Gazete Vatan Logo

Hangi göbek nasıl eritilir?

Hangi göbek nasıl eritilir?

Geçtiğimiz günlerde Kenan Doğulu’nun yayınlanan fotoğrafında sanatçının bir hayli kilo aldığı fark edildi. Peki, kilo verip yeniden form tutmanın sırrı nedir? Göbeğinizin neden çıktığını tespit ettiğinizde, nasıl eriyeceğini de bulabilirsiniz! İşte göbek şeklinizi öğrenin...

Can simidi göbeği




Karakteristik özelliği: En az iki kattan oluşuyor ve göbek deliğinin altından başlıyor. Bel çevresini yüzük gibi sarıyor.

Yaşam alışkanlıkları: Bu göbeğin sahibi spordan hiç hoşlanmıyor. Ve ağırlıkla olarak makarna, patates, pilav,

pizza gibi karbonhidratlarla besleniyor.

Ne yemeli?: Günde üç öğün yiyin, aradaki atıştırmalıklardan vazgeçin. Sabahları meyve sulu müsli ya da ekmek üzeri reçel/bal, küçük bir meyve ve çay. Öğlen bir porsiyon et ve küçük bir tatlı bile olabilir. Ama akşam karbonhidratı mutlaka kesmelisiniz! Peynirli ya da ızgara tavuklu salata yiyebilirsiniz.

Hangi sporu yapmalı?: Bu göbek ancak kondisyon yaparak erir. En iyisi günlük kondisyonunuzu artırmak. Asansör yerine merdiven çıkın, otomobil yerine yürümeyi tercih edin. Su sporlarından oldukça iyi sonuç alırsınız. Sporu mutlaka haftanın bir günü yapmaya çalışın. Bu disiplini oturtmak için mutlaka arkadaş ve ailenizden destek isteyen.

Stres göbeği




Karakteristik özelliği: Göbek daha çok midenin üzerinde oluşuyor.

Bu kişilerin genelde bağırsak problemleri oluyor.

Yaşam alışkanlıkları: Bu göbeğin sahibi yoğun günlük planı sırasında yemek yemeği ihmal ediyor. Acıktığında hızlı hızlı yiyerek, az çiğniyor ve bolca hava yutuyor. Sık sık
kahve içiyor.

Ne yemeli?: Yemek için kendinize vakit ayırın. Sabahları “can simidi göbeği” olanlarla aynı şeyleri yiyebilirsiniz. Öğlenleri hazmı kolay yiyecekleri tercih edin; örneğin domates soslu hafif bir makarna. Arkasından kahve ve tatlı yiyebilirsiniz. Bir yemeğiniz 30 ila 60 dakika sürmeli. Akşamları en iyisi kendi yemeğinizi kendiniz pişirin. Çorba, et ya da salata olabilir. Günün stresini atmak için hafif bir müzik çalın, mum yakın.

Hangi sporu yapmalı?: Öncelikle sakinleşmelisiniz! Agresif sporlar size göre değil. Nefes egzersizleri ile stres atmaya yarayan yoga, tai-chi gibi sporlar size uygun. Yürüyüş ve yelken yapmak da iyi gelebilir. Kendinize bir hedef koymadan, strese girmeden, haftada 1 ila 3 kez spor yapabilirsiniz.


Türkiye’de göbeklilik %36.2 oranında

2012 ‘Obezite ve Göbeklilik’ araştırmasına göre, kadınların % 55’i, erkeklerin yüzde 17’si göbekli. Kadınlar, 20-29 yaşları arasında % 20 iken, 30-39 yaş aralığında % 50, 40-49 yaşları arasında % 69.6 ve 50-60 arasında ise % 84’e çıkıyor.

Gaz göbeği



Karakteristik özelliği: Sabahları olmayan göbek akşama doğru çıkmış oluyor. Bazen yuvarlak görünüp, sert olabilir.

Yaşam alışkanlıkları: Gazdan göbeği şişenler ne çok hımbıl, ne de çok spor meraklısı. Sindirim sisteminde gaz birikiminin sebebi kişinin stresli oluşu ya da laktoz/gluten alerjisi olabilir.

Ne yemeli?: Soğan, bakliyat gibi gaz yapan yiyeceklerden uzak durun. Sabahları şekersiz müsli ve suyla inceltilmiş meyve suyu için. Öğlenleri sıcak bir çorba ve yanında probiyotik yoğurt. Akşamları da bir-iki dilim ekmek, yanında yağsız peynir ya da jambon. Gazlı içecekleri içmeyin.

Hangi sporu yapmalı?: Bu göbeğin sahibi genelde spor yapmayı seven tipler! Spora devam! Karnınız şişip, ağrıdığında kanepede yatıp kalmayın! Sokağa çıkın ve yürüyüş yapın.

Bira göbeği


Karakteristik özelliği: Bağ doksusunun zayıflamasına bağlı olarak, alt ve üst karnın belirgin bir şekilde dışarı doğru büyümesi.

Yaşam alışkanlıkları: Bu göbeğin sahibi -adı üstünde- çok fazla bira ve alkol içiyor. Yanında da cips ve yağlı yemekleri seviyor. Televizyon karşısında uzun geceler oturuyor.

