Gazete Vatan Logo

'Başta utanıyorsun ama...'

Kimileri bu dansı eşlerine ya da sevgililerine yapmak, kimileri zayıflamak, kimileriyse seksi görünmek için öğreniyor...

'Başta utanıyorsun ama...'

AfroCubanos Dans Okulu'nda 'direk dansı' eğitimi veren Sibel Çelikel, öğrencilerinin son yıllarda arttığını söylüyor. Kimileri bu dansı eşlerine ya da sevgililerine yapmak, kimileri zayıflamak, kimileriyse seksi görünmek için öğreniyor... Çelikel'e göre direk dansı kilo vermek ve vücudunu biçimlendirmek isteyenlere kaçırılmayacak bir fırsat sunuyor. Önemli sıkıntılarıysa direk dansının striptizle karıştırılması.

Berna 1976 doğumlu bir mimar. İnternetteki sosyal ağlarda izlediği videolarda dikkatini çekmiş direk dansı. Başlangıçta onun için striptizle eşdeğer imaja sahipken, çok geçmeden bu imajdan kurtulup eğlenceli olacağını düşündüğü bir dansa dönüşmüş. Ders alma fikrini açıkladığında da evindeki bir odaya direk kurmak istediğinde de, eşi ve yakın çevresinin fikri garip bulduğunu ama 'nasılsa ciddi değildir' düşüncesiyle aldırmazlıkla karşıladığını söylüyor. Salondaki direği gören eşinin bir an donakaldığını ekleyerek... Öğrenene kadar kolunu bacağını az morartmamış; 'Seksilikle uzaktan yakından alakam yoktu, daha çok dayak yemiş gibi görünüyordum.' En fazla sevindiği anlar; direğe tırmanıp tavana dokunduğu ve bundan iki ay kadar sonra ellerini bırakıp ters döndüğü anlar. İkincisini becerebileceğine başlangıçta hiç inanmıyormuş. Şimdi halinden epey mutlu olduğunu, dansı bazen eşine yaptığını, göğüslerinin ve kalçalarının daha güzel göründüğünü, kendisini daha seksi hissettiğini söylüyor.

Berna, hikayesini anlatırken de bu dansı tüm kadınlara önerirken de gayet rahat. Fakat soyadını söyleyecek, fotoğrafını çektirecek kadar değil.

Kendiyle Beyoğlu'ndaki AfroCubanos Dans Okulu'nda konuşurken, bazı öğrenciler kendileriyle de konuşulma ihtimalini hemen ortadan kaldırmak için salondan çıkıyor. Konuşmaya yanaşmamalarının nedenini anlamak zor değil. Ne de olsa direk dansı dünyada yaygınlaşmış, turnuvaları düzenlenen, Olimpiyatlara alınması için başvurusu yapılmış 'normal' bir dansken, Türkiye'de çoğu kişi için halen striptizi çağrıştırıyor. İnternetteki sitesinde direk dansı dersleri de verdiğini duyuran, en popüler dans okullarından biri, öğrenci gelmediğinden sınıf açamamış örneğin.



KARARSIZ BAŞLANGIÇLAR
Diş hekimi Sayit Emir'in 15 yıl önce açtığı dans merkezi AfroCubanos, direk dansı eğitimi veren nadir yerlerden biri.

Dört yıl kadar önce gittiği Toronto'da adım başı direk dansı kursu görünce fikir aklına düşmüş; 'İstanbul'da bu dansın dersini verecek hoca bulmak zor, Sibel Hoca'yla önceki yıl tanışınca sınıf açmaya karar verdik. Taleplerin zamanla geleceğini düşünüyorduk ama duyurusunu yapınca öğrenciler hemen gelmeye başladı' diyor.

