Gazete Vatan Logo

Canlı yayında izdivaç bitiyor artık aşkınızı kendiniz bulun!

RTÜK izdivaç programlarını yasaklama niyetinde. İlk fire TV8’de yayınlanan Songül Karlı ile Evlilik Yolunda’dan geldi. “RTÜK’e saygımızdan yayınımızı sonlandırıyoruz” açıklamasıyla programı bitirdi. Kanal D, Star, Show TV, Fox, aTV ve Flash TV gibi önemli kanallar haftada 101 saati evlilik programlarına ayırıyor. Türkler evlenmek için stüdyolara doluşup bir umut uygun talipleri bekliyor.

Canlı yayında izdivaç bitiyor artık aşkınızı kendiniz bulun!

Cem Yılmaz bir gösterisinde izdivaç programlarını şöyle anlatır, “Tevizyonda öyle programlar var ki akıllara zarar. Katılanlar senin benim gibi insanlar değil. Sevmek, sevilmek, flört, aşk, şefkat, şehvet… Böyle konular yok onlar için, çok açıklar. Bizler çok utangacız ama onlar ise çok ileride… İsimlikleri var bakıyorlar, birbirlerinden elektrik alıyorlar, iş başlıyor... Bir programda şöyle diyalog vardı; “Kadın diyor ‘beni everin…’ Kısmet çıkıyor teyzeye taa Zürih’ten.. amca ‘Ben bu hanıma talibim’ diyor ve sohbet başlıyor. Kadın erkek ilişkisine dair bir diyalog yok tabii, “Ev var mı, araba var mı’’ tüm sorular böyle… Adam da konuşamıyor, hatta adını söylemekten aciz, ama programda adama “çok kültürlü bir beyefendi” diyorlar. Bir de aralarında bir fantezi var “üstüme yapmak..” diye. ‘Üstüme yapar mısın, üstüne yaparım…‘ Anlıyorsun ki bu da emlakla ilgili. ‘140 m2 dairem var üstüne yapacağım’ diyor amca. Kadın ‘ne iş yapıyorsunuz’ diyor, adam ‘SSK emeklisiyim’ diye cevap veriyor. Anında kadın atlıyor ‘dışarıdan prim ödeyerek mi emekli oldunuz, yoksa normal çalışarak mı?’ Kuruşu hesap ediyorlar bunlar!”

Haberin Devamı

Cem Yılmaz’ın karikatürize ettiği bu sahneler her gün TV ekranlarında canlı olarak yaşanıyor. İzdivaç programları birçok diziyi geride bırakan, sunucular da bol sıfırlı aylıklar alıyor. Çığırından çıkmış sürreal bir dünya izleyicileri ekrana bağlıyor.

Geçtiğimiz hafta Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, “Özellikle evlilik programları çığırından çıktı. Buralarda çok kötü şeyler oluyor” açıklaması izdivaç programlarına ağır yaptırımlar uygulanacağının sinyalini verdi.

Ardından Başbakan Davutoğlu izdivaç programlarının geleceğini RTÜK üyeleriyle konuştu. Başbakan, izdivaç programlarıyla ilgili hassasiyetini anlatarak, “Bunlar bizim aile kültürümüze uygun değil. Kapalı paravanın ardında aile kurulmaz” açıklaması programların geleceğinin nasıl şekilleneceğinin en net ipuçlarını verdi…


"Çöpçatan programları absürt ortamlarıyla reytingleri coşturuyor ve birçok diziyi geride bırakıyor... Sunucular da bu bereketten nasibini alıyor, medya sitelerinin iddiasına göre Esra Erol ayda 1 milyon 100 bin, Seda Sayan 400 bin, Zuhal Topal ise ayda 250 bin TL kazanıyor."

