girdi işin içine. Algıların kırılmasına onlar da destek oluyor artık... Dikkat ederseniz Pantone tarafından seçilen iki rengin de sembolik anlamları var. Biri bebek mavisi diğeri de bebek pembesi. Bu iki rengin bir arada kullanılması ve ne kadar uyumlu olduğunu vurgularken aslında bir şeye daha dikkat çekiyorlar. Cinsiyetler arasındaki keskin çizgilerin nasıl muğlaklaştığına...

Haberin Devamı