Çocuklar oyunla tarihi öğreniyor
İdil Sait Bilgin’in resimli çocuk kitabı “Konya’da İz Peşinde”, miniklere kültürel mirası sevdirmeyi amaçlıyor.
Yazar-eğitimci İdil Sait Bilgin çocuklara kültürel mirası sevdirmek amacıyla “Konya’da İz Peşinde” kitabını kaleme aldı. Çocuklar kitabı okurken nokta birleştirme, şifreli harfler çözme, özel bir fenerle keşif yapma, mıknatıslı alanlarda yapbozlar yapma, kitaptaki kodu kullanarak bir mobil oyun oynama ve gizli cevaplara ulaşmak için yüzeyler kazıma gibi çeşitli aktiviteler yapıyorlar.
Kitap nasıl ortaya çıktı? Özellikle Neden Konya’yı seçtiniz?
Sanat Tarihi ve Arkeoloji Doktora Programı’na başladığım yıl tez danışmanımın Konya ve çevresi için çocuklara yönelik bir kültürel miras projesi istendiğini öğrendim, “Konya’da İz Peşinde”yi yarattım ve aynı dönemde VEKAM (Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) tarafından açılan 2015 Araştırma Ödülü yarışmasına katıldım ve kitabım bu ödüle layık görüldü. Kitabım bu şekilde ortaya çıktı. Amacım Konya’nın tüm tarihçesini çocuklara öğretmek değil; seçtiğim 5 eser/öğe aracılığıyla çocukla kültürel miras arasında bağ kurmak.
Ebeveynlere tavsiyeler
Çocuklara eskinin değerini evlerindeki aile yadigarı eşyalar üzerinden anlatmaya başlayabilirler.
Tüketim toplumu anlayışına karşılık “korumak”, “değer bilmek”, “yeniden kullanmak”, “tamir etmek” ve “kişisel üretim yapmayı” teşvik edebilirler.
Çocukları tarihi ve kültürel mekanlara götürmeye çalışmalılar.
Özel fener sayesinde keşif yapabilirsiniz
İnteraktif öğrenme konusunda kitap nasıl katkı sunuyor çocuklara?
Okuyucular özel bir fenerle keşif yapma, kitaptaki kodu kullanarak bir mobil oyun oynama ve gizli cevaplara ulaşmak için yüzeyler kazıma gibi çeşitli aktiviteler yapıyorlar. Dört anlatıcı var. Çocuklarım Arda ve Eren de bana ilham erdi. Bazı çizimleri onlar gerçekleştirdi.
Tarihi eserleri koruma ve sevme bilinci nasıl aşılanmalı?
Tam bu düşünceyle “konservasyon” kavramını çocuklara anlatan bir kitap yazdım. Işıktan hasar görmüş bir tablonun onarım sürecine hayatında bir kere bile tanıklık etmiş olan bir çocuğun artık eskiye olan bakış açısı ve duygusu hayatı boyunca değişmiştir. Eserlerin nasıl bozulduğunu veya bozulunca neler yapılabildiğini anlayınca çocuk kültürel mirasa daha yakın hissedebiliyor.