Gazete Vatan Logo

Annemizin giydiği tulumlar geri döndü

Modada rüzgar tersten esmeye devam ediyor. Büyük gözlüklerin, platform topukların ardından 70’lerde annelerimizin giydiği tulumlar bu yaz yine revaçta. Miuccia Prada, Versace, Stella McCartney, Alexander McQueen gibi dünyaca ünlü tasarımcıların kreasyonlarında tulumlar göze çarpıyor. Hem uzun hem de kısa olanları gardıropların kapısını zorluyor

Her şey 1853 yılında San Francisco’da başladı. Burada bir kuru gıda dükkanına sahip olan Levi Strauss’un müşterilerinin çoğu altına hücum eden madencilerdi. Müşterilerden biri bir gün Strauss’a bu zorlu görevi yaparken darbelere dayanıklı pantolona ne kadar çok ihtiyaç olduğunu söyledi.
Bunun üzerine Strauss, çuval kumaşından pantolon üretmeye başladı. Bu dayanıklı pantolon kısa sürede tuttu. Bir süre sonra Strauss, kot kumaş kullanmaya, bunları maviye boyamaya, bakır zımbalarla sağlamlaştırmaya başladı.
1873 yılında patentini aldığı, ilk 501 tipi pantolonlar kısa sürede oduncuların, sığır çobanlarının, demiryolu işçilerinin, petrol sondajcılarının standart kılığı haline geldi. 1912 yılına gelindiğinde Strauss, çocukların daha rahat oyun oynaması için kotu kısalttı, üzerlerinden düşmesini engellemek için de tulumu yarattı.
1913 yılında Lee, çiftçiler ve işçiler için tulumları piyasaya sürdü. 70’li yıllara gelindiğinde ise tulum artık kadınların vazgeçilmez giysilerinden biri olmuştu. Daha sonra uzun bir süre ortalıkta görünmedi. Yerini elbiselere, mini ve midi eteklere bıraktı. Ancak modada tersten esen rüzgar, tulumların geri dönmesi sağladı.

Elbiseyi andıran bol modeller
Geçtiğimiz yaz ilk sinyallerini Stella McCartney vermişti, bu yaz tulum tasarlayanlar furyasına birçok yeni tasarımcı katıldı.
Miuccia Prada, Versace, Alexander McQueen gibi dünyaca ünlü tasarımcıların 2008 yaz kreasyonlarında tulumlar göze çarpıyor.
Hem uzun hem de kısa olanları gardıropların kapısını zorluyor. Yüksel beller, flapper tarzı ve özellikle çiçek desenli olanlarını gece davetlerinde veya özel günlerde giyip kadınsı bir görünüm elde etmek mümkün.
Play suit denilen kısa modelleri ise günlük olarak kullanılabilir. Hatta elbiseyi andıran bol modelleri işe rahatlıkla giyebilirsiniz. Daha dar modeller ise toplantılar için düşünülebilir.
Tulum giymenin bir çok avantajı da var. Mesela her sabah “Şu etekle hangi gömleği giysem ya da şu pantolonla hangi bluzu giysem?” derdinden kurtulabilirsiniz. Tek parça ile tüm kıyafet işinizi halledebilirsiniz.
Ayrıca tulum her zaman için boyu olduğundan çok daha uzun gösterir. Ama sürekli moda olmayacağı için kullanımı biraz zor.
Madonna, Heidi Klum gibi dünyaca kadınların tulumu üzerinden çıkarmadığını hatırlatmakta da fayda var.

Mutlaka belinize kemer takın

n Tulumun içinde kendinizi daha rahat hissetmek için beline kemer takabilirsiniz. Hem böylece daha ince görünebilirsiniz.

n Uzun tulumlar kısa olanlara oranla daha revaçta. Çünkü kısaları giymek için güzel bacaklar şart.

n Kilolu durma riskine karşı mutlaka rahat ama topuklu ayakkabılar tercih edilmeli.




Haberin Devamı