Haberin Devamı

Songül Karlı RTÜK’ü üzmedi

TV8 ekranlarında 1,5 ay önce ekrana gelmeye başlayan Songül Karlı ile Evlilik Yolunda, şok bir kararla yayın hayatına son verdi. Songül Karlı yayında yaptığı açıklamada “Bu iş artık şov işine dönüşmüş, Türk örf ve adetlerine uymuyor. Biz de RTÜK’e saygımızdan bugün yayınımızı sonlandırıyoruz. Biz doğrusunu yapsak da diğer programlarda izlediklerimizden dolayı RTÜK’e hak veriyoruz” açıklamasını yaptı ve yayın hayatına son verdi.

Evleneceksen Gel / Seda Sayan-Uğur Arslan - Star

Format nasıl?

Altı evlilik yapmış Seda Sayan’ın eskiden Deniz Feneri programını sunan Uğur Arslan ile sunduğu program, hafta içi her gün Star Tv ekranlarında saat 13:30’da yayına başlıyor ve 3.5 saat sürüyor. Haftada 17.5 saat süren programın reality show ve pembe dizi karışımı bir tarzı var. Program daha önce Fox TV’de yayınlanan Su Gibi’nin devamı. Programı aynı ekip hazırlıyor, iki sunucusundan Uğur Arslan yerinde sabit duruyor. Eski versiyonuna göre tek fark Songül Karlı gitmiş, yerine Seda Sayan’ın gelmiş olması. Hatta Sina Koloğlu, Seda Sayan’ın programla birlikte tekrar Show TV’ye döneceğini iddia etti.

Haberin Devamı

Programın müdavim izleyicilerinden biri ise Bülent Ersoy. Geçtiğimiz günlerde locadaki bir genç (Mehmet), başka bir çiftin (Güler-Hasan) olumlu giden ilişkisini bozunca Bülent Ersoy programa bağlandı. Önce Seda Sayan’ı, daha sonra da ilişkiyi bozan genci haşlayan Diva ardından bir şarkı okudu, tavsiyeler verip yayından ayrıldı.

Ne kadar kazanıyor?

Seda Sayan’ın transfer ücreti olarak Star’dan 3 milyon TL ücret aldığı biliniyor. Medya sitelerine göre Sayan’ın programdan aylık kazancı ise 400 bin TL.

Skandallar diyaloglar neler?

-Ben senin karakterine bir şey demiyorum ama adam değilsin!

-Eski polis memuru Filiz hanım: “Golf oynamayı bilmeyen erkeğe elimi tutturmam.”

Haberin Devamı

Reytingler nasıl?

Geçen hafta program totalde 23’ncü sırada yer aldı.

Programda öne çıkan isimleri kim?

Mazotuma yetmez Çiğdem: Programın en değerli reyting makinelerinden biri. Babası ile yıllardır sorunları olan katıksız bir oyuncu. Geçen sene program Show TV ekranlarında iken ve henüz gençken, sosyal medya bilinirliğinin artırılması ve sansasyon için “2 bin 500 TL benim mazotuma yetmez” gibi bir laf etmiş ve ağzından ayrı oynayan kaşı gözü ile büyük bir ilgiyi programa çekmiş getirdiği reytingle rüştünü ispatlamıştı. Bu diyalogtan sonra “Evi, sigortası var mı” dönemi kapandı, “O para benim yaşam tarzıma yetmez” devri başladı.

Kayserili ağlak Emrah ve babası: Programın sansasyonel isimlerinden. Emrah’ın en önemli handikapı, babasının kendisinden daha fazla ünlü olmak istiyor olması. Emrah, programda birey olmak için babasını öldürmek yani otoriteye isyan etmek zorunda, tıpkı Oidipus gibi.

Esra Erol’un bir programında, 132 cm boyundaki Cihan Bey’e 125 cm boyundaki Aslıhan Hanım talip geldi. Bu absürd duruma Aslıhan hanım, ‘Boyu boyuma, huyu huyuma diye” yanıt vermiş ve Erol gözyaşlarına hakim olamamıştı.

Esra Erol’da / Esra Erol - ATV

Format nasıl?

