Gazete Vatan Logo

Çocuklarda egzema

Egzema çocuklarda da görülüyor. Hatta çocukluk döneminde görülen deri hastalıklarının büyük bir bölümünü egzama döküntüleri kapsıyor.

Kızarmış, sulanan, pullanan deri görünümünü de tanımlayan egzema terim olarak, konuşma dilinde aynen kullanılmış ve sonraları tıbbi literatüre de bu haliyle geçmiş. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülgen Zeyneloğlu Poyraz egzema hakkında bilgi verdi.

Egzamanın değişik türleri bulunmakla beraber, bunlar arasında çocukluk çağında en sık rastlanılanları:

Seboreik (yağlı) egzama
Genellikle saçlı deride yağlı, mumlu görünümlü kepekler, kabuklar ve kızarıklıkla ortaya çıkar. Daha sonra vücudun diğer yerlerine de yayılabilir. Yenidoğan döneminden itibaren ilk 6 ay içinde görülün bu egzama türü 1 yaşına doğru yavaş yavaş geçmeye başlar.

Kundak bölgesi egzaması
Kundak bölgesinin bebek bezleriyle, idrar ve dışkıdaki kimyasallar ve mikroplarla oldukça uzun bir süre temas etmesi sonucu oluşur. En sık rastlanan mikrop türü ‘pamukçuk’ olarak bilinen kandida. Parlak kırmızı sızıntılı bir deri görünümü ortaya çıkar. Yanmanın ve pamukçuğun oluşumunu önleyen yerel ilaçlar ve bebeğin kundağının sık değiştirilmesiyle tedavi edilir.

Mongol lekeleri
Mongol lekeleri bebeğin derisinde doğumdan itibaren görülen mavi-gri karışımı lekeler. Bazen kahverengi ya da mavi-siyah renge çalabilir. Bu lekeler, kuyruk sokumu bölgesinde veya sırtın alt bölgelerinde görülür. Kalçalarda, kol ve bacakta ya da gövdenin yanlarında da ortaya çıkabilir. Beyaz tenli bebeklerde görülmesi esmer tenlilere oranla daha ender olur.

Haberin Devamı