Gazete Vatan Logo

Bu akşam kazanan takım eve 19 euro'yla dönecek

Dünya Kupası'nın son maçı bu akşam İtalya ile Fransa arasında yapılacak. Kupa boyunca yalnızca sponsorlardan 800 milyon euro kazanan FIFA, şampiyonu 19 milyon euro ödül ve 6 kilo som altın kupa ile taçlandıracak

Dünya Kupası'nın son maçı bu akşam İtalya ile Fransa arasında yapılacak. Kupa boyunca yalnızca sponsorlardan 800 milyon euro kazanan FIFA, şampiyonu 19 milyon euro ödül ve 6 kilo som altın kupa ile taçlandıracak. Final maçının Alman spikeri ise 50 bin euro alacak. İşte dev organizasyonun l aylık öyküsü...

Bunları biliyor musunuz?
Dünya Kupasında ilk kez hat-trick yok
Çeyrek final oynayan 8 takımdan 6 tane si daha önce Dünya Kupası'nı kazanmıştı. Sadece İspanya ve Ukrayna bu başarıyı elde edememişti. Kupayı daha önce kazanan 7'nci takım olan Uruguay ise Almanya elemelerde başarısız olarak gelememişti. Adriano, Brezilya-Gana maçında takım ikinci golünü ağlara yolladığında, bu sayı Brezilya'nın Dünya Kupaları'nda rakip ağlara yolladığı 200'üncü goldü.

İspanya ve Fransa Hannover'de Dünya Kupası tarihinin 700'üncü maçını oynadılar.

Fransa-Portekiz maçını Fransa'da tam 22.1 milyon kişi yüzde 76.7 izlenme oranıyla televizyondan seyretti. Bu Fransa için rekor oldu

2006 Dünya Kupası 60 oyun ve 138 golden sonra final maçına hazır! Ancak bu yıl hiç hat-trick (aynı kişinin maçta 3 gol birden atması) yapılmadı. Eğer final maçında da hat-trick olmazsa bu Dünya Kupası tarihinde bir ilk olacak. 1954 İsviçre Dünya Kupası'nda 7 hat-trick, 1938 Fransa'da 5 ve 1982 İspanya ile 1986 Meksika'da dörder hat-trick yapılmıştı.


Dünyanın en büyüğü bu akşam saat 23.45'te belli olacak, italya mı, Fransa mı? Berlin Olimpiyat Stadı'nda oynanacak maç öncesi heyecan doruğa çıkarken, 6 kilo 175 gram som altından yapılan kupayı kimin kaldıracağı büyük merak konusu...

Jübilesi Dünya Kupası'na denk gelen Fransa kaptanı Zinedine Zidane mı, yoksa italya'ya döndüğünde şike davasında mahkemece yargılanacak 33 yaşındaki kaptan Fabio Cannavaro mu?

Almanlar finalin oynanacağı Berlin Olimpiyat Stadını yenileyerek 31 Temmuz 2004'te tekrar açtılar. 73 bin kişi kapasiteli stadın yenilenme maliyeti toplam 242 milyon euro oldu. 2 bin 800 kişilik basm tribünün yer aldığı ana tribün 16 bin 800 kişi kapasiteli ve içinde 13 adet süit loca bulunuyor. Burada 133 VIP ağırlanacak Stadyumda 73 bin kişi için 829 adet tuvalet, 24 adet büfe bulunuyor.

Almanya'da bugüne kadar yapılan 63 maçta seyirci ortalaması 51 bin 723 olarak belirlenirken, biletlerin tamamı satıldı.
3 milyon 100 bin taraftar karşılaşmaları statlarda boş yer bırakmadan izlediler. Bugüne kadar 18 Dünya Kupası'nda yapılan maçlarda ise tribünlere toplam 33 milyon 55 bin kişi geldi.

SPİKER FİNAL GECESİ İÇİN 50 BİN EURO ALACAK
Alman televizyonu ARD maçı 26 kamerayla çekecek ve high-definition yayın yapacak. Karşılaşmayı Alman televizyonu adına yorumlayacak olan Günter Netzer bu akşam için 50 bin euro alacak.

Karşılaşmayı kazanacak takım FiFA'nın ödülü olan 19 milyon euro'yu kasasına götürecek Kaybeden ise 12 milyon euro ile teselli bulacak
Fransızlar Dünya Kupası'nı kazanırlarsa adam başı 188 bin euro, italyanlar ise 220 bin euro prim alacak.

