Gazete Vatan Logo

Bu yazın en trendy 2 diyeti

Diyet çılgınlığı günümüzün en önemli konularından biri

Artık yaz ya da kış fark etmiyor. Her durumda diyet halindeyiz ve adının, içeriğinin kesinlikle önemi yok. Taş devri ve alkali diyeti de son dönemin en moda iki diyeti. Son zamanlarda kilo vermek isteyen bazı kişiler, tamamen doğal yiyecekleri öneren taş devri beslenmesini uygularken, bazıları ise alkali diyeti yaparak vücudunda biriken asitlerden kurtulmayı, dolayısıyla daha sağlıklı yaşamayı hedefliyor. Peki ama nedir bu diyetler? Uzmanlar bu konuda ne tür yorumlar yapıyor?

Uzman diyetisyen Selahattin Dönmez

Beslenme Uzmanı olarak bu gibi diyetler yerine her şeyden yiyerek ama yaş, cinsiyet ve aktivite durumuna göre ne kadar yiyeceğini planlamak gerektiğini söylüyorum. Normal evde pişen yemekten yemenin ayrıcalığı, yasak besini olmadan porsiyon kontrolünde sütlacından, kekine, balından yoğurduna kadar tüm yiyecekleri dengeli tüketen bireylere kilo verdiren Fark Etmeden Diyet modelim çok başarılı. Yani bu iki diyet gibi garip içeriklerle dolu olan bir beslenme tarzını asla kendi hastalarıma uygulamayı düşünmem, önermem de. Çünkü bu diyetler bazı besinleri abartıyor bazılarını azaltıyor. Ben, zevkle, aktivite yaparak ve sevdiği yiyecekleri tercih ederek, sadece sağlıklı pişirme ve depolama yöntemlerini anlatıp besin değeri yüksek beslenmeyi önemsiyorum. Zayıflama, sağlıklı yaşlanma ve kas kuvvetini korumak için beslenme araştırmaları günlük yediğiniz besinlerden gelen protein, yağ, karbonhidratı azaltma veya arttırmaktan çok günlük alınan toplam kalori ile bunların dengesinin önemli olduğunu bildiriyor. Bunu hastalarıma uyguluyorum.

Taş Devri

Taş devri, binlerce yıl önce bitmiş olmasına rağmen genlerimizde büyük değişimler olduğunu kimse söyleyemez. Buna karşın aldığımız gıdalar neredeyse tamamen farklılaştı. Dünya son 100 yıldır işlenmiş, katkılı, doğal olmayan gıdalar tüketiyor. Sebze, meyve ve doğal yiyecekler ise bu tüketimin içinde küçük bir yer tutuyor. Taş Devri diyetini önerenlerin iddiasına göre insanların genleri bu yapay gıdalardan gelen olumsuz sonuçlarla savaşabilecek durumda değil. Yani hastalıklardan korunmak istiyorsak mümkün olduğu kadar 5-10 bin yıl öncesine benzeyen yiyecekleri yemeliyiz.

Taş Devri diyetinde alınacak gıdalar

Şeker, beyaz un ve tuz çok az tüketilmeli. Yiyeceklerin tamamı doğal hallerine yakın olarak yenmeli. Çiğ yiyecekler toplam diyetin yüzde 60’ını oluşturmalı. Sabah çok, akşam ise az yenmeli. Et tüketirken tercih yağsızdan yana olmalı. Et fazla pişirilmemeli. Kırmızı et otlayan hayvan, beyaz et ise köy tavuğu olmalı. Kavurma, pastırma yenebilir, salam sosis ise katkı maddesi bulunduğu için tercih edilmemeli. Köy yumurtası yenebilir ama kızartmadan kaçınmak lazım. Gündüz iki diş sarımsak ezerek yenmeli. Soğan da diyet listesinde bulunmalı. Üzüm, yaban mersini, kızılcık gibi meyveler çok yüksek antioksidan etkilere sahip. O nedenle mutlaka sofrada yer almalı. Sütten çok, mayalanmış süt ürünleri (tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir) tercih edilmeli. Kefirle mayalanmış süt çok yararlı kabul ediliyor.

Alkali Diyet

Alkali diyet, günlük alınan ve vücutta asitli atık birikmesine neden olan besinlerin yanına alkali besinleri eklemek suretiyle yapılan bir dengeleme diyeti olarak kabul ediliyor.

Vücudu asitlendiren yiyecekler neler?

İşlenmiş gıdalar, işlenmiş etler, basit şekerli unlular, pastalar, cips türevi besinler, hazır soslar, alkol, kahve, kola, beyaz şeker ve beyaz un...

Asitlerden kurtulmanın yolları ve alkali beslenme nasıl olur?

- Günde 2 litre su içerek vücudunuzda biriken asitleri atabilirsiniz.

- Sebzeler alkali olmakta yardımcı olur.

- Günlük olarak alınan asitli yiyeceklerin 3 katı kadar sebze yemek gerekir.

- Yağ seçimi çok önemli. Balık, keten tohumu, zeytinyağı öncelikli olarak tüketilmeli.

Elvan Odabaşı Kanar

Her iki diyette belirli gözlemler üzerine oturtulmuş ama bilimsel netliği olmayan beslenme önerileri. Taş devri diyetinin onaylamadığım taraflarından en önemlisi ekmek tüketimini yasaklaması, pastörizasyon işleminden geçmiş sütün sağlık açısından riskli olduğunu belirtmesi ve kırmızı et, sucuk ve pastırma gibi ürünlerin sınırsızca tüketiminin önerilmesi. Süt ve yoğurt ile ilgili yaklaşımını ise gerçekten çok radikal buluyorum. Süt ve yoğurt günümüz gıda teknolojisinin bize sunduğu en sağlıklı besinler. Alkali diyeti ise asit baz diyeti olarak da biliniyor. Meyve, sebze, kabuklu yemişlere ve baklagillere ağırlık veriyor. Bu sayede vücuttaki asit oranını azaltıp hastalıklardan korunmayı savunan bir sistemdir.

Haberin Devamı