Ne yemeli?: Bu göbekten kurtulmak için sabırlı olmalısınız! Alkolü minimuma indirin, kola türü gazlı, şekerli içecekleri hayatınızdan çıkarın. Günde üç öğün yemek yiyin, eti azaltın. Sabahları hayvansal yağ içeren tereyağı, salam gibi besinlerden kaçının. Onun yerine müsli ya da bir dilim ballı ekmek yiyin. Öğlenleri patates ve sebzenin yanında et, tavuk ya da balık yiyebilirsiniz. Akşamları karbonhidratı kesin, onun yerine sebze ve yoğurdu tercih edin.

Hangi sporu yapmalı?: Sporda kendinizi zorlamayın. Kilolardan kurtulmak için kendinize zaman tanıyın. Düzenli yapılan yürüyüş ya da kısa kondisyon sporları kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Alt karın göbeği



Karakteristik özelliği: Bu kişiler genelde zayıf ve atletik oluyor. Göbek deliğinin üstü düz olmasına rağmen, altına doğru küçük bir yastıkçık çıkıyor.

Yaşam alışkanlıkları: Bu göbeğin sahibi de hareketli bir kişi. Ancak tatlıya ve fast food’a zaafı var! Dikkat edin, göbeğiniz “can simidi”ne doğru gidiyor!

Ne yemeli?: Dengeli beslenmeniz gerekiyor. Sabahları müsli ve süt. Ya da 2 dilim ekmek, yanında peynir ve reçel. Öğlen balık ve

sebze. Sonrasında kek gibi küçük bir tatlı yiyebilirsiniz. Akşamları da tavuk eti ve yoğurdu tercih edin.

Hangi sporu yapmalı?: Doğru yapılmış mekik hareketleri iyi gelir. Ancak sizi yukarı doğru yuvarlandıran aletlerden uzak durun! Bunlar karın kasları üzerinde gereksiz bir baskı yaparak, göbek deliğinin altında oluşan yastıkçığın daha çok öne çıkmasına neden oluyor.

Anne göbeği




Karakteristik özelliği: Hamilelikten sonra alt ve üst karın kaslarının

sarkması sonucu oluşan göbek. Genleşen kaslar ve bağ dokusu yavaş yavaş kendine geliyor.

Yaşam alışkanlıkları: Bu göbeğin sahibinin küçük bir çocuğu var. Ve bu nedenle kendi vücuduyla hiç ilgilenemiyor!

Ne yemeli?: Yemek için kendinize zaman ayırın ve unutmayın, artık iki kişilik yemek zorunda değilsiniz! Sabahları tatlıların olduğu karbonhidratlı bir kahvaltı yapın. Reçelli, ballı ekmek gibi... Öğlenleri mümkünse üç porsiyon yemeye bakın; çorba, salata, ana yemek... Akşamları da 150-250 gram kadar et ve yanında sebze. Bol bol su içmeyi ihmal etmeyin!

Hangi sporu yapmalı?: Günde yarım saat jimnastik yapmak bile büyük fark yaratır. Pilates de kasları güçlendirmek için iyi bir spor. İlk aylarda ağır sporlar yerine yüzmeyi tercih edin. Doğumdan altı ay sonra istediğiniz her sporu yapabilirsiniz.

Yağ yakımını hızlandıran besinler


- Yağların yakılması için öncelikli olan su tüketiminizi arttırmak.

- Kırmızı biber; en etkili yağ yakıcılardan biri.

- D vitamini ve kalsiyum; ikisi beraber alındığında çok etkili, yağ yakımını hızlandırır.

- C vitamini, vücuttaki kortizol hormonunun seviyesini düşürerek yağ yakılmasında etkili olur.

- Yoğurt, greyfurt ve yeşil çay yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

- Lor peyniri başta olmak üzere tercihen yağsız yoğurt, süt ve süt ürünleri tercih etmelisiniz.

- Şekilli bir karın için kompleks karbonhidratlar, esmer makarna, kabuklu pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, lif içeriği yüksek vitaminler almalısınız.

Karın kası için ne kadar çalışılmalı?

Karın kası (rectus abdominis) için bir erkek 2 ay boyunca her hafta yapacağı 4 günlük antremanlar ile ve mutlaka uygulayacağı bir diyet programı ile hedeflediği karın kası yapısına ulaşabilir. Karın programı 5-7 dakikalık kesintisiz bir alt karın egzersizinden hemen sonra bir üst karın egzersizi içermeli. Yapılacak kuvvet antermanlarının arasında 5’er dakikalık yüksek templo interval kardio çalışmaları uygulanırsa günde sadece 30 dakikalık bir spor programı ile istenilen sonuca daha kısa sürede ulaşılabilir. Programın genel prensibi 5’er dakikalık setler önce kardio, sonrasında karın, hemen ardından tekrar 5 dakikalık kardio, sonrasında bölgesel bir ağırlık çalışması, 5 dakika daha kardio ve farklı bir bölge için ağırlık çalışması içermeli.

Haberin Devamı