Gazete Vatan Logo

Dünyanın en büyük tematik akvaryumunun en"leri

Su cennetinin en dikkat çeken noktaları...

Açıldı açılacak derken, İstanbullular nihayet dünyanın en büyük tematik akvaryumuna kavuştular. İstanbul Akvaryum’da ziyaretçiler, coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz ile başlayan ve Pasifik’e kadar uzanan toplam 16 tema ve 1 adet 1000 metrekare üzerine kurulmuş yağmur ormanından oluşan güzergâhta yolculuk yapıyorlar. Sizin için bu su cennetini gezip, “en dikkat çeken noktaları” belirledik.

İstanbullular 1 haftadır aynı yere akın ediyor; yani İstanbul Akvaryum’a... İçinde 15 bin deniz ve kara canlısı var. Doğal ortamlarına en yakın koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Karadeniz, İstanbul Boğazı, Marmara, Çanakkale Boğazı, Ege, Süveyş Kanalı, Kızıldeniz, Küresel Isınma, Akdeniz, Cebelitarık, Doğu Atlantik (Batık Gemi), Orta Atlantik, Batı Atlantik, Panama Kanalı, Pasifik, Nautilus (Denizaltı) olmak üzere 16 tema ve toplam
22 bin metrekare alana konumlandırılan akvaryumda dev canlı bitkilerin, yapay şelalelerin bulunduğu bir yağmur ormanı da mevcut. Yürüyerek toplam 1,2 km yol kat etmiş oluyorsunuz. 168 milyon TL’lik bir yatırım olan akvaryumda 2500 kişi çalışıyor.

En büyük tank

Ana tank tam 400 metreküp su hacmine sahip. Duvarlarını Galata Kulesi, Ayasofya, Haydarpaşa Garı gibi Marmara Bölgesi’nin geçmişten günümüze en önemli mimari eserlerinin 400 metrekarelik kolaj çalışması süslüyor. Buranın iç dekorasyonu her alanda farklı yapılmış. Böylece aslında etrafında dönmenize rağmen her seferinde aynı tanka baktığınızı anlamıyorsunuz.

En soğuk yer

Küresel ısınma alanında 2 metrelik gerçek bir buz kütlesi yer alıyor. Bu nedenle akvaryumun en soğuk alanı burası. Penguen, kutup ayısı gibi kutuplarda yaşayan hayvan maketleri çok sevimli. Duvarların içine yerleştirilen ışıklı panolardan ise küresel ısınma ve kutuplarla ilgili bilgi alınabiliyor.

En tembel

Hemşire köpekbalıkları... Yerlerinden neredeyse hiç kıpırdamadan tüm gün arkalarını dönüp yatan köpekbalıklarının tehlikeli olduğuna inanmak güç.

En ünlü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ı gazetecilere akvaryumla ilgili bilgi verirken korkutan ‘patates orfozu’ akvaryumun
en tanınan yüzü.

En büyük

Ana tankın içinde yer alan gitar köpekbalığı, limon köpekbalığı, orfoz ve vatoz en dikkat çekenlerden... İçlerindeki en büyük ve en yırtıcı olanı ise limon köpekbalığı.

En sanatsal

Dekorasyonu Antik Ege uygarlıklarından ve o zamanın yapılarının belirli bölümlerinden esinlenerek yapılmış olan Ege alanında, denizler tanrısı Poseidon heykeli var. Osmanlı denizciliğinden de bahsedildiği için balmumundan yapılmış Barbaros Hayrettin Paşa heykeli de bulunuyor. Akvaryumdaki tüm maketlerin ve bazı alanlarda gösterilen filmlerin tümü buraya özel olarak yapılmış.

En özel

Karadeniz alanındaki Mersin balığı, dünya üzerinde korumaya alınmış bir tür. Yumurtası tek siyah olan canlı olma özelliği taşıyor.

En sıcakkanlı

Batı Atlantik alanındaki Touch Pool’da yengeç, deniz yıldızı gibi canlılar var. Görevliler eşliğinde dokunabiliyorsunuz.

En bunalımlı

Yağmur Ormanları alanında pirana, iguana gibi canlılar bulunuyor. Tüm bitkiler Costa Rica’dan getirtilmiş. En dikkat çeken canlı ise dünyanın en büyük kemirgeni olan 48 kg ağırlığındaki capybara! Ancak bu aralar kendisini göremiyorsunuzyoğun ilgiden dolayı bunalımda.

Rakamlarla İstanbul Akvaryum

* Toplam 64 adet su tankı var.
* Otoparkın toplam araç kapasitesi 2.600.
* 6.000 m2’lik ziyaretçi alanı mevcut.
* 1.500 çeşit, toplam 15 bin adet deniz ve kara canlısı var. Ancak hedef, 1 yıl içerisinde bu sayıyı 20 bine çıkarmak.
* 2 adet 15 kişilik 6 akslı 5D sinema salonu ve 7 ayrı film izleme seçeneği mevcut.
* 470 m2’lik alana sahip hediyelik eşya birimi var.
* Gezi güzergâhı üzerinde 3 ayrı kafede mola verebilirsiniz.

Haberin Devamı