Gazete Vatan Logo

Ekmek paralarını vapurdan çıkarıyorlar

Boğaz’ın iki yakası arasındaki yolculuklarımıza eşsiz manzaranın yanında, sesleri ve notalarıyla artık müzisyenler de eşlik ediyor. Şimdilik 64 kişi ve 32 müzik grubu cazdan popa farklı tarzlarda yerli-yabancı şarkıları cover’lıyor, müzik şöleni sunuyor

Ekmek paralarını vapurdan çıkarıyorlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) geçtiğimiz yıl Ekim ayından itibaren Şehir Hatları'nda başlattığı uygulamayla yolcular müzisyenlerle buluşuyor. Şimdilik 64 kişi ve 32 müzik grubu Beşiktaş - Kadıköy, Karaköy - Kadıköy, Üsküdar - Eminönü, Haliç ve Adalar seferlerinde şarkılarını seslendiriyor.

Müzisyen adayları Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’ne istenen belgelerle başvurularını yaparak izin belgelerini alıyor. Yolcuların en fazla istediği parçalar: Yiğidim Aslanım ve Pervane. Kadıköy-Eminönü hattında müzisyenlerle buluştuk; hikayelerini dinledik.

Ece D. Özpamukçu (Gitarist)

Eminönü hattı türkü Beşiktaş pop istiyor

23 yaşındayım, beş yıldan beri vapurda gitar çalıyorum. Modern Müzik Akademisi’nden mezun oldum. Çeşit çeşit; küfür edenler de var, sevenler de. Eminönü hattı Karadeniz türkülerini, Türk Sanat Musikisi'ni seviyor. Beşiktaş-Kadıköy ise, daha genç işi, hareketli şarkılar çalıyorum. İşim bu, kendime yetecek kadar geçimimi buradan sağlıyorum. Aynı zamanda organizasyonlara, sahnelere de gidiyoruz. Haftanın altı günü üç saat buradayız. Hasta Siempre ile özdeşleştirildim. Mehmet Güreli'nin Kimse Bilmez'i ve Pervane çok isteniyor. Hava kapalıyken duygusal, açıkken coşkulu çalıyorum.

Haberin Devamı

Hazal Akkerman (Çellist)

Vapurda çalmak konserden heyecanlı

27 yaşındayım, bir seneden beri vapurdayım. Mimar Sinan Konservatuvar Bölümü'nü bitirdim. Vapurda çalma sebebim, bilet fiyatlarını pahalı bulan insanların ayağına müziği götürmekti. Enstrümanları açmaya başladığımızda insanların gözünde heyecanlı bir ifade oluşuyor ve bunu görmek çok güzel... Bizden en fazla istenen parça Yiğidim Aslanım... Yavaş yavaş müziği, metroya ve sokağa taşımamız gerekiyor. Haftanın altı günü, vapurlardayım.

Azade Simge (Solist)

Üç dil biliyorum ama işsizim...

Dört yıldır vapurdayım. 31 yaşındayım. Fransızca-İspanyolca Tercümanlık mezunuyum, formasyonum var elimde. Üç dil biliyorum ve öğretmenlik de yaparım istersem. Maalesef keyifli bir tercih değil zorunluluktan ötürü geçimimi vapurda şarkı söylerek sağlıyorum. Rızkımız çıkıyor çok şükür. Kimisi 20 TL, kimisi 1 TL bırakıyor. İnsanlar o an para veremese de çikolatadan tutun, yanlarındaki yiyeceklere kadar farklı şeyler bırakıyorlar bize.

Haberin Devamı

Hilal Nalbant (Solist)

Ömrümün sonuna kadar vapurda şarkı söyleyebilirim

Grafik-tasarım mezunuyum. Geçmişte okuduğum bölümün işini yaptım ama müzik bırakmadı peşimi. Üç yıldır vapur hatlarındayım. Haftanın beş günü çalışıyorum. Bazen iş teklifleri alıyorum. Yanıma çaktırmadan telefon numarasını bırakanlar, insanların önünde aşkını ilan eden erkekler oluyor. Kült haline gelmiş parçalar isteniyor. Ömrümün sonuna kadar vapurda şarkı söyleyebilirim, çünkü buraya ait hissediyorum.

Eylül Erel (Klarnetçi)

Resmimi çizip verenler oluyor

Dokuz yıldır vapurdayım, 23 yaşındayım. Haliç Üniversitesi'nde Konservatuvar okuyorum. Başlangıç hikayem de enteresan: Ders aralarında iskeleye gidip, antrenman yapar gibi biniyorduk vapura. O dönemden beri harçlığımı çıkarmayı başarıyorum. Resmimi çizip verenler oluyor, tepkiler çok güzel. İzin uygulamasından önce zabıta ceza kesmişti. Ama yılmadım, neyse ki İBB güzel bir iş yaptı ve izin uygulamasını başlattı geçen yıl.

Haberin Devamı