İzdivaç programlarının yaratıcısı değildi, hatta bu tarz programları sunan ilk kişi bile değildi. Ama izdivaç programları sayesinde en çok şöhret ve para kazanan kişi oldu. Sekiz yılı aşkın bir süredir kanallar arasında her transfer olduğunda aldığı paranın hesabını hep beraber tuttuk. Programlarında sadece başkalarını evlendirmekle kalmadı, kendisi de seyircilerin huzurunda evlendi. O izdivaç programlarının yıldızı. Esra Erol verdiği bir röportajda her ay 20-25 çifti evlendirdiklerini söylemişti. Artık programda evlenenler o kadar azaldı ki; şu anda evlenen her çifte tabak-çanak seti veriliyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla sezon başından beri evlenen çift sayısı toplam altıydı ve düzenlenen bir yarışmayla içlerinden bir çift son model bir otomobil kazandı. Sezon sonunda ise evlenen çiftlerden biri ev sahibi olacak. Saat 16:25’te başlayan program 19’a kadar sürüyor. Esra Erol her hafta 12.5 saat canlı yayında çiftleri evlendirmeye çalışıyor.

Ne kadar kazanıyor?

Esra Erol bugün aTV’den bir ayda 1 milyon 100 bin TL maaş alıyor. Hatta program Türk televizyon tarihinin en yükse bütçeli programı olarak da tarihe geçti. Programın yapımcısı olan Erol’un kocası Ali Özbir günlük 50 Bin TL alıyor. Esra Erol ile kocası Ali Özbir’in aylık kazançları 2 Milyon 200 TL’yi buluyor.

Skandallar diyaloglar neler?

Program’da skandallar asla bitmiyor. Esra Erol‘un programında evlenip daha sonra eşini canice öldüren bir kişi, gündemi oldukça meşgul etmişti. 57 yaşındaki şahıs, 3 ay evli kaldığı 47 yaşındaki kadını bıçaklayarak öldürmüştü.

Telefonla bağlanan kadın: Ben Hollanda’da bir kadınla evlendim, ayrıldım. Maddi durumum iyi. Oradaki kadınlardan biriyle evlenmek istiyorum.

Esra Erol: Haydi git başka programlara.

Reytingler nasıl?

Geçen haftanın reytinglerine göre Esra program totalde 15’nci sırada yer aldı.

Programda öne çıkan isimleri kim?

Nevruz Hanım: Başörtülü bir genç kadın olan Nevruz hanım, programa ilk katıldığında damat adaylarının Nişantaşı, Etiler, Moda, Cihangir’den gelmesi istediğini belirtmişti. Bir başka programda da biten evliliklerinde hiç cinsellik yaşamadığını belirterek vajinismus hastası olduğunu söyledi. Bu dramatik anlar yaşandıktan sonra Nevruz hanımın talibi stüdyoya girerken Esra Erol Orkestrası “Gel, gel hiç acımayacak” adlı bir şarkı çaldı.

Zuhal Topal’la / Zuhal Topal - FOX

Format nasıl?

Her gün Fox TV ekranlarında saat 16:30’da yayına başlıyor ve 19:00’daki Ana Haber’e kadar devam ediyor. Topal, haftada 12.5 saat yayın yapıyor. Programda geçen olayların kurgusal olduğu çok açık. Stüdyoda yaşananlar pembe dizi ya da eski Yeşilçam filmleri gibi. Topal programda insanları evlendirmeye baş koyuyor. Günde 1000’e yakın başvuru alıyorlar. Reyting için zaman zaman tansiyonu bizzat yükseltiyor, kavga ettiriyorlar. Tıpkı Esra Erol gibi Topal da bu sezon programda evlenen çiftlerden birine sezon biterken bir ev verecek.

Ne kadar kazanıyor?

Medya sitelerinin iddiasına göre Zuhal Topal aylık yaklaşık 250 bin alıyor. Bu da haftada 60 bin TL’ye denk geliyor.

Reytingler nasıl?

