Gazete Vatan Logo

Her şey kokuyor mu?

Bazı kadınlar, koku duyuları bir anda hassaslaşınca hamile olduklarını anlarlar. Bununla beraber, insanların, yemeklerin ve nesnelerin kokusu onlar için kimi zaman dayanılmaz bir hal alır…

Hamilelikle metabolizmada meydana gelen değişikliklerin başında tüm duyu organları, özellikle de koku alma duyusundaki hassasiyettir. Kimilerinin koku alma duyuları bir pastanenin önünden geçerken fırına verilen tatlının içindeki malzemenin neler olduğunu kokularından tanıyacak kadar hassaslaşır. Hamilelik evresinde kadınların koku alma duyuları niçin gelişir, nasıl gelişir, hangi kadınlarda meydana gelir ve kaç ay sürer? Bazı kadınlar için dayanılmaz ve mide bulantısının başlıca sebebi olarak bilinen kokulara karşı hassasiyet, bazı kadınlar içinse hoşa giden bir durumdur.

Bu konuda bilinmesi gereken önemli noktaları uzman hekimlere danışarak sizler için araştırdık. Hamile bir kadının koku alma duyusunda ne gibi değişiklikler meydana geliyor? Niçin? Koku duyusunun hassaslaşması her kadında rastlanan bir durum değildir. Ancak kadınların pek çoğunda hamileliğin temel belirtisi olarak gözlenmektedir. Kokulara karşı hassasiyet, özellikle hamileliğin ilk haftalarında sıkça rastlanan bir gebelik sorunudur. Bazı kadınlarda bu durum 12-15 hafta sürerken, bazı kadınlarsa tam 9 ay boyunca kokulara tahammül edemediklerinden yakınırlar.
Gebelikte mide bulantısı sarısında çiçek kokusundan yemek kokusuna kadar bir takım kokuların duyulması mide bulantısını artırır.

Hamilelikte kan damarları ve kılcal damarlar genişlediği için kokuya karşı hassasiyet baş gösterir. Hamile kadınlar kendilerini toplumdan soyutlamamak için gebelikleri süresince insanlar arasında dolaşırlar. Ancak bu durum çok çeşitli kokuları duymalarına ve çoğunlukla da rahatsız olmalarına neden olur. Hamile kadınları en çok rahatsız eden kokuların başında yemek kokusu, parfüm kokusu ve hava kirliliği ile çevreye yayılan çeşitli kokular gelir. Bunun yanı sıra bazı kadınlar, kokusunu beğenmedikleri için yemedikleri yemekleri hamilelikte yemeğe başlayabilirler.
Kokuya karşı hassasiyet günün belirli saatlerinde daha mı fazladır? Özellikle sabahları uykudan yeni uyanıldığı sıralarda kokuya karşı hassasiyet daha fazladır. Bu da kimi hamile kadının iştahının kaçmasına ve kahvaltı dahi edememesine neden olur.

Haberin Devamı