Gazete Vatan Logo

Doğurmak, vücudu 10 yaş gençleştirir

Doğurmak, vücudu 10 yaş gençleştirir

Ünlü diyetisyen Şeyda Coşkun anne olduktan sonra hayatının ne kadar değiştiğini anlatıyor: “Bebeğini besliyorsun, uyutuyorsun sonra ona dönüp baktığında bunu ben mi yaptım diyorsun! Bununla birlikte zaten yeniden yapılanma sürecine girmiş oluyorsun. Zaten doğum yapmak bir kadın için yeniden bir hayatın başlangıcı demek.”

Normal doğum hakkında ne söylemek istersin?
Normal doğum insanın hayatında belki de ilk defa en büyük mucizeye tanık oluşudur. Bunu kendisi gerçekleştiriyor. Bebeğin vücudundan çıkışıyla sanki bütün ağırlıklarından bütün yüklerinden kurtuluyor. Ve tertemiz berrak bir safya açılıyor hayata. Bundan sonraki dönemde hayatla ilgili bütün hırslarını bütün ihtiraslarını bırakıyor. Bütün kimyasallıklarını bırakıyor, doğaya dönüyor ve en doğal şeyi gerçekleştiriyor.
Emzirme peki?
Bundan sonra emzirme geliyor. Bir canlıyı beslemek, büyütmek... Evindeki kapının önüne sığınan bir kediyi beslemek ne kadar mutlu hissettiriyordu düşünsene; evladını besleme duygusu tartışılmaz. Oradan yola çıkarak baksak bile sadece bir kedi beslemiş insanlar bile bu duygunun ne kadar üstün bir duygu olduğunu bilir. Onu büyütüyorsun besliyorsun, kollarında uyutuyorsun sonra ona dönüp baktığında bunu ben mi yaptım diyorsun! Bununla birlikte zaten yeniden yapılanma sürecine girmiş oluyorsunuz.
Yeniden yapılanma diyorsun?
Yeniden yapılanma diyorum çünkü doğum yapmak bir kadın için yeniden bir hayatın başlangıcı demek. Eskisi gibi tek başına bir hayatın yok. Bir canlıyla birlikte bir hayata başlıyor; önce onu kendi içinde büyütüyor onunla birlikte sen de büyüyorsun. O yüzden de aynı anda hem sen yapılanıyorsun hem bedensel hem de psikolojik hem de içindeki canlıyı yapılandırıyorsun. Bu dönem içinde insan psikolojik olarak değişik bir duyguya giriyor. Eskisi gibi keskin düşünemiyor hatları hepten yumuşamaya başlıyor. Bakış açısı daha inisiyatifli, olaylar karşısında daha da hassas olmaya başlıyor kadın. Duygusal bir sürece giriyor aynı zamanda. Buna mukabil yüksek bir gücü oluyor. Güç kavramı her geçen gün artıyor. Hiçbir şey onun kendini bırakmasına izin vermiyor aslında çünkü sadece kendisi yok başka bir canlı daha ver hayatında kendi içinde. Sonrasında doğum zamanı geliyor.
Eski vücuduma dönmeyi başardım
Hamilelik dönemin nasıl geçti, neler yaşadın?
Beden bu dönemde hormonel olarak çok büyük bir değişim yaşıyor. Vücuttaki değişiklikler moralini bozabiliyor özellikle benim yapımdaki bir kadınsan eğer. Bel oyuntun kayboluyor, bacaklarında kan dolaşımın yavaşlıyor, yorgun hissediyorsun ki ben bu değişimleri 7 aydan sonra yaşadım. Karnım yedi aydan sonra büyüdü. 7 ve 8. ayda iyice yuvarlaklaşıyorsun bir yandan da kilo aldığını görmezden geliyorsun. Sonra 9. ayda her şey hoşuna gidiyor. Çünkü doğuma az kalmıştır ve artık kocaman bir karnın vardır. Hamileliğinin son dönemi belki de bu dönemini arayacaksın. Bebeği taşımak ayrı bir duygu. Ben yoga yapıyordum, dokuzuncu ayda iyice dinamikleşmiştim. Dokuzuncu ayda da yoga yaptığımı anımsadığımda inanılmaz güçlü olduğumu düşünüyoruz. O ayda hamile kadına bir güç geliyor ki bu doğruymuş. Biz oğlum Arat’la birlikte yeniden yapılanmaya girdik. Yeni şeyler keşfettim. Vücudumun bebekli ve bebek sonrası halini hep özledim. Şimdi birçok yeni doğum yapmış danışanım var onlara daha iyi yardımcı olabiliyorum, daha iyi sonuçlar elde edebiliyorum. Bu dönemde yaratıcılık da başlıyor. İşim de benimle birlikte yeniden yapılanmaya girdi.
Eski vücuduna kavuştun mu?
Eski vücuduma döndüm; son kas ve adele dokunuşları yapıyorum. Onun için çalışıyorum. Eskisinden de daha iyi olacağına inanıyorum. Çünkü her doğum anneye gençlik katıyor. Doğum yapmış bir kadının vücudu 10 yaş gençleşiyor. İç duygu olarak da çocuk oluyorsun. Muhatabın minik bir bebek çünkü. Sen de çocuklaşıyorsun. Ben bu işin maneviyat yönünde kendimi buldum.
Doğum sonrası depresyonu yaşamadım
Hiç depresyon yaşadın mı?
Ben hiç doğum sonrası depresyon yaşamadım. Sadece iki üç kere Arat kucağımdayken ona bakarak ağlamıştım ama bunun da ona onun dünyaya gelmesine karşı gelişen güzel bir duygudan kaynaklandığını düşünüyorum.
Sana doğum sonrası neler yapacağız diye sorayım...
Benim 6 ay kuralım var. 6 ay anneler emziriyor. Yeme içme ritimleri devam ediyor. Ben hemen onları diyete sokma taraftarı değilim. Ama doğum sonrasında yürüyüş yapmalarını bu ilk 6 aylık dönemde karbonhidrat yemeklerini öneriyorum. Unlu gıdalar çocuğa süt yapmaz. Bu nettir. Sulu gıdalar süt yapar. Asla şekerli gıdalar da süt yapmaz. Yediği helva değil içtiği su süt yapar. Boza süt yapıyor ama aynı zamanda kilo da yapıyor. Hem bu tip bir içecek içip hem etin yanında karbonhidrat seçtiyse sabah da beyaz ekmekle başladıysa lohuasalık dönemi epey kilo alacaksın demektir.

Haberin Devamı