Zuhal Topal’ın sunduğu Zuhal Topal’la İzdivaç bu hafta reyting sıralamasında total’de 9’ncu sırada bitirdi.

Skandallar, diyaloglar neler?

Programının 20 Ekim 2015 tarihinde yayınlanan bölümünde sahte nikâh memuru skandalı damga vurdu. Programda nikâh memuru yerine kanalda şoför olarak çalışan birini yayına çıkartılması ortalığı ayağa kaldırdı.

Songül Karlı ile Evlilik Yolunda / Songül Karlı - TV8

Format nasıl?

“Bu iş artık şov işine dönüşmüş, Türk örf ve adetlerine uymuyor. Biz de RTÜK’e saygımızdan bugün yayınımızı sonlandırıyoruz’’ açıklamasıyla programına son veren Songül Karlı reytinglerde ilk 100’e bile giremiyordu. Karlı, TV8'de hafta içi her gün yaklaşık 3 saat ekranda kalıyor ve medya sitelerine göre, haftada 25 bin TL kazanıyordu. Songül Hanım 2012’de programa için katılan Metin Yüncü ile sunuculuğunu yaptığı evlendirme programı Su Gibi ekranlarında evlendi.

Kısmetse Olur / Kanal D

Kanal D’de yayınlanan Kısmetse Olur adeta ‘Part Time’ izdivaç programı. Gelin ve damat adayları 12 saat izdivaç evinde kalıyorlar, sonra kendi evlerine gidiyorlar. Evde, evlilik dışında her türlü dolap dönüyor diyebiliriz. BBG evinin yarı zamanlı izdivaç versiyonu kıvamındaki yarışmayı Seda Akgül sunuyor. Program total’de 20’nci sırada.

İzdivaç programlarında neden evlenemiyorlar?

Sosyal medya faktörü: Programa evlenmek amacıyla gelenler, bir süre sonra ünlü oluyor ve sosyal medyadan takipçileriyle yazışmaya başlıyor.

Loca faktörü: Her gün üç-dört saatlik canlı yayında yan yana oturan katılımcılar kendi aralarında flört etmeye başlıyor, bu süre zarfında gelen taliplerinin hiçbirini beğenmiyor.

Elektrik faktörü: Maddi ya da fiziksel beklentiler karşılanmadığında katılımcılar gelen taliplerin hiç birinden elektrik alamıyorlar.

Otel faktörü: Birçok katılımcı, yerleştirildikleri otelin ya da villanın rahatından vazgeçmek istemiyor, oralarda kaldıkları süreyi mümkün olduğunca uzatmaya çalışıyor.

Evlilik programlarının psikoloğundan itiraflar

Cast ajanslarından gelenler var!

İzdivaç programlarında görev alan Psikoterapist Lütfü Kaan Özdemir, perdenin arkasındakileri görüp istifa eden bir isim. “Evlilik programlarının psikoloğu” sıfatıyla bir anda ünlü olmasına rağmen Özdemir’i istifaya götüren süreç, “kurgu”yu ve etik dışı arka planı görmesiyle başladı. Armağan Çağlayan’a verdiği bir röportajda Özdemir, “Orada ‘cast’tan (oyuncu ajanslarından) gelenler var, reyting için yapılan ‘ekstra faaliyetler’ var. Tabii kimileri oradan maaş alıyor. Yorum yapanlardan da maaş alanlar var. Oturan kızların ve erkeklerin bazıları oyuncu. Dolayısıyla para için gelenler var. Kurgu olduğu için hangileri gerçek hangisi kurgu bilemiyoruz” itirafında bulunmuştu.

Haftada 401 saat

2011’de 3 kanalda haftada 60 saat izdivaç programları yayınlanıyordu, bugün ise 6 kanal haftada 101 saati evlilik programlarına yer ayırıyor. Bu ayda 401 saat demek!

10 bin 691 şikayet

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) ‘izdivaç programları‘na yönelik bir yılda 10 bin 691 şikayet geldi. Çoğu da kadınlar, gençler ve üniversite mezunlarından.