Gazete Vatan Logo

2013 modası geceyi gündüze katıyor...

2013 modası geceyi gündüze katıyor...

Son birkaç yıldır hızla yükselen trend, gece ve gündüz giyilebilecek, klasik ile modern, abiye ile “basic” parçaların birlikte kullanılması... Bu akım ilk Hollywood yıldızlarının, dantel, ipek, payetli elbiseler üzerine giydikleri deri ceketler ile başladı. Bunu çok özel kumaşlı “haute couture” parçaların penye tişört ve yün kazaklarla giyilmesi takip etti. Cavalli, Chanel gibi devler kış sezonunda bu tarz kombinlere geniş yer verdiler...

Eskiden kadınların gündüz ve gece terzileri ayrıymış. Gündüz ve gece giyiminin hatları net bir şekilde belirliymiş. Hatta Beyoğlu’na çıkarken, şapka ve eldiven takmadan çıkmak yakışık almazmış. Ayakkabı çanta uyumuna da çok dikkat edilirmiş. Bu bilgileri çok güvenilir bir kaynak olan anneannemden aldım. Hatta kendisi ne zaman üzerimde birbiriyle takım olmayan parçalar görse ayıplar beni. “Bir kadının şıklığı detaylarda gizlidir, giyimindeki düzen ve uyumlu parçalar senin kişiliğini yansıtır” der. Ama devir değişti ve bu düşünce tarzı çok gerilerde kaldı. Bu moda geleneği son 10 yıla kadar da devam ediyordu ama yavaş yavaş, sosyoekonomik gelişime paralel bir şekilde, bu standartlarda bir esneklik oluşmaya başladı. Şapka, eldiven neredeyse sadece podyumlarda, moda dergilerinde ve moda haftalarında kullanılan aksesuarlar olarak rol değiştirirken, çanta ayakkabı uyumunu bozmak “kendi stilini” yaratabilme anlamına gelmeye başladı.




“Haute couture” elbise üzerine deri ceket veya dore ceketle giyilen beyaz penye

Özel hayatında da her zaman asi olan Kate Moss’un bu tarzı şahsına münhasırken, Sarah Jessica Parker, bu tarzı Sex and The City’deki rolü ile birlikte benimsedi. Eğer Sex and The City’deki rolü olmasa, gün ortasında balon etek üzerine penye bir tişört giymeyi, ya da kırmızı halıda ipek bir tuvaletin üzerine “boy friend” ceketi giymeyi düşünür müydü bilmiyorum.

Gossip Girl dizisinin, ne giyse olay olan yıldızı Blake Lively de dizide birçok abiye ve günlük parçayı bir arada çok doğal bir şekilde taşıyor.

Parlak bir dore ceketi, gün içinde beyaz bir penye ve kalın bileziklerle kullanmak için tereddüt edenler, bu kareyi gördükten sonra bunun gayet rahat uygulanabilir olduğunu düşünecektir.

Michael Kors’un 2012/13 Sonbahar Kış defilesinde, yün kazak etek ikilisinde, eteğin dantel desenli ve transparan oluşu günlük giyimdeki abiye etkisini gösteriyor. 5 sene önce bir davette payetli balık bir etek üzerine beyaz bir tişört, ya da kazak ile pullu taşlı etekler giymek, giyinmeyi bilmemek anlamına gelirken bugün tarz sahibi olmak demek.




Lüks perakendecilikte yeni trend

Özellikle moda dergilerinde ve bloglarda çokça rastladığımız bu tarzın, mağazacılık ortamına yansıması nasıl oluyor diye soranlar için, Demsa Luxury Group Kreatif Direktörü Ceyda Balaban ile
bu yeni mağazacılık konseptini konuştuk...

Grandroom konseptini özetler misiniz?
Biz burayı adeta modern bir “Alice Harikalar Diyarı” hissi yaratan deneysel bir mağaza olarak tasarladık. Birbirine uyumsuz şekiller ve malzemeleri bir araya getirdik. Mağazaya girenler bu görsel şölenin içinde hoşça vakit geçirirken, alışverişlerini de büyük bir keyifle yapabiliyorlar.

Geceyi gündüze, gündüzü geceye katan moda dünyası için konsept mağazaların rolü nedir?
Bu tarzı anlatmak için konsept mağaza çok uygun. Burada önemli olan parçaların nasıl sunulduğu, hangi ürününün, hangi renginin sunulduğu. Biz dünya markalarını satıyoruz ve ürün her yerde aynı, ama burada bir kontrast içinde sergilendiğinden bambaşka bir algı oluşturuyor. Mesela çok klasik abiye bir Ferragamo ayakkabı, çok modern bir parka ile sunulduğu zaman, bu ayakkabının algısı değişiyor. Amaç bakış açısını çok yönlüleştirmek. Klasik bir ürünü, çok modern bir ürünle kullanmanın nasıl olabileceğini göstermek ve bunu doğru aktarmak. Manken giydirmeleri ve reyon düzenlemeleri, tek düze görülen ürünü başka açılardan değerlendirme imkanı sağlayacak bir şekilde yapılıyor.

Kontrastların sunulduğu bu konsept mağazada hangi markaları bulabiliriz?İstinye Park Brandroom mağazasında yer alan kadın giyim markalarından, Vivienne Westwood, Pierre Balmain, Herve Leger, Costume National, Paul & Joe ve Alexander Mcqueen ve Karl Lagerfeld başta olmak üzere çok özel markaları bulabilirsiniz.

Genç ve exclusive olan bu markaların İstinye Park’ta olmayan en iddialı parçalı değil mi?
Evet. Konseptin gerektirdiği bu. Normalde insanların hiç aklına gelmeyecek kombinler yaratmak için ürün seçimi önemli. Mesela pullu payetli bir etek ve eşofman üstü, ya da çok taşlı bir takının gri bir penye ve jean ile kombinini sunmak bizim için ön planda. Bu şekilde yüksek fiyatlara sahip olunan parçaların çok yönlü kullanımı hakkında fikir veriyoruz.

Haberin Devamı