Gazete Vatan Logo

Aşk acısı Adele"e Grammy kazandırdı

Türk fotoğrafçının gözünden Adele

Madonna, Angelina Jolie gibi dünya starlarını kendine özgü fotoğrafçılık tarzıyla ölümsüzleştiren Türk fotoğraf sanatçısı Mert Alaş, Vogue Dergisi Mart sayısı için Adele ile çalıştı. Mert Alaş’ın fotoğrafları sayesinde, muhteşem sesini zaten bildiğimiz İngiliz şarkıcı Adele’in arka planda kalan güzelliğini de keşfetmiş olduk.
Grammy ödülleriyle gündeme yerleşen Adele güçlü olduğu kadar hüzünlü bir sese sahip. Dramatik şarkılarında aile geçmişinin de etkisi olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Gerek onu yapayalnız yetiştirmek zorunda kalan annesinin, gerek kendisini terkeden alkolik babasının, şarkıcının hem özel hem de müzik hayatında izleri var.

Annesi evden kovulmuş

Adele’in annesi Penny Adkins, 18 yaşındayken yalnız yaşaması için baba evinden kapı dışarı edilir. Masözlük ve mobilya işçiliğiyle hayatını kazanmaya başlar. Barda tanıştığı 21 yaşındaki tesisat işçisi Mark Evans’a gönlünü kaptırır. Mark Evans ona defalarca evlenme teklifi eder fakat “evet” cevabını alamaz. Ertesi sene doğan bebekleri Adele için birlikte yaşama kararı alırlar. Çift, üç senede ayrılır. Adele annesiyle kalır ama babası ve dedesini sürekli ziyaret eder.

Babası litrelerce votka içiyordu

Kızındaki yeteneği fark eden Penny, onu her akşam müzik derslerine taşır. Aynı dönemde çok sevdiği dedesini kaybeden Adele, babasının bir alkolik olduğunu öğrenir. Baba Mark Evans kızının ergenlik çağındayken yaptığı hatalardan dolayı duyduğu pişmanlığı şöyle açıklıyor: “Adele 11 yaşındayken, babam öldü. Kendimi alkole verdim. Günde en az iki litre votka içiyordum. Beni bu halde görmemesi için Adele ile ilişkimi kestim.
O kadar utanıyorum ki kızımın şarkılarını dinleyemiyorum.”

Myspace’te tesadüfen keşfedildi

Adele, tüm bu olumsuzluklara rağmen 13 yaşındayken, Amy Winehouse’un da mezunu olduğu Brit School’u kazanır. Gitar, piyano ve perküsyon aletleri gibi enstrümanlarda ustalaşan Adele, şarkı sözleri de yazmaya başlar. 2006’da mezun olduktan dört ay sonra, yakın bir arkadaşı üç şarkısını Myspace’te paylaşır. İşte bu Adele’in hayatının akışını tamamen değiştiren olay olur. Kaydı tesadüfen dinleyen XL Recordings adlı müzik yapım şirketinden telefon alan genç müzisyen öylesine şaşırır ki bunun bir şaka olabileceği düşüncesiyle görüşmeye arkadaşı ile gider. Sözleşme imzaladıktan bir süre sonra 2008’de piyasaya çıkan 19 adlı ilk albümüyle Brit Awards’ta Eleştirmenlerin Seçimi ödülüne layık görülür. İngiltere’de birçok başka ödüle aday gösterilir ve kazanır. Aynı sene ABD’de de beğeni kazanan Adele, Columbia Records’la yola devam eder. 2009 Temmuz ayında albüm dünya çapında 2.2 milyon satış rakamına ulaşır. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Adele’e gönderdiği teşekkür mektubunda şöyle yazar: “Ülkemizin içinde bulunduğu finansal zorluk döneminde tünelin sonundaki ışık gibi oldun!”

Tüm ödüller onun

Adele’in 2011 başında çıkan ikinci albümü 21, İngiltere ve ABD dahil 18 ülkede liste başı oldu. Bu sene en iyi pop müzik solo performansı Grammy ödülüne layık görülen şarkısı “Someone Like You” da şarkı listelerinde birinci sırayı uzun süre kimseye kaptırmadı. 20 Kasım 2011’de American Music Awards’tan üç ödülle ayrılan Adele, Grammy gecesinde de kimseyi şaşırtmadı ve aday olduğu tüm ödülleri evine götürdü. Dört ay önce ses tellerinde kanama yaşayan ve tedavi olan Adele, operasyondan sonra ilk performansını da Grammy Ödülleri’nde gerçekleştirdi.
Adele nankör mü?

2008 ABD turunu o dönem beraber olduğu erkek için erteleyen Adele, ilişki bittikten sonra Nylon Dergisi’ne verdiği röportojda “Böyle bir şeyi nasıl yapabildim? Ne kadar nankörmüşüm!” demişti. Fakat genç müzisyen geçmişi çabuk unutmuşa benziyor çünkü Vogue Mart sayısına verdiği röportajda şimdiki sevgilisi için tam beş sene müzik hayatına ara verdiğini açıkladı. “Defolup gidiyorum, sürekli çalıştığımda ilişkilerim mahvoluyor. Böylece aşık ve mutlu kalacağım. Belki evlenir çocuk yaparım” diyen genç yıldız bakalım kararının arkasında durabilecek mi?

Bunları biliyor muydunuz?

* Adele’in babası Mark Evans blues müziğine olan sevgisinden dolayı kızına ikinci isim olarak Blue’yu seçmiş.
* Çocukluğunda şarkıcı Gabrielle’in büyük hayranı olan Adele, ona benzeyebilmek için annesine kendisi için bir göz bandı yaptırmış.
* Eskiden sıkı bir Spice Girls takipçisi olan şarkıcı 14 yaşındayken, Pink’i sahnede ilk izleyişini müzik hayatında bir dönüm noktası olarak görüyor.
* Babasının kız arkadaşından olan 15 yaşında Cameron isimli bir erkek kardeşi var.
* 19 adlı albümüne ilham kaynağı olduğu gerekçesiyle telif hakkının olduğunu iddia eden Adele’in eski erkek arkadaşının, Todd Roger isimli bir İngiliz barmen olduğu iddia ediliyor.
* Genç müzisyenin bu sene en iyi pop şarkı Grammy ödülü alan “Someone Like You” adlı şarkısını eski erkek arkadaşı Slinky Sunbeam için yazdığı da ortaya çıktı.
* Aşk acısı temalı şarkılarıyla tanıdığımız Adele gerçek hayatında aşkı bulmuşa benziyor. Yeni erkek arkadaşı bir hayır kuruluşu olan Drop4Drop’un patronu Simon Konecki’nin boşanma sürecinde olduğu biliniyor.

Tam adı: Adele Laurie Blue Adkins
Doğum yılı: 5 Mayıs 1988
Doğum yeri: Tottenham-İngiltere
Mesleği: Şarkıcı-Besteci
İlk albümü: 19
Çıkış parçası: Hometown Glory

Haberin Devamı