Gazete Vatan Logo

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Anne baba adaylarının en çok merak ettiği konuların başında bebeğin cinsiyeti geliyor. Bebek heyecanı yaşayan çiftler bebeklerinin cinsiyetinin hangi ayda belli olacağını araştırıyor. Peki, ‘Bebeğin cinsiyeti hamileliğin kaçıncı ayında belli olur?’, ‘Anne karnındaki bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?’, ‘Cinsiyet ne zaman belli olur?’

Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?

Yakın zamanda bebek sahibi olacak anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konuların başında bebeğin cinsiyeti ve cinsiyetin ne zaman belli olacağı geliyor.

Bebek hazırlıklarına hamileliğin ilk aylarından itibaren yapmak isteyen yeni anne ve babalar “cinsiyet ne zaman belli olur?” sorusunun cevabını internette araştırıyor.

BEBEĞİN CİNSİYETİ NE ZAMAN BELLİ OLUR?

Erken gebelik haftasında ultrasonografi cihazının gelişmişliğine bağlı olarak bebeğin cinsiyeti hamileliğin 13–16. haftasında belli oluyor. Ancak bu dönemde genital bölgede kordonun izlenmesi yanıltıcı da olabiliyor. Ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi gibi X kromozomuna bağlı hastalıklar taşıyan hamilelerde cinsiyetin bilinmesi ayrıca önem taşıyor

Hamileliğin 12. haftasının bitmesinden sonra vajinal ultrason ile tahmini bir cinsiyet belirleme yapılabiliyor. Bebeğin cinsiyeti hamileliğin 16. haftasından sonra belli oluyor. Özellikle de hamileliğin 20. haftasından sonra bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi mümkündür.

Haberin Devamı

BEBEĞİN CİNSİYETİ BAZI HASTALIKLARIN BELİRLENMESİ AÇISINDAN ÖNEMLİ

Özellikle erkek bebeklerin erken tanınabildiğini ancak erken gebelik haftasında genital bölgede kordonun izlenmesi yanıltıcı olabilir. Kız bebeklerin tespiti bu nedenle daha geç olabiliyor.

Cinsiyetin belirlenmesinin gerekli olduğu bazı zorunlu durumlar da oluşabiliyor. Bunlar, ailesinde hemofili, renk körlüğü ve kas erimesi (Duchenne tipi kas distrofisi) gibi X kromozomuna bağlı geçen otozomal resesif hastalıkları taşıyan hamilelerde, bebeğin bu hastalıkları taşıyıp taşımadığının belirlenmesi için cinsiyetin belirlenmesi önem taşıyor. Bu hastalıklarda annenin taşıyıcıyı olması hastalığın erkek çocukta ortaya çıkma olasılığını artırıyor.