Gazete Vatan Logo

Fitre hangi akrabalara verilmez? Toruna, dayıya, halaya fitre verilir mi? Dede ve nine torununa fitre verebilir mi?

Fitre hangi akrabalara verilmez sorusunun yanıtı merak ediliyor. Ramazan ayı içerisinde müslümanların verdiği fitre konusunda vatandaşlar araştırmaları başladı. Fitre dayıya verilir mi, fitre halaya verilir mi soruları da gündem oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu da fitrenin kimlere hangi akrabalara verileceğini bir fetvayla açıkladı. Akrabalara fitre vermek isteyenler için "fitre verilecek akrabaları" araştırdık.

Fitre hangi akrabalara verilmez? Toruna, dayıya, halaya fitre verilir mi? Dede ve nine torununa fitre verebilir mi?

Toruna fitre verilir mi sorusunun yanıtı merak ediliyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlar da fitre konusunda araştırmalarına başladı. Akrabalarına fitre ya da zekat vermek isteyenler, Diyanet'in fetvasını merakla araştırıyor. 2023 fitre miktarının 70 TL olarak belirlendiği Ramazan ayında halaya, dayıya, öğrenci kardeşe fitre verilir mi?

TORUNA FİTRE VERİLİR Mİ?

Diyanet İşleri Din İşleri Yüksek Kurulu, toruna fitre verilmeyeceği hükmünü vermiştir. Toruna fitre verilmez çünkü bir kimse usül ve furuundan olanlara fitre veremez. Öte yandan dede ve nine torununa fitre veremez. Zira anne babası fakirse torununa kendi bakmak zorundadır.

DAYIYA, HALAYA FİTRE VERİLİR Mİ?

Fitre hangi akrabalara verilmez sorusunun cevabını Diyanet vermiştir: Buna göre fitre, Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).
Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.

Haberin Devamı

Bunların dışındaki hala, dayı, teyze, amca ve onların çocuklarına zengin değillerse fitre verilebilir.