Gazete Vatan Logo

Bari’ye gitmek için 5 neden

Bari’ye gitmek için 5 neden

İtalya’da “Çizme’nin topuğu” olarak bilinen Bari kentinin de içinde bulunduğu sahil şeridi; plajları, tarihi kasabaları, otantik yemekleri, zeytinyağı ve şarabıyla sizleri bekliyor. Puglia adlı bölge,

İtalya’nın en ucuz yeri olma özelliğini de taşıyor...

1. THY Nisan’da uçuşlara başlıyor
Türkiye’nin küresel oyuncusu THY, İtalya’daki hakimiyetini gelecek ay Bari’ye başlatacağı seferlerle taçlandıracak. Bari; Çizme’nin topuğunda Adriyatik’e kıyısı olan muhteşem bir turizm ve kültür şehri. THY, haftada 4 kez (Salı, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri) karşılıklı olarak seferler düzenleyeceği Bari’den oldukça ümitli. Kentin her köşesi THY ilanlarıyla donatılmış halde. THY’nin başarılı ve deneyimli Roma Direktörü Yurdagül Altınöz, “Bari operasyonunu” bizzat yerinde yönetiyor. Yurdagül Hanım, THY’de global ölçekte bu mevkiide olan 8 kadından biri. 2010 yılında Roma’ya atanmış. Daha önce 6 yıl İspanya’da Madrid’de görev yapmış. Roma’da göreve başladığında (5 yıl önce) THY’nin İtalya’daki uçuş noktası 4 iken, bugün Bari ile birlikte 10’a ulaşıyor. Müthiş bir ivme ve müthiş bir başarı.
2. Uzun sahiller ve Gotik kasabalar
Roma ve Napoli’nin ardından İtalya’nın üçüncü büyük kenti olan Bari’nin bulunduğu Puglia bölgesi, tabiri caizse Çizme’nin tam da topuk kısmı. Plaj tutkunları için sapsarı kumu ve masmavi denizden oluşan 500 km’lik bir sahil şeridi var bu bölgenin. Bu sahil, yer yer irili ufaklı Romanesk ve Gotik mimarili kasabalarla bezeli... Barletta ve Trani görülmeye değer iki önemli kasaba. Balıkçı tekneleri, taş binaları, denize sıfır katedralleri ve küçük publarıyla her ikisi de tam bir “yavaş yaşam” kenti.
3. Sekizgen Castel del Monte
Buralara kadar gelmişken Castel del Monte’yi görmeden geçmeyin. UNESCO tarafından Orta Çağ’dan kalma benzersiz bir askeri yapı olarak dünya mirası listesine alınan sekizgen planlı bir 13’üncü yüzyıl şahaseri. Savunma amaçlı değil, daha çok av partileri ve gelenleri ağırlama amaçlı yapılmış törensel bir yapı olduğu tahmin ediliyor. Daha sonraları ise hapishane olarak kullanılmış. İçerisi ise labirentten farksız.
4. Zeytinyağı ve şarap diyarı
Puglia mutfağı için deniz ürünleri, hamur işleri, sebze ve zeytinyağı cenneti diyebiliriz. İtalya’nın tarım ambarı olan bölge, ülke zeytinyağının yüzde 60’nı üretiyor. Burada 60 milyon adet zeytin ağacı var. Yani İtalya’nın nüfusu kadar. Zeytinyağları çok daha aromatik ve lezzetli. Çünkü hasat, daha zeytin olgunlaşmamışken (yeşilken) yapılıyor. O yüzden de çok daha fazla anti-oksidan içeriyor. Puglia kırsalında turistlere hizmet veren sayısız çiftlik restoranı ve bağ evi de mevcut... Bu çiftlikler; etinten sütüne, yağından peynirine, şarabına zeytinyağına kadar her şeyi kendileri üretiyor ve hazırladıkları yöresel yemekleri müşterilerin beğenisine sunuyorlar. Puglia’nın son derece kaliteli, içimi kolay 25 çeşit sertifikalı şarap markası bulunuyor. Şaraplardan ilk olgunlaşan üzümlerden elde edilen Primitivo’yu ve daha ekşi/siyah olan Negroamaro’yu tavsiye edebilirim. Meşhur Burrata (dışı mozzarella ve içi krema/süt) peyniri de yine bu bölgenin dünya mutfağına kattığı bir lezzet.
