Gazete Vatan Logo

Hamile babalar

Bebek haberini aldıktan sonra anne adayları kadar, babaları da müthiş bir heyecan sarıyor. Birçok erkek, bu haberi büyük bir sevinçle karşılıyor ama bu sevincin içinde panik, korku ve endişe de var.

Hep hamilelerin sorunları konuşulur. Peki ya babalar? Evet, en çok sıkıntıyı annelerin ve anne adaylarının yaşadığını biz de çok iyi biliyoruz. Ama inanın bazı baba adayları en az eşleri kadar hassas olabiliyor. Hormonların da bile birtakım değişiklikler görülebiliyor.
Düşünün, içinde taşımadığı halde fizyolojik sıkıntı bile yaşayabilen bir baba adayı, kim bilir ne kadar duyarlı bir baba olacaktır. Psikolog Reyhan Algül, baba adaylarının yaşadığı tedirginlikleri ve nedenlerini anlattı.

Babalarda görülen hamilelik sendromu nedir?
Hamile eşe sahip bazı baba adayları birtakım sıkıntılar yaşar. Buna ‘couvade sendromu’ denir. Bu sendromu yaşayan erkekler, eşleriyle benzer belirtileri paylaşır. Couvade sendromu bir aşırı duyarlılık halidir.

Ne gibi belirtiler görülür?
Hamilelikte tipik olarak görülen mide bulantısı, kramplar, ağrılar, aşermeler; baba adayında da görülür. Genellikle 3. aya yakın görülmeye başlar ve baba adayına göre değişiklik gösterir. Anne adayının kilo artışıyla paralel baba adayının da kilosu artar. Yapılan araştımalara göre baba adaylarında hormonal değişimler yaşanır. Doğumdan önce babaların prolaktin (süt ve besleme hormonu) düzeylerinde artış olur. Eşin hamilelği sırasında stres hormonu olarak da bilinen kortisol seviyesi 2 katı artar. Bu da baba adayının daha hassas hale gelmesi demektir.
Testesteron seviyeleri düşerken östrojen seviyeleri yükselir.

En çok hangi tür babalarda görülür?
Genellikle kaygılı erkeklerde daha çok görülür. Baba olmaya yeterince hazır olunmaması da bir başka etken. Baba adayı nasıl bir baba olacağıyla ilgili korku duyar. Baba olma yeni bir statüdür ve bu statü onu fazlaca heycanladırır.

Bu dönemde baba adayına nasıl bir yaklaşımda bulunulmalı?
Baba olmak zor bir süreç. Eş olmaktan baba olmaya geçiş süreci bazen sancılı olabilir. Bu noktada her iki tarafın da çocuk sahibi olmak için birlikte karar vermeleri ve gerçekten hazır olmaları çok önemli. Bu sendromu yaşayan baba adaylarına ‘Neden böyle yapıyorsun?’ demek hiç doğru değil. Hem eşleri hem de çevrelerinde bulunan kişiler baba adayına yardımcı olmalı, desteklerini esirgememeliler. Eşler ebeveyn olmakla ilgili dugularını birbirleriyle paylaşmalı.

Bu dönemi nasıl bir yöntem uygulayarak atlatmalılar?
Bu sendrom bazı baba adaylarında farkedilmeyecek seviyede yaşanırken bazılarında daha şiddetli olarak kendini gösterebilir.
Siz ve eşinizin ailesi hep birlikte ona destek olmalısınız. Eğer tablo şiddetliyse, ileride başka psikolojik sorunlara yol açmaması için psikoterapi almak faydalı olabilir. Couvade sendromunu yaşayan baba adaylarının bir kısımı daha sonra psikolojik sorunlar da yaşabilir. Çok şiddetli değilse kitaplar okumak, başka babalarla deneyimlerini konuşmak, internete araştırma yapmak işinize yarayacaktır.

Haberin Devamı