Gazete Vatan Logo

40 yaş altındaki yazarlar ve tasavvuf çok satıyor

40’larının başında ya da yaşları henüz 40’a bile ulaşmamış pek çok yazar edebiyat dünyasını ele geçirdi. Kitapları yüzbinler hatta milyonlarca satıyor. Henüz edebi üretkenlik yaşına geldikleri tartışma konu olsa bile bu yazarlar tasavvuf ve kişisel gelişim konularını ele alıyor, ünlü yazarlarla boy ölçüşüyor.

Türk okuru son beş yıldır genç yazarları keşfetti. Bu yazarların pek çoğu 40 yaş altında, hatta 20’lerinin başında. Son derece üretken oldukları gözlenen ve kitap üzerine kitap yayınlayan bu yazarların en dikkat çeken yanı; kitaplarında tevekkül, din ve hayatı daha iyi yaşamak üzerine kavramları ele alıyor olmaları. İçinde bulunduğumuz dönemin karmaşası, kişisel mutluluk arayışları ve içsel yolculuğa çıkma arzusunun bu kitaplara yönelimi artırdığı söyleniyor.

‘Abim Deniz’ tasavvufa karşı

Dolayısıyla “En çok satanlar” listelerinde genç yazarların kitaplarına sık rastlıyoruz. D&R’ın 2014 yılı çok satanlar listesi de bunu kanıtlıyor. Mesela ilk 10 arasında, 1986 doğumlu Hikmet Anıl Öztekin’in 10 ay önce piyasaya çıkan ilk kitabı Elif Gibi Sevmek ve bir ay önce yayınlanan kitabı Elif Gibi Sevmek var. Uğur Koşar’ın 2013’te çıkan Allah De Ötesini Bırak kitabı ve aynı yayınevinden yayınlanan 6 kitabı daha toplamda 1 milyon 46 bin sattı. Elif Şafak’ın Aşk kitabı da 300 baskı ile tam dört yıldır liste başında yerini koruyor.
Türkiye’de genç yazarların listelere giremediği kısır döngüyü ilk kıranlardan biri Elif Şafak olmuştu. Forbes Dergisi’nde “Son yılların milyonluk yazarları” arasında ilk sırada yer almıştı. Çok satanlar listeleri tabii ki sadece genç yazarlardan oluşmuyor. Listenin başında Can Dündar’ın, Can Yayınları’ndan 8 Kasım’da piyasaya çıkan, Deniz Gezmiş’in yıllarca sessiz kalan kardeşi Hamdi Gezmiş'in tanıklığıyla yazılan belgesel-anlatı ‘Abim Deniz’ kitabı yer alıyor.

Diziler satışları artırıyor

Dizilere konu olan romanlar da satış rakamlarını artırıyor. Bu listeye “Behzat Ç.” İle eklenen 1981 doğumlu Emrah Serbes’in, Behzat Ç.’nin maceralarını konu aldığı kitaplarının satışı üç kat arttı. Yazarın 2006’da yayımlanan ve serinin ilk kitabı olan “Her Temas İz Bırakır” 9; 2008’de yayımlanan “Son Hafriyat” 6 baskı yaptı. Gezi sürecinin de anlatıldığı son romanı Deliduman haziran ayında piyasaya çıktı ve 5 ayda 6 baskı yaparak 85 bin adete ulaştı.

İşte 40 yaş altı yazarların kitapları ve satış adetleri

Murat Menteş -40 yaşında
Dublörün Dilemması 75 bin sattı
Korkma Ben Varım 46 bin sattı

Yakamoz Yayınları

Hikmet Anıl Öztekin-28 yaşında


Genç yazarın tasavvuf edebiyatı ve şiiri birleştirerek 2014 başlarında ortaya çıkardığı ilk şiir kitabı Elif Gibi Sevmek 500 bin ve ikinci kitabı Elif Gibi Sevmek 2 ise bir ay içinde tam 250 bin adet sattı. Satış grafiği hızla yükseliyor.

İletişim Yayınları

Emrah Serbes-42 yaşında


Deliduman 5 ayda 6 baskı yaparak 85 bin satış rakamına ulaşan Deliduman, dermansız ve güdük bir ilçeden İstanbul’a uzanıyor. Gezi sürecine de değinen kitapta yalnız ve erken kaybedenlerin öyküsü yer alıyor.

Destek yayınları

Uğur Koşar-42 yaşında

Allah De Ötesini Bırak Tasavvuf kitapları arasında son bir senedir en çok satan kitap. Uğur Koşar’ın Destek Yayınları çatısı altında yayımlanmış 6 kitabı daha var ve toplam satış rakamı 1 milyon 46 bin.

Aykut Öğüt-32 yaşında

Keşke kadın olsam Aralık’ta çıkıyor. İlk baskı 100 bin olacak. Öğüt, “Evrenden Torpilim Var “ve “Bu Egoları Şişirsek de mi Saklasak” kitaplarının yazarı.

Metin Hara-32 yaşında

Aşkın İstilası “Yol” Kişisel gelişim yazarı. Yeniçağ’ın dervişi olarak adlandırılıyor, Okurları arasında “şifacı” olarak anılıyor.

Azra Kohen -35 yaşında

Fi ve ÇİYazarın kitapları; Temmuz ayından bu yana Fi 41, Çi 26 baskıyla Türkiye’nın yeni bestseller’ı olduğu söyleniyor.

Doğan Kitap

Hakan Günday-38 yaşında

Az, 38 yaşındaki yazarın kitabının konusu çocuk şiddeti, hayatın şiddeti, aşkın şiddeti, inancın şiddeti, hırsın şiddeti üzerine... Hatta A’dan Z’ye şiddet üzerine, dilin ve yazının şiddetiyle sunulan bir roman. Kitap 2011 yılında basıldı.

Doğan Kitap

Enver Aysever-42 yaşında

Bu Roman O Kız okusun Diye Yazıldı. Bu romanın, yazarın aşık olduğu üç kadın; birincisi ilk aşkı, ikincisi otuzlu yaşlardaki aşkı ve üçüncüsü de karısı için yazdığı bir kitap olduğu iddia ediliyor. Roman Eylül 2014’te piyasaya çıktı.

Doğan Kitap

Elif Şafak 42 yaşında

Aşk, 2010 yılında yayınlanan ve o zamandan bu yana 821 bin satışa ulaşan Aşk, kitap içinde bir kitap, hayatın anlamı peşinde bir aşk macerası. Arayışa, gerçeğe ve keşfetmeye dair bir roman.

Doğan Kitap

Barış Muslu-38 yaşında

Beynine Format At Muslu’nun 2013 yılında çıkan kitabı. Yazar oldukça iddialı bir biçimde insanın beynine format atabileceğini ve bu sayede pek çok korkusu ve acısını dindirebileceğini anlatıyor.

Alfa Yayınları

İkbal Bayrak- 34 yaşında

Masal Bitti Çocukluğunda masallarla büyüyen kadınların kendini kurban etmelerini anlatan kitap 2013 yılında basıldı.

Kapı Yayınları

Kaan Murat- 26 yaşında

Uçurtma Mevsimi çeşitli konulardaki öykülerden oluşuyor. Ekim ayında yayınlanan kitabın satış grafiği hızla yükseliyor.
Barış Muslu-38 yaşında

Haberin Devamı