Gazete Vatan Logo

2013 ilkbahar/yaz koleksiyonları baş döndürecek

2013 ilkbahar/yaz koleksiyonları baş döndürecek

Yeni bir yılı daha karşıladık. Yılbaşında ne giysem sorunu da geride kaldı. Ve hemen hemen bütün kadınlar kış gardırobunu tamamladı. Kış sezonunun uzatmaları oynadığı Şubat ayında gündemde egzotik tatiller için resort koleksiyonları ve kar tatilleri için kayak koleksiyonları var. Ama bunun yanı sıra trendsetter kadınlar için 2013 İlkbahar-Yaz modası çoktan gündeme oturdu bile. İlkbahar/Yaz koleksiyonları moda haftalarında tanıtılalı aylar oldu ama yavaş yavaş güncel bir hâl alıyor. Ben de sizinle moda haftası bazında en ilginç koleksiyonların çıkış noktalarını paylaşmak istedim.
Umarım bahar alışveriş planlarınız için size ışık tutar.
Gareth Pugh, Louis Vuitton, Alexander Mcqueen, Jean Paul Gaultier, Chanel ve Vivienne Westwood’u en zengin ilham kaynağı olan koleksiyonlar arasında sayabiliriz.

Gareth Pugh

‘Karanlıklar prensinin ilham perisi’

Gareth Pugh, moda dünyasının karanlıklar prensi repütasyonuna layık bir koleksiyon hazırlamış. Koleksiyonda ilham aldığı kadın ASVOF adlı moda sanat ve kültür içerikli blogun sahibi Amerikalı moda yazarı Diane Pernet. Etkiler ise İspanya ve Uzak Doğu. Dikkat çeken nokta ise gizem. Neredeyse sadece kolların açık kaldığı kıyafetlerde, kadın vücudu ikinci planda. Koleksiyon daha çok kadınların iç dünyasına romantik bir yolculuk tadında. Bu kumaş zenginliği de Uzak Doğu’nun giyim anlayışından geliyor. Siyah ve kırmızının yanında sadece gri ve ekru tonlarını gördüğümüz İlkbahar Yaz koleksiyonunda deri başrolde. Drape ve volanlar ise siluetlere kadınsı bir hava katıyor.

Louis Vuitton ‘Kutu Kutu Pense’

Louvre Müzesi’ndeki cam piramidin altında, Daniel Buren’in enstalasyon çalışması olan yürüyen merdivenden inen mankenlerin üzerlerinde ve yürüdükleri podyumda damier deseninin yeni yorumu hakimdi. Logo kullanmak yerine, damier’nin modernize ve grafik bir versiyonunu mekanda ve kumaşlarda kullanan Marc Jacobs yine harikalar yaratmış.
Benzer desenlerin çiftli kullanımıyla güçlenen grafik algı, abstract defile müziğiye sanki bir bienal performansı gibi kurgulanmış. Sarı ve yeşil gibi canlı renklerin yanında, moda dünyasında uzun zamandır rafa kaldırılmış kahverengi, uzak doğu esintili desenlerle moda dünyasında yerini geri almak için ilk adımını atmış gibi görünüyordu. Siyah ve beyaz tüm koleksiyonlarda olduğu gibi bu koleksiyonda da mevcut.

Jean Paul Gaultier

‘80’lerin pop stil ikonlarına saygı’



Jean Paul Gaultier’nin 80’lerin pop starlarından ilham aldığı koleksiyonun kahramanlarıysa Abba, Annie Lennox, Boy George, David Bowie, George Michael, Grace Jones, Madonna, Sade, Prince, Marilyn Monroe.
Her biri çok belirgin tarz sahibi olan bu isimleri aynı koleksiyonda toplamak göründüğü kadar kolay değil ama Jean Paul Gaultier burada kostüm tasarımındaki ustalığını kullanarak harika bir tablo yaratıyor. Bunu yaparken her bir parçaya da kendi imzasını atıyor. Bu koleksiyonu ksaca pop stil ikonlarna saygı koleksiyonu olarak da adlandırmak mümkün.

Vivienne Westwood



‘English women in Paris’

Paris Moda Haftası’nda 2013 Gold Label Bahar Koleksiyonu’nu, İngiliz Büyükelçiliği’nde yaptığı defileyle tanıtan 71 yaşındaki çılgın tasarımcının hazır giyim koleksiyonu adeta haute couture koleksiyonu tadında. Koleksiyonun ana hatlarını belirleyen tüm öğeler İngiliz tarzını yansıtıyor. Kırmızı Başlıklı Kız, Hansel ve Gretel gibi Grimm’in masal kahramanlarının da ilham kaynağı olduğu koleksiyonun defilesindeki Marie Antoinette tarzı saçlar ise Fransa modasına göz kırpıyor.

Chanel

Minimal, feminen aynı zamanda eğlenceli

Alexander Mcqueen

‘Kraliçe Arı’

Moda dünyasının dahi çocuğu olarak adlandırılan Alexander Mcqueen’in erken vedasından sonra markanın geleceğiyle ilgili endişeler doğmuştu. Bu kadar yaratıcı ve şiirsel bir tarzın onsuz devam ettirilemeyeceği düşünüldü. Ama Sarah Burton, Alexander Mcqueen’in mirasını harika bir şekilde devam ettirmeyi başardı. Arı kovanlarından ve bal peteklerinden esinlendiği, 2013 İlkbahar koleksiyonu da bunun en iyi kanıtı. Bildiğiniz gibi her kovanda sadece bir tane kraliçe arı vardır ama bu koleksiyonda sadece kraliçe arılar var. Koleksiyon oldukça sıra dışı ve feminen. Öne çıkan renkler kırmızı, siyah, altın ve elbette ki bal tonları.
Kafesler ve tüllerle adeta birer bal peteğine dönüşen kıyafetler, üzerlerindeki çiçeklerle bambaşka bir anlam kazanıyor. Benim favorim, arı kovanını anımsatan şapkalar. Kadın kurallarıyla yürüyen ana erkil düzene dikkat çekmek istediğini belirten tasarımcı, bunun için en uygun metaforun arılar olacağını düşünmüş.

Haberin Devamı