BİR DERSTE 1.500 KALORİ
Manken, şarkıcı, mimar, mühendis, sunucu, ev kadını, öğrenci, başı açık, türbanlı... Emir, bu yıl sayısı artan ve şu anda 35 öğrencisi bulunan kursa gelenlerin profilinden söz ederken çoğu kişinin ilk anda bir kararsızlık yaşadığını söylüyor. Telefonda bilgi almak için arayanlar en fazla, gelen diğer öğrencilerin sosyal statüsünü, ne işle uğraştığını, hocanın erkek olup olmadığını, dansın zayıflamalarına yardımcı olup olmayacağını soruyorlarmış. Emir'e göre yurtdışında erkeklerin de katıldığı dersler Türkiye için biraz erken.
Zayıflama konusunda dersin hocası Sibel Çelikel'in iddiası büyük. Vücudun her yanını çalıştırırken ortalama 1,5 saat süren derste ciddi bir efor sarf edildiğini, bu sürede ortalama 1.500 kalori yakıldığını söylüyor.

Kendisi 2009'dan beri direk dansı eğitimi veriyor. Merakını da, öğrenmeyi de bu işi İngiltere'de yapmış bir arkadaşına borçlu. İlk zamanlarda direk bulunan dans salonu olmadığı için arkadaşıyla bazı gece kulüplerinde pratik yapmış; 'Bir süre öğrenince, sonra bırakmak istemiyorsun, rahatlatıcı, insana enerji veren bir spor gibi görebilirsiniz. Kulübe gündüz gidiyordum ama yine de ilk zamanlar çekindim; acaba striptiz kulübü mü diye... Ama öyle olmadığını görünce rahatlıyorsun. Sonra kendi evime direk kurdum' diyor.

Önceki satırlarda hikayesini anlatan Berna gibi, Çelikel için de bu dansın en çekici yanlarından biri bedeni güzel bir şekle kavuşturması. Katılan çoğu kişi için de bu durumun geçerli olduğunu, kadınların kendilerine güven kazandığını bizzat gözlemlemiş; 'Başlangıçta bazıları eşofmanla gelecek kadar utangaçken altı ay sonra evine direk kurmak isteyenler oluyor. Evde eşine ya da sevgilisine bu dansı yapmak isteyen de çok.'

OLSA OLSA ŞAPKAMI YA DA ŞALIMI ATARIM
Aslı Taş/Dans kursu öğrencisi

'Mesleğim stilistlik, 27 yaşındayım. Filmlerinde dans eden oyuncu Yaşar Alptekin'e özendiğim dokuz yaşımdan beri dansla ilgiliyim. Son altı yıldır direk dansıyla uğraşıyorum. Zayıflama konusunda biraz zorluk yaşıyorum. Direk dansı bu konuda diğer danslardan daha çok işe yaradı. İlk zamanlarda direğin hemen yanına yastık koyuyordum, sürekli düşüyordum çünkü. Öğrenince daha fazla sevdim. Bir ara gece kulübünde de direk dansı yaptım. Bazen ilk kez gelenler striptizle karşılaşabileceğini düşünebiliyordu ama oralara gelen çoğu kişi bu işin striptiz olmadığını biliyor. En fazla kafama taktığım şapkayı ya da omzuma aldığım şalı fırlatıyordum.'

DİREĞE TIRAŞ KÖPÜĞÜ SÜRÜLÜYOR
* Direk dansı dersleri beş haftalık üç dönemde veriliyor; başlangıç, orta ve üst seviye. Bir kur ücreti 350 TL. Tırmanmanın öğrenildiği orta seviyeden itibaren eve direk kurulabiliyor.

* Beş santim çapındaki, kromaj kaplı direği internet kullanarak yurtdışından satın alabilir ya da AfroCubanos'tan temin edebilirsiniz. Yaklaşık 600 TL...

* Direk dansı yapılırken vücudun, özellikle de bacakların, belin ve kolların direğe çıplak biçimde temas etmesi gerekiyor. Tayt, eşofman gibi giysiler uygun değil. Şaşırtıcı bulabilirsiniz ama direğe iyi tutunabilmek, kaymamak için vücuda ve direğe bir miktar tıraş köpüğü sürülüyor. Köpük, bu iş için hazırlanmış özel solüsyonla aynı işlevi görüyor.




Haberin Devamı