Gazete Vatan Logo

Demokles'in kılıcı kilisenin üzerinde

Ocak ayının son vizyon haftasında en çok ön plana çıkan film, 6 dalda Oscar adaylığı olan ve gerçek gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiğini anlatan 'Spotlight'

Demokles'in kılıcı kilisenin üzerinde

001 yılında Boston Globe gazetesinin nam salmış araştırma-inceleme birimi olan dört kişilik 'Spotlight' ekibi, kilisenin başrolde olduğu çocuk tacizi skandalını araştırmakla görevlendirilir. Gazete abonelerinin yüzde 53'ünün Katolik olması ve bu işin peşinden koşulmasını isteyen yeni editörün (Marty Baum) Yahudi olması gibi "baskı" unsurlarına rağmen, ekip cesaretle işin üstüne gider. 1970'lerden beri süregelen ve en tepedeki isimlerin örtbas ettiği bir vakayla karşılaşan ekip, ipuçları adım adım izleyerek mağdurların dehşet dolu ifadelerine ulaşıyor. Bu süreç filmin gerçeklik örgüsüne olumlu anlamda katkıda bulunuyor. Son kısımda ortaya çıkan skandalın boyutu ise izleyiciyi gerçeğin acımasızlığıyla baş başa bırakıyor. Tıpkı Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) karakterinin her pazar kiliseye giden büyükannesinin haberi okuduğu sıradaki yüz ifadesi gibi.

Micheal Keaton (solda), Mark Ruffalo (sağda)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı’na aday gösterilen Mark Ruffalo'nun Mark Rezendes karakteri rolü ile oyunculuk olarak filmin diğer oyuncularından bir tık daha önde olduğunu söylemek yanlış olmaz. Hatırlatmakta fayda var; hiçbir şekilde duygusal ajitasyona yer vermeyen, belgesel tadında olan yapım 6 farklı kategoride Oscar'a aday.
Dalgalar arasında yaşam savaşı
1952'de yaşanan gerçek bir hikayeyi izleyiciye aktaran Zor Saatler, Boston'da 30 kişilik mürettebatı olan SS Pendleton T-2 petrol tankerini ikiye ayıran bir fırtınayı ve bu ekibi kurtarmak için görevlendirilen sahil güvenliğin çabalarını ele alıyor.

Bir zamanlar Ege kasabasında...
Dondurmam Gaymak ve Entelköy Efeköy'e Karşı filmleriyle izleyiciyi Ege'nin sıcak insan manzaralarıyla buluşturan Yüksel Aksu, yeni filminde yine aynı aynı coğrafyaya götürüyor bizleri. İftarlık Gazoz, 1970'li yıllarda geçiyor. İlkokulu yeni bitiren ve yaz ayında çalışmak isteyen Adem'in (Berat Efe Parlar), Gazozcu Cibar Kemal Usta'nın (Cem Yılmaz) çırağı olmasıyla başlayan hikaye politik-mizahi izleğiyle yönetmenin kimliğini taşıyan bir yapım.

Haberin Devamı