Ama Fransa çeyrek finale, italya yarı finale kalamasaydı sporcular hiçbir şey alamayacaktı. Almanya, Dünya Kupası sayesinde kasasına 2 milyar dolar koyarken maçları izlemek için ülke dışından gelen 2 milyon taraftarın hepsi kesesine göre maç izledi. Kimi 60 euro'luk bilet aldı, 35 euro'luk çadırlarda yattı, 8 euro'ya sosis yiyerek kola içti...

Kimi de 3 bin euro'luk Sky Box loca biletlerinden aldı, şampanya içti, havyar yedi ve gecesi 900 euro'ya Arabella Shereton'da kaldı.
Bir Ekvador taraftarı, 1200 euro'yu sadece uçak biletine verirken, Hollanda taraftarları sadece 2 depo benzin (140 euro) parasına takımlarını desteklediler.

Maçlara en çok ilgiyi ingiliz taraftarlar gösterirken, İngiltere-Ekvador maçına Stutt-gart'a 66 bin ingiliz geldi. Çıkan olaylarda
528 holigan tutuklandı.

Bunlardan 36 bini maçı stadyumdan, 25 bini Fan Fest'te geri kalanları da şehirdeki barlarda izlediler. Elendikleri Portekiz maçında ise tribünlerde 40 bin ingiliz vardı. Auf Arena'nın kapasitesi 53 bin kişiydi ve tüm stat neredeyse İngiliz'di. Bu maç için Gelsenkirchen'e gelen taraftar sayısı 70 bindi.

Dünya Kupası tarihinin en ilginç olaylarından biri 16 Haziran Cuma günü yapılan Hollanda-Fil Dişi Sahilleri maçında yaşandı. Bu yıl Hollanda taraftarları tüm maçları turuncu pantolonlarla izlemeyi gelenek haline getirdi.

Ancak bu pantolonlarda Hollanda menşeyli bira markası Bavaria'nın ilanı olması işleri karıştırdı. Çünkü Bavaria kupaya resmi sponsor değildi, rakibi Budweiser ise resmi sponsorluk için 50 milyon dolar ödemişti.

Bunun üzerine FIFA görevlileri, maç girişinde Hollandalı taraftarlardan pantolonlarını çıkarmalarını istedi. Sonuç olarak yaklaşık 1000 kişi maçı iç çamaşırlarıyla izlemek zorunda kaldı.

Maçlar boyunca toplam 15 bin gönüllü stat-yumlarda, Fan Fest'lerde ve şehirlerde görev yaptılar.

Stadyumlarda görev yapan güvenlik görevlileri saat başına 6.40 euro aldılar ve maç günleri ortalama 9 saat çalıştılar.

FIFA stadyumlarda görev yapan hostesleri özel olarak seçti. Her maç için Sky Box'lar ve VIP tribünler için 100 Alman bayan görev yaptı.

1.70'in alünda olanlar ilk elemede, gözü renkli olmayanlar ikinci elemede teşekkür edilerek evlerine yollandılar.

Markaların Kupası
Resmi sponsorluk için 50 milyon euro ödediler
Dünya Kupası, FiFA'nın yeni genişleme ve yayılma politikasıyla birlikte sadece futbolla birlikte anılmıyor artık...

Sahada futbolcular, tribünlerde taraftarlar mücadele ederken, sponsorlar pastadan en çok payı yemek için her yerde çarpışıyorlar.

Kupa'ya sponsor olabilmek için ortalama 50 milyon euro ödeyen ünlü markaların pazarlama masrafları 150 milyon euro'yu buldu.

işte Almanya 2006'de en çok öne çıkan sponsorlar

Adidas
Toplar yok satıyor

SADECE Almanya'da Dünya Kupası sırasında 25 milyon Adidas f marka forma satıldı.Bunu sadece sponsoru oldukları 5 takımla başardılar.

Almanya evinde Adidas'ın lokomotifi olurken, Fransa final oynayarak görevini fazlasıyla yerine getirdi. Turnuvanın resmi topu +teamgeist uzaktan atılan gollerde büyük rol oynayarak teknolojisiyle öne çıktı.

Her maç için 20 yeni top kullanıldı. 32 takıma idman yapmaları için turnuvadan 5 ay önce 20, Almanya'ya geldiklerinde de yeni bir 20'lik parti verildi. Bu topların orjinalleri 110 euro karşılığında mağazalarda satılıyor.

