Gazete Vatan Logo

Biz “yeni nesil” tiyatro yapıyoruz

BKM’nin “Çok Güzel Hareketler Bunlar” ekibinden sonra yetiştirdiği genç oyuncuların bir araya gelişiyle sahneye konulan bir oyun No Name. Oyuncular Derya Beşerler, Begüm Ertuğrul

ve İlkyaz Kocatepe ‘Bu, farklı bir iş’ diyorlar.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Begüm Ertuğrul: 27 yaşımdayım. Yeditepe Sinema televizyon mezunuyum. Üniversitenin son senesinde BKM Mutfak’ın 2 sene süren atölye çalışmalarına dahil oldum. Sonrasında Çok Güzel Hareketler Bunlar’ın son sezonunda ve Kelebeğin Rüyası filminde minik bir rolde oynadım.
Derya Beşerler: 1985 İzmir doğumluyum. Yeditepe Üniversitesi Sinema-Televizyon bölümü mezunuyum. İlk olarak “Canım Ailem” dizisinde staja başladım. Son olarak da Nisan’da vizyona girecek olan “Merdivenli Adam” filminde, orta halli bir ailenin üniversiteye hazırlanan genç kızlarını canlandırdım.
İlkyaz Kocatepe: 25 yaşındayım, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünü bitirdim. Burada sektörün mutfağını öğrenirken 2011 yılında BKM Mutfak’a dahil oldum. Çok Güzel Hareketler Bunlar’da sahneye çıktım, Kelebeğin Rüyası filminde yer aldım. Ardından No Name geldi.
Oyunculuk nasıl başladı?
Begüm E.: Küçükken her hafta sonu dedemle tiyatro oyunu izlemeye giderdik ve gerçekten sahnede olan her şey bana inanılmaz büyülü gelirdi. Daha sonra üniversitede Sinema TV okuyup işin arka kısmını da görmek istedim ve o süreçte kameranın arkasından çok önünün ilgilimi çektiğine emin oldum... Biz No Name oyununa yeni nesil tiyatro diyoruz bunun sebebi de alışagelmiş tiyatro mantığından daha farklı bir matematik olması. Oyunun içinde barkovizyon kullanıyoruz ve o görüntüleri kendimiz çektik kendimiz editledik. Sinema TV mezunu olmamız bu noktada da çok ise yaradı. Kamera açılarından tutun ses, ışık, devamlılık tutma vs.
Derya B.: Ben bunu bir avantaj olarak görüyorum. Kamera dilinden anlamak, set ekibinin dilini anlamak tabi ki olumlu anlamda etkilediğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra, sinema tarihi okumuş olmak, yaptığım işi daha da anlamlı kılıyor.
İlkyaz K: Aslında oyunculukla ilgili çalışmalara ilkokul yıllarında başladım ben. Eğitim o zamandan bu zamana devam ediyor yani. Sinema televizyon okumayı da işin mutfağını öğrenmek için istedim. Çünkü kameranın önünde dururken arkadan bakan birinin ne beklediğini bilmek de çok önemli bence.
Ablam Zeynep Beşerler beni uyardı
İlkyaz senin annen-baban sanatçı, Derya senin de ablan... Bu kararınızı nasıl etkiledi?
İlkyaz K: Çok küçük yaşta piyano eğitimine başladım. Ben de müzikten gidiyordum ki babamın müziklerini yaptığı bir tiyatro oyunu sayesinde oyunculuk yapmak istediğimi anladım ve yine bunu anladığımda çok ufak yaştaydım. Ailem de bu alanda beni hep yüreklendirdi ve destekledi.
Derya B: Benim korkularım zaten yeterince vardı. Bu nedenle ablam Zeynep’in engel olmak gibi bir durumu söz konusu değildi. Ablam aslında, bana uyarısını daha ben sinema bölümünü seçerken yapmıştı. Ama her şey olacağına varıyor demek ki!
No Name nasıl doğdu?
Begüm E: No Name bizim BKM Mutfak’taki atölye süreci bittikten sonra Yılmaz Erdoğan’ın ‘kendi işinizi kendiniz yazın ve oynayın’ gibi sözlerle yönlendirmesiyle ortaya çıktı.

Haberin Devamı