Gazete Vatan Logo

Ailelerin yeni kabusu Bonzai!

Ailelerin yeni kabusu Bonzai!

Türkiye’de ilk kez 2011’de görülen Bonzai, başta İstanbul olmak üzere ülke genelini özellikle de varoşları rehin aldı. Sentetik esrar olarak nitelendirilen bu zehire internetten bile erişilebiliyor, kolayca taşınabiliyor ve diğer uyuşturuculara göre çok daha çabuk etki yapıyor. Bir sigara içimlik dozu 1-2 TL’ye satılan ve tek kullanımda bağımlılık yapan bu madde, özellikle bluğ çağındaki yaş grubunu hedef alıyor. Bağımlılar ani ölümden kurtulsa bile uzun vadede akıl sağlığını kaybebiliyor.

Ölüm, işte böyle başlıyor... TIKLA

23yaşındaki üniversite mezunu bankacı H.Z., 10 gündür Bonzai tedavisi görüyor. Üç yıl önce bir tek içimle başladığı ve hızla bağımlısı olduğu uyuşturucuyla nasıl taşıntığını şöyle anlatıyor, “Alkol çok pahalı. 4 bira alacaksın 20 TL. O paraya bir haftalık Bonzai alırdım, 1 hafta kafa bir dünya takılırdım. Ben ailemle Başakşehir’de oturuyorum. Belki de İstanbul’un en muhafazakar semtlerinden biri; koca semtte bir tek Tekel bayii vardır, ama her köşebaşında peynir ekmek gibi Bonzai satılır... Artık kimse esrar, hap, eroin, kokain kullanmıyor. Bulması kolay, içmesi kolay, hazırlaması kolay ve en önemlisi çok ucuz. Taşımasında sıkıntı yok, bir fiş Bonzai’yi alıyorsun sigaranın ucuna dolduruyorsun, pakete koyuyorsun. Kimse o sigaranın Bonzaili olduğunu anlamıyor...”

Geçtiğimiz hafta Bursa Orhangazi ve Ankara Pursaklar’da 18 yaşındaki iki genç Bonzai nedeniyle can verdi. Konuştuğumuz Emniyet kaynaklarına göre bu zehir her hafta ortalama bir genci öldürüyor. Fakat bu can kayıpları ‘Bonzai sonucu ölüm’ diye değil, ‘genç yaşta kalp krizi’ olarak otopsi raporlarına yansıyor. Türkiye’de her dönem uyuşturucu haberleri ile karşılaşırız, ama son yıllarda Bonzai’nin gençler arasında yaygınlaşması ve buna bağlı ölümlerin de peşisıra gelmesi tehlikenin gerçekliğini ortaya çıkarıyor. Uzmanlar uyuşturucu kullanım yaşının 12’ye indiğini belirtiyor. Aslında tüm hikayeler H.Z.’nin anlatımlarına benziyor. İstanbul’un varoşları, muhafazakar semtleri, lüks siteleri, okullar, internet kafeler, türkü barlar, diskoları, popüler gece kulüpleri... Bonzai her yeri zehirliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, 2011 yılında sadece iki kişide 1 gram Bonzai ele geçirilmiş. Bu rakam, 2013’e gelindiğinde ise 10 bin 775 kişiye ulaşmış. Ele geçirilen Bonzai miktarı ise 61 kilo. İstatistikler asıl patlamanın bu yıl başladığını ortaya seriyor. Sadece 2014’ün ilk 6 ayında Türkiye genelinde 141 kilo Bonzai yakalanmış, bunun yüzde 62’si yani 84 kilosu Marmara Bölgesi’nden. Marmara da yürütülen operasyonlarda 2 bin 292 şüphelinin adı soruşturma dosyalarına girmiş, aynı bölgede üç de imalathane tespit edilmiş. Bonzai satışı ve kullanımında İstanbul ilk sırayı alıyor. İstanbul’da 43 bin problemli (bağımlı veya sık kullanan) Bonzai ve esrar kullanırken, İzmir’de bu rakam 33 bin 400 kişi, Ankara’da ise 5 bin 800 kişi olarak tespit edildi. Tabii bunlar resmi rakamlar. Yani yakalananlar. Ama ‘iceberg’in görülmeyen yüzü çok daha korkutucu.



Beyne 10 kat daha zararlı

İstanbul Psikiyatri Enstitüsü’nden Psikiyatrist Doç. Dr. Özgür Öztürk, ‘Bonzai iceberg’inin görülmeyen yüzünü anlatıyor. Öztürk uzun yıllardan beri bağımlıları tedavi ediyor. Bonzai’nin hiçbir uyuşturucuya benzemediğini vurguluyor, “Bonzai sentetik üretilen bir madde. Sigara gibi kullanılıyor. Bazı otlar üzerine sentetik toz kıvamında bir madde püskürtülüyor. Marijuana’nın fabrikada üretilmiş hali. Doğal marijuananın beyne 1 etkisi varsa, Bonzai 10 kat daha zararlı. Hiçbir uyuşturucuya benzemiyor. Tüketim arttıkça içine konan kimyasallar değişiyor ve ölüm çeşitleri de farklılaşıyor.”

