Gazete Vatan Logo

Edebiyat dünyasına “sağlık” geldi

Türkiye’de her 100 kişiden birinde görülme olasılığı olan hastalık; Şizofreni

Türkiye’de her 100 kişiden birinde görülme olasılığı olan şizofreni hastalığına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Gerçekler Maskelenmesin” projesi kapsamında düzenlenen ‘Ateşin Düştüğü Yerden; Sesler, Yüzler, Öyküler’ yarışması sonuçlandı. Şizofreni Dernekleri Federasyonu tarafından, Bilim İlaç desteği ile düzenlenen öykü yarışmasının 2’ncisini Süveyda Ölüdeniz, “Kanatılmış Öyküler Kitabı” isimli öyküsüyle kazandı.

Proje, şizofreni hastalığına dikkat çekmenin yanı sıra, fırsat verildiğinde şizofreni hastalarının neler yapabileceğini gösterme amacı da taşıyor. Sofa Otel’de gerçekleşen basın toplantısı ile sonuçları açıklanan yarışmanın jürisinde; sanatçı Yılmaz Erdoğan, yazar Mario Levi, Doğan Kitap Genel Koordinatörü Deniz Yüce Başarır, Tiyatro Kedi Genel Koordinatörü İpek Altıner, Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Doç Dr. Haldun Soygür ve Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş bulundu.

Sadece şizofreni hastalarının katılabildiği bu yarışmada, yaş ve öykü sınırlaması yapılmadı. Jüri üyelerinin metinleri kurgu, dil, ifade gücü açısından incelediği yarışmada, Çöpçüler öyküsü ile Yasemin Şenyurt 2’nci, Yanlızlığın Getirdikleri isimli öyküsüyle de Mehmet Görkem Özköse 3’üncü oldu. Mario Levi birinci olan Süveyda Ölüdeniz’in plaketini “Bundan sonra elim yakanda, kitabını bekliyorum” diyerek verdi.

Öyküler kitaplaştırılacak

Yarışmayı kazanan ilk üç kişi para ödülünün yanı sıra Mario Levi Yazı Atölyesi’nden bir sezonluk eğitim hakkı kazandı. Yazı atölyelerindeki eğitim ile bu kişilerin yeteneklerinin geliştirilmesi hedefleniyor. İlki geçen yıl düzenlenen yarışmanın sonucunda ilk dokuza giren öyküler “Hayat Bana Yüreğini Açıyor” adıyla Doğan Kitap tarafından kitaplaştırılmıştı. Bu yıl da değerlendirmeye katılan ilk 10 öykünün Doğan Kitap tarafından kitaplaştırılmasıyla öykülerin okuyucularla buluşması sağlanacak.

Haberin Devamı