Gazete Vatan Logo

En çok bu elbiseler konuşuldu

2012’nin sonuna geldik. Moda takvimi hep ileriye dönük takip ediliyor ama 2012’nin akıllara kazınan elbiselerine dönüp bir bakalım. Başlamadan bir konuyu aydınlatmak istiyorum. Bu yazı en şık, en güzel elbise değil, en çok dikkat çeken ve konuşulan elbiseler üzerine. Yani bir nevi 2012 modası retrospektifi...

En çok bu elbiseler konuşuldu

Öncelikle modanın en güzel sahnesi olan kırmızı halılara bir göz atalım. 2012 Oscar kırmızı halısında en çarpıcı isim, derin bacak yırtmaçlı siyah kadife Atelier Versace elbisesi, Neil Lane küpeleri, Salvatore Ferragamo çanta ve stilettolarıyla Angelina Jolie oldu. Oscar sonrası Angelina Jolie’nin bacağının tamamını gösterecek şekilde verdiği poz, giydiği tuvaletten çok konuşuldu. Bacak yırtmacı da böylece modanın gündemine oturmuş oldu. Türkiye’de ise bacak yırtmacının temsilciliğini Elle Style Awards gecesinde, Elle dergisi Genel Yayın Direktörü Işın Görmüş, Elie Saab elbisesi ile yaptı... Jolie’nin iddialı siyah seçiminin karşısında, Gywneth Paltrow, Tom Ford elbisesi ve Anna Hu tasarımı kelepçe bileklik ve over size yüzüğüyle meydan okur gibiydi.



Dolce Gabbana elbisesiyle festivalden rol çaldı

Kırmızı halının güzelliğinin yaşandığı bir diğer önemli organizasyon olan Venedik Film Festivali’nin yıldızıysa, jüri üyesi Laetitia Casta oldu. Dolce & Gabbana’nın siyah transparan, dantel işlemeli elbisesi, platformlu ayakkabıları ve smooky göz makyajı ile, festivalden adeta rol çaldı.
Dolce Gabbana parfüm kampanya yüzü olan fransız oyuncu, Venedik’de İtalyan kadını ruhunu çok iyi yansıtmış. Kate Hudson, Atelier Versace transparan dantel detaylı tuvaleti ve Faberge mücevherleri ile Oscar’da Angelina Jolie ve Gywneth Paltrow örneğinde olduğu gibi zıt kutupları temsil ettiler.

İddianın adı Givenchy


Met Gala moda dünyasının en önemli gecelerinden biri olduğundan, her yıl en zengin moda malzemesi bu geceden çıkıyor. 2012 de aynı şekildeydi. Gecenin en çok konuşulan isimlerinden, daha doğrusu elbiselerinden biri de kuşkusuz Beyonce’nin iddialı sıfatını kifayetsiz kılan Givenchy tuvaletiydi. Met’in gece gündüz ikilisinde Beyonce’ye eşlik eden isim, payetli nude Rachel Zoe gece elbisesi içinde büyüleyici görünen Karolina Kurkova’ydı. Beyonce ne kadar koyu ve transparan ise Kurkova’da o kadar kapalı ve aydınlıktı.

Bone modası

Saç aksesuarı olarak kullandığı ve 1960’yı yılların modasını yansıtan payetli bone ise Ralph Lauren reklam kampanyalarında da gözümüze takılmıştı. 2006 MTV ödül gecesinde Jennifer Lopez Biba marka elbisesi ve 2009 Met gecesinde Kate Moss, Marc Jacobs tuvaletiyle bone kullanmışlardı.

Beyaz boxer’lı ironik yıldız

Beyonce ve Kurkova, Met’de Gisele’in Givenchy tuvaleti ve Camilla Belle’in Ralph Lauren Bahar koleksiyonuna ait mücevher görünümündeki elbiselerini bile gölgede bırakırken, Marc Jacobs beyaz boxer’ı ve 14. Louis tarzı tokalı ayakkabılarıyla ironik bir yıldız havasındaydı. Bu görüntü birçoklarımıza Kral Çıplak masalını hatırlatmıştır.

Moda bir sahne, biz de oyuncularıysak, Marc Jacobs oyunu kuralına göre oynuyor.



Limonata tadında Emmys

Bu fotoğraflara tek tek yorum yapmayacağım. Ama Emmys sonrası moda eleştirilerinde konuşulan sarının Emmys kurumsal rengi olduğuydu. Charlize Theron’sa 20’lerin tarzını yansıtan Dior Couture elbisesi ve Cartier saç bandıyla klasik ve zamansız şıklığı yansıtıyorlar... Tilda Swinton’ın kıyafeti ise pekçok internet sitesince “yılın en iyisi” seçildi.

Türkiye’de neler konuşuldu?

Ajda Pekkan’ın, Suada konserinde kullandığı, Charlize Theron’un Pamuk Prenses galasında giydiği Dior Couture tuvalete benzeyen kostümü cesur bir seçim olmasıyla çok konuşulan elbiseler arasına girdi.
Moda ve Sosyete isimli blogun yazarı Pelin’in değimiyle Chanel by Eda Taşpınar tasarımı ile ilgili tweetini atmasıyla, ismi saklı madur kişi Chanel’e 8500 Euro’luk elbiseyi iade ediyor. Bu sefer kanundaki açıktan dolayı müdahele edemeyen Chanel yakın takipteymiş. Bu tarz, gerçeğini yaşatma durumu dünyanın her yerinde var. Biraz anakronik olacak ama Zuhair Murad’ın 2009 Bahar Haute Couture koleksiyonuna ait elbisesi aslında Dior’un 1949-50 Sonbahar Kış koleksiyonunda Junon adını verdiği elbise. Miley Cirus’ün 2009 Oscar törenine giydiği elbisenin esin kaynağı Diro Junon’un Metropolitan müzesinde görebilirsiniz. ‘Bugün ne giysem’ adlı yarışma programına katılan yarışmacılardan birinin Antalyal’ı bir tasarımcıya yaptırdığı, kumaşı Framsa’dan gelen 8500 YTL değerindeki elbisesi ile elenmesi olay oldu. Demek ki neymiş, stil parayla satın alınmazmış.



En çok giyilen Stella McCartney

Cannes Film Festivali’nde kırmızı halıya damgasını Gucci vurdu.
Herkesin bildiği gibi 2013’ün rengi zümrüt yeşili. Natasha Poly Gucci’nin 2012’de en çok giyilen ve moda dergilerinde kullanılan zümrüt yeşili kadife elbisesi ve De Grisogono zümrüt ve pırlantalı küpeleri ile nefesleri kesti. Trensette olmak nedir? Sorusuna da en iyi yanıtı verdi.

Gucci’nin haricinde, Gwyneth Paltrow’un Grammy ödül gecesinde giydiği, Stella McCartney’nin ‘Saskia’ model elbisesi yılın en çok giyilen bir diğer modeli oldu. Shalom Harlow, Kira Miro ve Brooklyn Decker da aynı elbiseyi tercih eden isimler...

Mutlaka kemer kullanıyor

2012 boyunca ne giyerse giysin, belinde kemer kullanan Kate’in 2013’de hamileliği boyunca benimseyeceği tarz merak konusu olmaya başladı bile... Vanity Fair’in Oscar Partisinin göz alıcı elbisesi Jennifer Lopez’in giydiği Zuhair Murad tasarımıydı. Gecenin çok konuşulan bir diğer dekolte elbisesi ise Abed Mahfouz tasarımı elbise ve Irina Shayk’ın dekoltesiydi.

Haberin Devamı