Gazete Vatan Logo

Artık samimi kalitesiyle öne çıkan bir yaşam stili var

"Sınırlar kalktıkça tasarımlar daha dikkat çekici oluyor"

Evine ve yaşam kalitesine özen gösteren, ünlüleri takip ederken onların tarzından da ilham almak isteyen, eğitimli, bakımlı, kendine güvenen şehirli kadınların dergisi InStyle Home, 1’inci yaşını kutluyor. Gülben Ergen’den Ayşe Arman’a Doğa Rutkay’dan Dolunay Soysert’e kadar birçok ünlüyü ağırlayan derginin son konuğu ise yurt dışından bir isim Christina Aguilera. InStyle Home’un Genel Yayın Yönetmeni Serra Erener, derginin bir yıllık öyküsünü ve dekorasyonda son trendleri anlattı.

InStyle Home hayatımıza neler kattı?
InStyle Home ünlüler, yaşam ve dekorasyonu bir araya getiren tek dekorasyon dergisi olarak başladığı yayın hayatına en çok satan dekorasyon dergisi olarak devam ediyor. Okuyucularımıza dekorasyon, davet ve alışverişi sadece güzel resimlerle değil ünlülerin gözünden, uzman bilgileriyle, fikirler vererek sunuyoruz.

* Bundan sonra InStyle Home’da yeni neler göreceğiz?

Ünlü evleri, dekorasyon ve tasarım dünyasından en son haberler, yeni açılan mekanlar, en cazip alışveriş seçenekleri... Mimar, iç mimar, tasarımcılarla röportajlar, uzmanlardan dekorasyon önerileri, yaratıcı fikirler... Ünlülerin alışveriş seçenekleri, her bütçeye, tarza uygun dekorasyon önerileri. Fiyat ve stil önerileri de içeren dekorasyona dair özel araştırma dosyaları.

* En çok kimler InStyle Home’u almayı tercih ediyor?

Evine ve yaşam kalitesine özen gösteren, ünlüleri takip ederken onların tarzından da ilham almak isteyen, eğitimli, bakımlı, kendine güvenen şehirli kadınlar. Her ay mutlaka birileri dergimizden sayfalarla mobilyacılara gidip “Bunun aynısını istiyorum” diyor. Hatta telefonla alışveriş yapanlar oluyor.

Birden fazla amaca hizmet eden mobilyalar revaçta

* Dekorasyonda son trendler neler?

Son birkaç senedir ekonomik şartların da etkisiyle ‘moda’ anlamında kullanılan trendler eski heyecanını yitirdi. Artık önemli olan insanların kendi yaşam akışlarına göre evlerini dekore etmeleri. Günlük ihtiyaçlar, evin en çok hangi bölümünde ve en önemlisi evlerinde ne kadar vakit geçirdikleri büyük rol oynuyor. Yaşam alanları alışılmışın dışında da kullanıma açılıyor. Mesela açık plan mutfakların salon ve çalışma odasıyla bütünleşmesi gibi. Gösterişli aksesuarlar yerine işleve yönelik parçalar daha rağbet görüyor. Diğer yandan birden fazla amaca hizmet edebilen mobilya ve aksesuarlar tercih ediliyor. Örneğin bir taburenin sehpa olarak da kullanılabildiğini ya da bir şekerliğin saklama kutusu olabildiğini görüyoruz. Bej, krem, beyaz ağırlıklı sakin bir renk paleti, ahşap, deri, keten gibi doğal malzemeler, organik formlar artık çoğu markanın yeni koleksiyonlarında mutlaka yer alıyor. Artık en yeni görünümlü, en parlak, en ‘bağıran’ yerine yaşanmışlığın altını çizen, samimi, kalitesiyle öne çıkan bir yaşam stili ön planda. Son yıllardaki mobilya fuarlarında da markaların böyle bir çizgi yakaladıklarını görüyoruz.

Evinizi döşerken önce ihtiyaçlarınızı belirleyin

* Evini yenilemek isteyenlere ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

Yapılacak ilk iş kendi ihtiyaç ve beğenilerinizi tespit etmek olmalı. Yola çıkarken, nasıl bir atmosfer yaratmak istediğiniz ve bunun için neler gerektiğini tespit edebileceğiniz en iyi araç şüphesiz dergiler olacaktır. Bunun yanı sıra tabii ki mağazaları dolaşıp tarzınıza uygun parçaları yerinde görmekte fayda var. Evinizdeki kanepe, yemek masası, büfe, yatak odası, kitaplık gibi ana parçaları seçerken nötr renkler tercih ederseniz diğer yardımcı eleman ve aksesuarlarda çeşitliliğe gidebilirsiniz.

* Aydınlatmada neler moda şu anda?

Artık tavandan tek bir sabit aydınlatma yerine duvar aplikleri, ayaklı lambaderler ve abajurların yardımıyla lokal aydınlatma tercih ediliyor.

* Dekorasyonda trendler nelerden etkileniyor?

Dekorasyon yaşamın önemli bir parçası. Özellikle moda ve tekstil ile ünlüler ve kanaat liderlerinin de bu konuda çalışmaları karşımıza çıkıyor. Örneğin Arzu Kaprol’ün nevresim takımı, Rıfat Özbek’in yastıkları... Aynı şekilde sinema ve moda endüstrisi de dekorasyona ilham vermeye devam ediyor. Jack Nicholson ve Diane Keaton’ın oynadığı ‘Aşkta Her Şey Mümkün’ filmindeki Hamptons evi, Mamma Mia’daki Akdeniz esintileri, vizyona giren Coco Avant Chanel’in parizyen şıklığının dekorasyona etkileri göz ardı edilemez.

Sınırlar kalktıkça tasarımlar daha dikkat çekici oluyor

Ev yaşamının hayatın diğer alanlarından bağımsız olmadığının göstergelerinden biri de seyahatler. İnsanlar gezip gördükçe daha fazla birikim sahibi oluyor ve bunu kendi evlerine taşıyor. Peter Mayle’in “Provans’ta Bir Yıl” adlı kitabıyla başlayan Güney Fransa yaşam tarzının etkilerini bugün Bodrum ve Alaçatı evlerinde de görmek mümkün. Çünkü bu tarzın romantizmi ve sıcaklığı dünyanın farklı yerlerindeki insanlarda ortak bir beğeni buldu. Sınırlar bu anlamda kalktıkça kültürlerarası tasarımlar daha dikkat çekici boyuta ulaşıyor.

Modern Osmanlı motiflerinin yanı sıra klasik Türk formlarının yeni yorumları gibi geçmişle günümüzü harmanlayan Türk tasarımcıların sentez çalışmaları da evlerde tercih edilir oldu.

Haberin Devamı