Puma
İlk kez final oynadı

TURNUVAYA katılan 13 takımın sponsoruydu. Ve İtalya sayesinde tarihinde ilk kez final oynayacak. Fildişi Sahilleri forması Almanya'da patlama yaparak en çok satılan 5'inci forma oldu.

Nike
En şık forma Meksika'nın

TAKIMLARI finale yükselmese de çok konuşuldu. Brezilya forması altın değerindeydi.Bütün mağazalarda elenen takımların formalarına yüzde 50'ye yakın indirim yapılırken 70 Euro'luk Brezilya formasının fiyatı hiç inmedi. Turnuvanın en şık forması seçilen yeşil Meksika forması yok sattı.

CocaCola
9 milyon litre içildi

BÜTÜN büyük turnuvaların olduğu gibi Almanya 2006'nm da ana sporsonlarındandı. Stadyumlarda, Fan Fest'lerde, tren istasyonlarında, havaalanlarında hep ön plandaydı. Yetkililer turnuva boyunca 9 milyon litre CocaCola tüketildiğini belirtiyor.

Tesco
Evde yemek pişmedi

HAZIR yemek markası Tesco, özellikle Dünya Kupası maçlarında yemekle uğraşılamayan ortamlarda patlama yaptı. İngiltere'de 3 evden birinde Tesco yemekleri yenildi.

Yahoo
2.5 milyar hit aldı

ALMANYA'DA piyango aslında Yahoo'ya vurdu. FIFA için düzenlenen site toplam 2.5 milyarın üzerinde hit aldı. Maçların golleri ilk kez internet ortamında yayınlandı. 60 milyon video görüntü indirildi. 750 bin kişi FiFA'nın Fantasyfootball oyununa takım kurarak katıldı. 41 milyon sayfa ortalama yarım saat açık kalarak internet kullanıcıları tarafından okundu.

Canon
Fotoğrafların yarısını çekti

SEKİZ bin medya mensubunun akretide olduğu Almanya 2006'da en çok kullanılan görüntüleme aygıtı oldu. Gerek video, gerekse fotoğraf makinası olarak evinize ulaşan televizyon görüntülerinin ve gazete fotoğraflarının yarısının Canon ile çekildiği açıklandı.

Hyundai
2 bin araçla çalıştı

TOPLAM 1000 otobüsü ve 2 bin aracıyla Almanya 2006'nın taşıma gücünü çekti.32 takıma ayrı ayrı renklerde ve üzeri sloganlarla süslenmiş otobüs sağladılar.

Bu görüntüler dünyanın dört bir yanına dağıldı. Medya mensuplarını taşıyan ve ring sefer yapan otobüsler de onlarındı. Sepp Blatter'den Beckerbauer'e kadar tüm üst düzey FIFA yetkililerinden, gönüllülere kadar herkes Hyundai ile yolculuk yaptılar. Mercedes ve BMVV'nin evinde adeta şov yaptılar.

Gol başına Rol Is Royce
Birleşik Arap Emirlikleri için Dünya Kupası'nı kazanmak hiçbir zaman gerçekçi bir hayal olmadı. Zaten 1990 yılındaki kupanın daha ilk turunda, hiçbir galibiyet alamadan elendiler.

Yalnızca 2 gol atmayı başardılar! Ancak buf golü atan oyuncuların şampiyonluk sevinci yaşaması için yetti de arttı bile...

Zira bu oyunculara, ülkelerinde, attıkları her gol için birer Rolls Royce hediye edildi.

Kupanın en genç oyuncusu 1989 doğumlu
En hızlı gol
Gyan Asamoah

1 dakika 47 saniye (Gana-Çek Cumhuriyeti maçı)
Dünya Kupası'nın
2 bininci golü MarkusANback (İsveç-İngiltere maçı)

En genç oyuncu Theo Walcott 16 Mart 19897 İngiltere)
En yaşlı oyuncu Ali Boumnijel (13 Nisan 1966/Tunus)

En genç golcü Lignel Messi 24061987 (Arjantin)

En yaşlı golcü Golmohammadi Yahya (19.03.1971/İran)

En uzun oyuncu ZeljkoKalac202 santim (Avustralya)

En kısa oyuncu Christian Lara 162 santim (Ekvador)

Haberin Devamı