Gazete Vatan Logo

Altı üstü bir kupa değil o

Altı üstü bir kupa değil o

Grevler, gösteriler, biber gazlı müdahaleler derken bu yıl bir farklı başladı Dünya Kupası maçları. Perşembe gününden beri futbolseverler için heyecan dorukta. İşte 13 Temmuz’a kadar sürecek bu maratonla ilgili ilginç notlar.

14 milyar dolar gidecek

Brezilya bu işe kalkışırken organizasyon için 1.1 milyar dolar harcama öngörmüştü. Ama astarı yüzünden pahalıya geldi. Yeni stadlar, altyapı çalışmaları, güvenlik masrafları derken kupa bittiğinde tahminen Brezilya’ya 14 milyar dolara mal olacak. Tarihin en pahalı kupası...

Tartışmalar sürüyor

Brezilya’da halk yeni stadların inşasına da yapılan altyapı çalışmalarına da karşı. Aylardır sürüyor gösteriler. Ev fiyatları artınca evsiz kalanlar açılışın yapıldığı stadın arkasına kamp kurdu. Metro çalışanları günlerce grev yaptı. Maçlar nasıl izlenecek, ulaşım nasıl sağlanacak büyük tartışmalar yaşandı.

Armadillo para basacak

48 yıldır Dünya Kupası’nın maskotunu düzenleyen ülke seçiyor. Bu yıl maskot Güney ve Orta Amerika’ya özgü, nesli tükenmekte olan bir hayvan: Armadillo. Çevreciler o maskotlu ürünlerden kazanılan para FIFA’ya değil, hayvanların korunmasına harcansın istiyor.

Kupanın eni, boyu, kilosu

Her takımın uğruna ter döktüğü o kupa... Yaklaşık 37 santimetre uzunluğunda. 6.1 kilogram. 1974’ten beri bu dizayn kullanılıyor. Dünyayı elinde tutan iki insanı tasvir ediyor. Kupanın 5 kilosu 18 karat altın. Kalan taban kısmı ise bakırdan. Çok ağır olmasın diye içi boş. Öbür türlü 50 kilo olurdu diye tahmin ediliyor.

Vuvuzela out Caxirola in

2010 Dünya Kupası’nın o unutulmaz sesi vuvuzela. Onun da halefi geldi. Caxirola... (Kaşirola diye okunuyor) Bu kez üflemeli değil, vurmalı bir çalgı. Sesi vuvuzelayla kıyaslandığında en azından tahammül edilebilir. Brezilya’nın Afro-Karayipli köklerini sembolize etme amacı taşıyor. Teknoloji sağolsun... Telefonlara indirip bu sesi dijital olarak çıkarmak için şimdiden bir sürü uygulama türedi.

35 milyon dolar

Dünya Kupası’nı kazanan takım 35 milyon doların da sahibi olacak.

Almanya altyapı kurdu

Bunlar aşırı mı sanıyorsunuz? Daha Almanya’yı duymadınız. Almanya, Brezilya’nın altyapısını beğenmedi ve olaya el attı. Santo Andre’ye oyuncular için 13 ev, 65 oda, antrenman alanları, futbol sahası ve restoranları olan kendi otel ve kampını kurdu. Masraflar sponsorlardan.

2030’da yer sorunu çıkacak

Final maçlarının sonunda kazanan ülkenin adı itinayla kupanın altına işleniyor. Ancak bir sorun var. Kupanın altı dolmak üzere. 2030’da, Dünya Kupası’nın 100. yılında kazanan son ülke de yazılınca yer kalmayacak. Ne yapılacağı merak konusu. Yeni bir kupa tasarımı gelebilir deniyor.

Öyle şeyler istediler ki

Fransa tüm oyuncuların odalarında el yıkanması ve duşta kullanılması için iki ayrı sıvı sabun, Uruguay ses çıkarmayan klima, Japonya tüm odalarda jakuzi, İngiltere ise en yeni oyunların olduğu bilgisayar odası.

Topun adı, Brazuca

Dünya Kupası’nda kullanılacak top da yeni. Adı brazuca... Daha görünür olması için renkli çizgileri var. Kupa boyunca 3 bin top kullanılacak. Bunların bir kısmı Çin’de, bir kısmı Pakistan’da yapıldı. Üretenlerin fabrikalardaki maaşı 100 dolar kadar. Bir topun satış fiyatı ise 160 dolar.

Ronaldo’ya özel koruma

Portekiz’in talebi güvenlik. Her oda önünde 6 güvenlik görevlisi bekleyecek. Onlardan ikisinin asli görevi ise Cristiano Ronaldo’yu korumak

Hakemin saatine uyarı

Kaleler kameralarla donatıldı. 3 boyutlu video kaydı yapılacak. Top önce bilgisayar ekranında görülecek ve hakemin kol saatine gol mü değil mi diye bilgi düşecek.

Dalya diyecekler

Yarın Portekiz’le oynayacağı maç Almanya’nın 100’üncü Dünya Kupası maçı olacak.

Haberin Devamı