Gazete Vatan Logo

“Çizgilerle Beşiktaş”

Beşiktaş kendine ait canlılığını; müzeleri, üniversiteleri, öğrencileriyle ve eğlence mekanlarıyla hep koruyor. Seviyorum seni Beşiktaş!

“Çizgilerle Beşiktaş”

Bu hafta yüzölçümü 11 km kare olan ve uzun zamandır çeşitli semtlerinde yaşadığım BEŞİKTAŞ’ı anlatacağım.

Yıldız, Ortaköy, Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Etiler, Levent, Nispetiye, Balmumcu, Ulus gibi şehrin en popüler yerlerini içinde barındıran Beşiktaş adının, Osmanlı deniz filosu kaptanı Barboros Hayrettin paşanın, gemilerini bağlamak için diktirdiği beş adet taştan geldiği söylense de bir başka rivayete göre de Bizans döneminde, Hz.İsa’nın doğumunda kullanılan taştan yapılmış beşiği (KUNE PETRO = TAŞ BEŞİK) Kudüs’ten bu semte getiren YAŞKA adında bir papazın hikayesinden oluştuğu söylenir.

DOLMABAHÇE SAAT KULESİ SARKİS BALYAN’IN ESERİ

B Sultan 2. Abdülhamit tarafından 1890-1895 yıllarında yapılan Dolmabahçe saat kulesinin mimarı Sarkis Balyan. Neobarok ve ampir tarzında yapılmış. Sultan 1. Abdülmecid tarafından yaptırılan Dolmabahçe sarayı, tıpkı diğer eserlerde olduğu gibi saray mimarlarından Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigoğos Balyan’ın eserleri.

BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ BURADA KURULDU

Haberin Devamı

Türkiyenin ilk spor kulübü Beşiktaş Jimnastik Kulübü burada kurulmuş. 2015-2016 Türkiye süper lig şampiyonu olduğu için ve yeni stadından dolayı da kutlarım. Semtin hayat dolu köşelerinden biri de Balık çarşısı ya da sadece ÇARŞI denilen alışveriş ve restoranlar bölgesi. Maç günlerinde taraftarlarının buluştuğu özel yerlerden biri.

BEŞİKTAŞ’IN EN POPÜLER SEMTLERİNDEN BİRİ ORTAKÖY

Beşiktaş’ın popüler semtlerinden olan Ortaköy, geçmişten bugüne Türk, Rum, Gürcü, Ermeni ve Yahudi topluluklarının dostluk içinde bir arada yaşadığı yer oldu. Sultan Abdülmecit tarafından mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılan Ortaköy cami Beşiktaş’ın bir başka gözdesi. 1. Boğaz köprüsü de Beşiktaş sınırları içinde. Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yeralan iki asma köprüden biri.

MİMAR ALİ TALAT PAŞA İÇİN YAPTIRILAN İSKELE

Beşiktaş sahil meydanında bulunan vapur iskelesi, Beşiktaş sınırları içinde bulunan iskelelerinin mimari değer taşıyan tek iskelesi. 1913 yılında Şirket-i Hayriye tarafından mimar Ali Talat paşaya yaptırılmıştır.

Haberin Devamı

BEŞ TAŞ YA DA TAŞ BEŞİK ŞİMDİ BEŞİKTAŞ OLDU

Taş beşik hala Ayasofya Camii’nde sergileniyor. Kısaca, halat bağlamak için konulan BEŞ TAŞ ya da TAŞ BEŞİK, ikisi de bugünün BEŞİKTAŞ ‘ına ait isim babaları olduğu bir gerçek. Beşiktaş’ın dönemlerine ait LASONİON, SERGİON ve DAFNE olarak isimlerinin olduğu iddia ediliyor.