Gazete Vatan Logo

Özelleştirme Şener'den alındı

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talebi üzerine, Özelleştirme İdaresi, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alınarak, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bağlandı

Özelleştirme İdaresi'nde sürpriz gelişme. Idare'nin yönetimi tarihinde ilk kez Maliye Bakanlığı'na bırakıldı. Şener, gelişmeyi Başbakanlığa bağlı kuruluşların icracı bakanlıklara devredilmesi planının bir parçası olarak değerlendirdi. Bu kararın ardındaı piyasalar şimdi Başbakanlığa bağlı Hazine gibi bazı kuruluşların da aynı kapsamda icracı bakanlıklara bağlanıp bağlanmayacağını tartışmaya başladı.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Başbakanlık tezkeresine göre, Erdoğan, Başbakanlığa bağlı bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın Maliye Bakanlığı'na bağlanması için Cumhurbaşkanlığı'ndan onay istedi. Cumhurbaşkanı Sezer de Erdoğan'ın bu talebini uygun bularak onayladı. Karar dün çıkarken, Şener'in aynı gün bir basın toplantısı ile özelleştirme çalışmaları ile ilgili bilgi vermesi "Operasyon kendisinden habersiz yapıldı" yorumlarını da beraberinde getirdi. Şener basın toplantısında hem AK Parti hem de Hükümet programında ve Acil Eylem Planı'nda Başbakanlığın rahatlatılması için buraya bağlı kurumların icracı bakanlıklara devredilmesinin yer aldığını hatırlattı ve Başbakanlığa bağlı en geniş teşkilatlanmış kurumun özelleştirme İdaresi olduğunu belirtti. "Seksen binin üzerinde personeli bulunan ÖÎB'in Başbakanlık bünyesinde olması ya da Devlet Bakanlığı tarafından idare edilmesi bizim Hükümet programına uygun değildi" diyen Şener şöyle devam etti: "Bu nedenle önce bana bağlı bir kuruluştan başlamayı uygun gördük. Dolayısıyla bu anlayış içerisinde icracı bir bakanlığa bağlamayı uygun gördük. Bu program Hükümet'in bir programıdır ve daha kararlı bir şekilde uygulanacaktır. Sayın Maliye Bakanımız da bu programa yürekten inanan bir arkadaşımızdır."

Bir diğer iddia da nakit teminat krizi
Özelleştirme kaynakları idarenin Şener'den alınarak Maliye'ye bağlanmasında 6 Mart tarihli Şener imzalı bir yazının hükümette yarattığı rahatsızlığın rol oynamış olabileceğini söylüyorlar. Bu iddiaya göre, 6 Martta ÖÎB'e bir yazı gönderen Şener, özelleştirme kapsamında şirket alıp da ödemelerini yapmayanların teminatlarının nakde çevrilmesini istedi. Teminatları nakde çevrilmesi îstenen özelleştirme uygulamaları arasında Asil Çelik» Kilyos Limanı, Atik Paşa Yalısı, Tekirdağ Limanı ve Deniz Nakliyat bulunuyor. Nakde çevrilmesi îstenen teminat tutarının ise 150 milyon dolar dolayında olduğu bu kaynaklar tarafından belirtildi.

Operasyonun nedeni ağabey mi?
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e bağlı olan Özelleştirme îdaresi'nde AKP iktidarı ile birlikte hızlı bir "akraba ve torpilli bürokrat egemenliği" oluştu, içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun kardeşinin Şeker Fabrikaları genel müdürlüğü görevine atanmasıyla başlayan hareket, Özelleştirme'nin ağır topu Erdemir'deki revizyon ile ilginç bir hal almıştı. Özelleştirme listesinde bulunan Erdemir'in yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevine Abdüllatif Şener'in ağabeyi Abdullah Şener'in atanması, duyurulduğunda pek çok eleştiriyi de beraberinde getirdi. Bakan Şener yapılan operasyonu savunurken 'Ağabeyim sıkı bir müfettiştir. Burada bulunması ihtiyaç olarak belirmiştir ve böyle bir tercih yapılmıştır. Bahsettiğiniz isim Siyasal Bilgiler mezunu, Gübre Sanayii Teftiş Kurulu Başkanlığı yapmış bir kimsedir" demişti. Ankara kulislerinde son dönemde Başbakan Erdoğan ile Abdüllatif Şener'in arasının limoni olduğu konuşulurken, ani değişiklikte Erdemir'deki operasyonun payının olup olmadığı da tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı