Gazete Vatan Logo

"Ciddi bir konfor sağlayacağız"

Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, İstanbul 216 projesi hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Baysaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın, İstanbul 216 projesi hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

1) Baysaş İnşaat’ın geçmişinden, projelerinden ve hedeflerinden bahseder misiniz?

Baysaş İnşaat 1993 yılında kuruldu. 1993’ten beri özel sektörde kat karşılığı, yap-sat modeli ve kendi arsalarıyla güzel inşaatlar yapan bir firmayız. 1993’ten 2010 yılına kadar Adana’daydık. 2010 yılından sonra Adana’daki misyonumuzu tamamladık, İstanbul’a geçtik ve Ataşehir Gold Tower’ı yaptık. 15-16 ayda rezidans tipi 73 daire yaptık. O dönemde de Fikirtepe’ye takıldık ve yaklaşık olarak 4 yıldır buradayız. Fikirtepe’de çalışırken başka işlere girmeme kararı aldık. Fikirtepe bizim için çok kritik bir yer. Arsa sahipleri ve diğer etkenlerden dolayı sıkıntılı bir yer olduğu için biz buraya daha çok mobilize olduk. Diğer firmalardan farkımız tamamen buraya odaklı olmamız. Burayı ana karargâh gibi tuttuk. O yüzden sorunumuz daha az. Fikirtepe’yi çok önemsediğimiz için Adana’daki işlerimizi tamamen bitirdik ve gelebilecek talepleri dondurduk. 1. etapta 541 dairemiz 12 tane de ticari alanımız var. Üst ada da 580 dairemiz ve 13 ticari alanımız var.

Haberin Devamı

2) Arsa sahipleri ile anlaşırken sorun yaşadınız mı?

Arsa sahiplerinin yüzde 90’ı anlaşmaya yakın durdular. Yüzde 10’luk dilim de fırsatçılıkla ve ekstra taleplerle bizi çok sıkıştırdılar. Maksimum emsali yakalaman için yüzde yüz sözleşme yapman gerekiyor. Bu şahıslarda bunu bildiği için bizden bir takım tavizler kopardılar. Biz 2 adanın da yüzde yüzüyle anlaştık ve daireleri paylaştırdık. Birinci etabın tapularını dağıttık. Şu anda hiçbir problemimiz yok.

3) İstanbul 216 projesinden bahsedelim. Nasıl bir şey var aklınızda?

Bizim projemizin en büyük özelliği ortak alanların çok fazla olması. Bizim satılabilir alanımız 50 bin metrekareyse ortak alanımız da 40 bin metrekare. Bu çok ciddi bir ortak alan. Neredeyse yüzde 80’i ortak alana ayırdık. Bunun içinde otoparklar, sauna, fitness, buhar odası, masaj odası ve spor merkezleri var. Bunların hepsini vatandaşa dağıtacağız. Vatandaş bunları ücretsiz olarak kullanacak. Oturanlar için çok ciddi bir konfor sağlayacağız. Bunların hepsinde kottan faydalandığınız için kapalı spor salonlarının önü açık. Bu 5.katta spor yapıyor olmanız, 5.katta arabanız olması demek. 9 bodrumdan 2 katı tamamen kapalı geri kalan 7 katı açıkta. Bu anlamda proje hem konfor açısından hem ortak alan açısından diğerlerinden daha avantajlı bir durumda.

Haberin Devamı

4) Lokasyonu neye göre seçtiniz?

Lokasyon olarak bir numarayız. Metro, metrobüs ve marmaray bağlantımız var. Avrasya Tüneli önümüzden geçecek, üniversitelerin de merkezindeyiz. Bunların hepsi projeye ciddi değer katıyor ve bizi bir adım öne çıkarıyor.

5) Satışlar ne durumda?

Satışlarımız şu an yüzde 50’yi geçti. Mümkün oldukça ince işlere başlıyoruz. Bu yüzden şu an ne kadar az satsak bizim için o kadar iyi. Hem projenin kendini göstermesi, hem de projenin özelliklerinin ortaya çıkması projeye değer kazandıracak. Buradan konut alanlar bizden daha iyi para kazanacak. Öyle bir avantajları var.

Haberin Devamı

6) Ne kadarlık bir prim artışı bekliyorsunuz?

Projenin başlama tarihinden bugüne kadar yüzde yüz prim artışı oldu. İlk zamanlar metrekaresini 3 bin 750’den başlatmıştık şimdiyse 7-8 bin bantlarındayız. Dolar kuru ile birlikte maliyetlerimiz çok yükseldi, şu an 4 bin 750 civarı metrekare maliyeti. Bize göre 3 yıl sonra buralar 15 bini rahat bulacak. Biz buraya aramızda “Primtepe” diyoruz.

7) Yabancılara satış yaptınız mı?

Hükümet belirsizliğinden dolayı yabancılardan gelen taleplerde biraz yavaşlama var şu anda. Avrupa ülkelerine birkaç tane sattık ama daha çok Ortadoğu’dan talep vardı bize. Hatta birkaç aracı firma aracılığıyla da sözleşme yaptık fakat şu an bir belirsizlik olduğu için onlar beklemeye aldılar. Bizde satış yapmakta çok ısrar etmiyoruz. Burası çok merkezi bir bölge olduğu için ne kadar geç satarsak bizim için o kadar iyi olacak. Bu yüzden bu durumu çok önemsemiyoruz.

8) Ticari alan satışı yapıldı mı?

Ticari alanları şu anda daha çok satmama fikrimiz var ama taleplere bakacağız. Onun için net bir karar vermedik. Her şey düzene girdikten sonra karar vereceğiz.

Haberin Devamı

9) Site yönetimi nasıl olacak?

Siteyi ilk dönemlerde biz yöneteceğiz. Sonra profesyonel bir firmaya devredeceğiz ve onlar sağlıklı bir şekilde yönetecek. Önce biz sürdürebilir bir sistem kuracağız ki alıcılar mağdur olmasın. Aidatları minimize etmeye çalışacağız. Ortak alanlardan gelir elde edip onları da aidat sistemine dâhil edeceğiz.

10) Sosyal donatılardan bahseder misiniz?

Projemizde kapalı/ açık havuz var, spor alanları var. Bunlar 5 yıldızlı otel konforunda olacak. Firmaların, markaların donattığı 24 saat canlı bir yer olacak.

Projeyle ilgili hiçbir kaygı duymuyoruz ve olumlu yorumlar alıyoruz. İstanbul 216 projesi prestijli bir proje. Biz lokasyon olarak ve rantabl bir proje olarak bir adım öndeyiz. 2016 Aralık’ta ya da 2017’nin başında projeyi tamamlamayı hedefliyoruz.