Makarnalar sokaklarda yapılıyor
İtalyan mutfağı malum makarna ve pizzası ile meşhur. Puglia bölgesinin yöresel lezzeti ise Focaccia ve Orecchiette makarnası. Focaccia için, odun fırınında pişen, iki santim kalınlığında, altı kıtır, üstü yumuşak bir tür “kalın pizza ekmeği” diyebiliriz. Üzerine mozzarella, domates, ricotta, soğan, et, sebze vs. ler serpiştirelerek pişiriliyor. Orecchiette ise ev yapımı bir makarna. Tombul, içe basık ve tırtıklı. Küçükleri için kıymalı sos ya da yanında yuvarlak salçalı köfte ile servis yapabilirsiniz. İşin ilginç yani ev yapımı makarna almak isterseniz Bari’nin merkezindeki Arco Basso’dan geçip Bari Vecchia’ya gidin. İtalyan teyzeler bunları oracıkta yapıp kurutup sokakta turistlere satıyorlar.
5. Konik çatılı evlerin sırrı!
Bari ile Brindisi arasındaki Alberobello kasabasındaki Trulli evleri masal diyarından farksız. Beyaz badanalı evlerin, gri koni şeklindeki çatıları, bu bölgeden çıkan kireç taşlarının harç koymadan yerleştirilmesiyle yapılmış. Evlerin geçmişi 16’ncı yüzyıla kadar uzanıyor. Bu yapı tekniğinin Ortadoğu’dan geldiği söyleniyor. Kasaba, Harran ile kardeş şehir ilan edilmiş. Şu an UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde ve koruma altında.
Amaç ağır vergilerden kaçmak
Evlerin çatılarının neden böyle konik olduğuna gelince... 13’üncü yüzyılın sonlarında kralın çıkardığı kanunlara göre yerleşim yeri kurmak isteyenler ağır vergilere tabii kılınmış. Halk, ağıl olarak kullanılan bu sığınaklardan kendilerine evler yaparak vergiden kaçmış. Kral, müfettişlerini her gönderişinde, evlerin çatıları yıkılıyor ve buraların hayvan sığınağı olarak kullanıldığına inandırılıyorlarmış. Yöntem başarılı olunca tüm yapıların çatısının konik yapılması gelenek olmuş.
Noel Baba’nın Türkiye’den getirilen kemikleri bu kilisede
Bari’nin en önemli eseri Aziz Nicholas’ın kemiklerinin üzerine inşa edilen katedral. Aziz Nicholas, bizdeki adıyla Noel Baba, 4’üncü yüzyılda Demre’de yaşamış bir keşiş. İnsanları iyileştirici özelliğinden dolayı Aziz unvanı almış. Öldükten 700 yıl sonra kemiklerinden bazıları İtalyan korsanlar tarafından Anadolu’dan kaçırılarak Bari’yi getirilmiş. Aziz’in kemiklerinden hala kutsal yağ sızdığı ve bu yağın iyileştirici özelliği olduğuna inanılıyor. Bugün Noel Baba’nın kemiklerini barındıran St. Nicholas Kilisesi kentin en önemli turistik abidesi. Kilise 12’nci yüzyılda inşa edilmiş.
Tepedeki beyaz kent Ostuni
Sahilden biraz içerideki Ostuni kasabası, savunma amacıyla tepeye kurulmuş beyaz evler ve katedraliyle göze çarpıyor. Daracık sokaklardaki dükkanların birçoğunun altı doğal mağara. Bu mağalarda bir dönem halk, gizlice zeytinyağı üretiyormuş.
Uçurumun kenarındaki kasaba
Bari’ye 20 dakika uzaklıktaki sahil kasabası Polignano, falezler üzerine kurulmuş büyülü bir kent gibi. Şehrin dar sokaklarında gezerken bir anda kendinizi, uçurumun kenarında muhteşem bir manzarada buluveriyorsunuz. Burası yazın kumsalları ve dondurmasıyla meşhur.

Haberin Devamı