Gazete Vatan Logo

Hem soğuklarla hem de kilolarla savaşın

Havaların soğumasıyla birlikte, grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi kış hastalıklarına karşı vücut direncini artırmak ve yazın verilen fazla kiloları geri almamak için beslenmemize dikkat etmek gerekiyor.

Kış aylarında hastalıklarla savaşmak için ıspanak, roka, taze sebze ve meyveleri sofranızdan eksik etmeyin. Haftada birkaç kez balık, her gün bir elma tüketin. Ayrıca bol bol sebze ve tavuk suyu çorbası da masanızın değişmez mönüsü olsun.


Sonbahar ve kış aylarında vücut soğuğa karşı direncini korumak için çok fazla enerji harcamaz ama metabolizma hızı yükselir. Sürekli yeme ihtiyacı duyulduğu için diyet yapmak güçleşir ve hareket azalır. Ancak sağlıklı bir kış dönemi geçirmek isteyenlerin kilo kontrolü ve fiziksel aktivitelerine dikkat etmesi gerekir. Kışın fazla kilo almamak için tok tutucu çorba ve lifli gıdalar tercih edilmeli. Çünkü sürekli atıştırmanın önüne geçecek kepek, yulaf, çavdar, kuru fasulye, nohut, meyve ve sebze gibi lifli gıdalar midede su çekip şişeceğinden, yeme isteğini azaltır. Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmak için de yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Bahçelievler JFK Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevil Karahan, kış aylarında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.



Kurubaklagiller protein kaynağı


Yeterli ve dengeli beslenme; insanın gereksinimleri olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri gerektiği miktarda tüketmesidir. Bunun için süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl ve tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerin hepsinden yemek gerekli. Kan şekeri dengesiyle birlikte açlığımızı bastırmak için karbonhidratları tek başına değil de proteinli bir yiyecekle birlikte tüketebiliriz. Kışın haftada 1-2 kez mutlaka yumurta yenmeli. Bitkisel protein olarak ise; kurubaklagil (kuru fasulye, nohut ve yeşil mercimek) ürünleri vazgeçilmez kaynaktır. Haftada en az bir kez kurubaklagil yemeği tüketilmeli. Ayrıca bol bol sebze ve tavuk suyu çorbası da masanızın değişmezleri arasında olmalı.



Kışın metobolizma hızı artar
Kış aylarında artan metabolizma hızını dengeli bir diyet programı ile düzenleyebilirseniz kilo almayı engeller, hatta kilo verebilirsiniz. Artan metabolizma hızı ve iştah kontrol altına alınmazsa ve kişi kendini sürekli yemek ile motive etmeye çalışırsa, aktivitemizin azalması ile birlikte kış aylarında kilo artışı ile karşılaşırız.



Haftada iki kez balık


Vitamin ve mineraller bağışıklık sistemimizi ve metabolizmamızı güçlendirmeye yardımcı olur. A,E,C ve Se, Zn, Mg ve omega-3 ve omega -9 antioksidan özelliğe sahip vitamin ve minerallerdendir. Antioksidanlar hücre ve doku hasarına yol açan serbest radikallerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Güneşin olmadığı ve soğuklar yüzünden güneş olsa bile dışarı çıkılamayan kış günlerinde kemik ve diş sağlığının gelişimi ve korunması için balık tüketilmelidir. Balık hem D vitamininden, hem de omega-3 yönünden zengin olup bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. Haftada 2 kez balık tüketilmeli ama kızartma şeklinde değil de buğulama veya ızgara şeklinde tercih edilmelidir.



Bitki çayları direnci artırır

Çay, kahve, gazlı içecekler diüretik (idrar söktürücü) etkiler gösterdiklerinden vücuttaki su dengesi üzerine olumsuz etkiler yaratırlar. Bu yüzden suyun yerini tutmazlar. Su vücuttan toksinleri uzaklaştırmaya yardımcı olur. Gün içerisinde kahve molası yerine su molası vermek daha sağlıklıdır. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, zencefil, rezene, nar, ekinezya, kekik otu gibi bitki çaylarının da yaygın görünen kış hastalıklarına karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Bunlarla birlikte maden suları, süt, ayran, sahlep, taze sıkılmış veya piyasada artık sıkça karşılaştığımız yüzde 100 meyve suları yemeklerle birlikte ve/veya ara öğünlerde rahatlıkla içilebilir.



Haberin Devamı