Hedef 12-14 yaş arası çocuklar

Psikiyatrist Öztürk, Bonzai’nin bağımlılığının bir içimde başladığını, hatta eroin ve kokain gibi uyuşturucu bağımlılarında görülen yoksunluk halinin de çok yüksek olduğunu söylüyor, “Genelde esrar kullanan kitle ‘Bonzai diye bir şey var, deneyeyim’ diye başlıyor ve sonra da bırakamıyor. Çünkü Bonzai esrardan daha farklı. Çok hızlı bir bağımlılık süresi var ve kriz yapıyor. Yoksunluğu çok yüksek karın ağrısı, ağır tripler, çok yoğun bir sıkıntı, titreme, öfke nöbetleri, bulantı, kusma... Buna katlanmamak için dozu daha da artırıyorlar. Ortalama miktarda esrar tüketen birinin asla karşılaşmayacağı tepkilere neden oluyor. Bonzai bağımlılarının kullanımdan dolayı yüzde 20 oranında şizofreni gibi kalıcı akıl hastalığı riski var. Bu kalıcı trip, paronoya, saldırganlık olarak görülüyor. Bonzai’yi ne kadar çok içersen kurtulmak daha zor oluyor. Bunun kimse farkında değil. Kullanım bluğ çağına kadar düştü. 12-14 yaş arası çocuklar bunu oyun gibi görüyorlar, ama ölüme gidiyorlar” diyor.

Facebook’ta “like” et siparişin eve gelsin

Bonzai’nin satışı Facebook başta olmak üzere sanal alemde çok yaygın. Torbacılar önce Facebook’ta başlığında “Bonzai” ya da “Jamaican” kelimelerinden birinin geçtiği bir hesap açıyor, bu tip sayfaların onlarca örneği var. Satın alacak kişi bu sayfayı “like” ediyor ya da arkadaşlık teklifi gönderiyor ve sisteme giriyor. Ardından açık açık pazarlıklar hatta tüketim sonrası yorumlar sayfalarda paylaşılıyor. Bonzai’ye bulaşmış gençler bu sayfalarda koordineli bir şekilde zehire ulaşıyorlar. Ayrıca sokağa çıkıp ‘torbacı’ aramalarına gerek bile yok. Pazarlıklar yapılıyor, ardından anlaşma sağlanırsa sipariş veriliyor, PayPal gibi bir ödeme yöntemiyle sipariş tamamlanıyor, zehir posta aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırılıyor.

Sosyal medyadan online satış

Sosyal medya hesaplarında “Jamaica Gold Extreme ürünlerimizde kesinlikle hiçbir şekilde hile bulunmamaktadır. Şimdiden herkese hayırlı olsun”, “Açık Bonzai de kampanya”, “Kapıda ödeme ile güvenli bir alış veriş yapmak istiyenler özelden msj atabilir!!!”, “İstanbul dışı olan arkadaşlarım para yatırmadan paket göndermiyorum.”, “3 gr mal lazım yardımcı olabilecekler yazsın, 12’ye kadar online’ım”, gibi mesajlar paylaşılıyor. Bu sayfalar siber suçlarla mücadele şubesinin de takibinde ama nafile. TİB bu sayfaları kapatıyor, ama anında yenileri açılıyor.

Liselerde kullanım oranı yüzde 15’lerde

İstanbul Narkotik Şubesi’nin 32 bin lise öğrencisiyle 2010’da yaptığı araştırmada gençlerin yüzde 45’inin sigara, 32’sinin alkol, yüzde 9’unun madde denediğini tespit etmiş. AMATEM’in 2012’deki araştırmasında ise bu oran yüzde 10 çıkmış. Gençlere ‘Arkadaş çevrende deneyen var mı?’ sorusuna ise yüzde 20-25 arasında çıkmış. Buna bağlı olarak liselerde madde kullanımı yüzde 15’lerde olduğu tahmin ediliyor. Psikiyatrist Öztürk, “30 yaş üstü grup Bonzai kullanmıyor. Daha şuursuz ve bilinçsiz 15-29 yaş arası ekonomik düzeyi düşük olanlar yaygın kullanıcılar. Yaygınlaşmanın bir nedeni de alıcıların bir süre sonra satıcı olması. Bir genç Bonzai’yi satın alıyor ve arkadaşlarına para karşılığı dağıtıyor. Alıcılık ve satıcılık kavramı birbirine girdi. Her alıcı bir satıcı her satıcı bir alıcı” diyor.

Haberin Devamı