Gazete Vatan Logo

Atf Nedir, Ne İşe Yarar? Atf Yağı Nerelerde Kullanılır?

Otomatik araçların şanzıman düzeni düz şanzımana göre farklı bir mantık ile işlemektedir. Buna göre Otomatik şanzıman, debriyaj pedalı olmadan sadece gaz ve fren pedalları ile işlev görmesini sağlamaktadır. Automatic Transmisson Fluid ATF yağı olarak bilinmektedir.

Atf Nedir, Ne İşe Yarar? Atf Yağı Nerelerde Kullanılır?

ATF Nedir?

ATF yağı otomatik şanzımanlar için kullanılan yağ olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda otomatik viteslerde kullanılan şanzıman dişlilerinin ve hidroliğin güvenli çalışması için kullanılmaktadır. Tüm binek araçların şanzımanlarında ATF yağı mevcuttur.

ATF Ne İşe Yarar?

ATF yağı araçların otomatik şanzımanların doğru çalışmasını sağlamaktadır. Ayrıca binek araçların direksiyonları hidrolik sistem ile üretilmesi sebebiyle rahat ve güvenli kullanımı için ATF yağı kullanılmaktadır.

ATF Yağı Nerelerde Kullanılır?

Son dönemlerde oldukça yaygın şekilde üretilen ve kullanılan otomatik binek araçlarının hidrolik direksiyon ve otomatik şanzıman dişlilerinin daha kolay çalışması amacıyla ATF yağı kullanılmaktadır. ATF yağ kullanımı aynı zamanda fren balataları için de kullanılmaktadır. 

ATF Yağı Azalması Durumunda Ne Olur?

ATF yağı azalması halinde özellikle şanzıman dişlilerinde ses duyulmasına sebep olmaktadır. Ayrıca vites geçişlerinde sorun yaşanmaktadır. Aracın yönergesi olan vites kutusu dağılması yaşanmaktadır. Bu durum araç ve sürücü için tehlikeli sonuçlar meydana getirebilmektedir. 

Haberin Devamı

ATF yağının hidrolik direksiyonlar için kullanılmaktadır. Bu yağın azalması direksiyon kitlenmesine, direksiyonun ağırlaşması gibi bir takım zararlı sonuçlara sebep olmaktadır.

ATF Yağın Azalmasının Yaratacağı Sonuçlar Nelerdir?

ATF yağının yani hidrolik yağın azalması veya boşalması seyir esnasında frenlerin tutmamasına sebep olmaktadır. Bu durum çok tehlikelidir. Bu bağlamda aracın tüm muayenelerinin tam ve eksiksiz yapılması araç bakımlarının kesinlikle atlanmaması oldukça önemlidir.

ATF Yağı Yararları Nelerdir?

ATF yağının aracın hidrolik direksiyon ve şanzıman dişlilerinin rahat hareket ATF yağının en önemli yararları arasında yer almaktadır. Ayrıca Fren ve balatalarının daha güvenli olması, aracın güvenle hareket etmesini sağlamaktadır.

ATF yağı manuel şanzımanlar için de mutlaka kullanılması gereken bir yağdır. Vites geçişlerinin rahat ve güvenilir olması aracı doğru yönlendirmesi adına oldukça önemlilik arz etmektedir.

Haberin Devamı

ATF yağı azalması halinde aracın vites geçişlerinde sorun yaşanmaya başlamaktadır. Bu bağlamda mutlaka aracın teknik servise yönlendirilmesi ve ATF yağı olmak üzere genel bir bakımdan geçmesi gerekmektedir.

ATF yağı tüm binek araçlar için aynı işlevi görmektedir. ATF yağı uzun süre kullanılmaktadır. Ancak araçta yaşanan bir sorun sebebiyle ATF yağı azalması söz konusu olmaktadır. Bu sebeple araç bakımlarında periyodik kontrolü yapılması önerilen rutin bakımlar arasında yer almaktadır.