Sözlük

Sözlük

Son dakika sözlük haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan sözlük ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını sözlük haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Sözlük

haberleri sayfasında son dakika yaşanan sözlük gelişmeleri de dahil olmak üzere 664 sözlük haberi bulunmuştur. Tüm sözlük haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kanıksama Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanıksama Cümleleri Nelerdir?
Kanıksama Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanıksama Cümleleri Nelerdir? Kanıksama, kanmak kelimesinden türetilmiştir ve anlamı da Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre alışmak anlamına gelmektedir. Genelde kanıksama kelimesi olumsuz durumlar için kullanılan bir sözcük olarak karşımıza çıkar.
22.04.2024 Gündem
İhsan Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İhsan Etmek Ne Demek?
İhsan Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? İhsan Etmek Ne Demek? Günlük dil içerisinde yer alan sözcükleri duydukça insanların merakı artar. Bu kelimeler içerisinde ihsan sözcüğünü duymakta mümkündür. Genellikle isim olarak bilinen bu sözcük sahip olduğu anlamla da dikkat çeker. Ayrıca bu sözcüğün tek bir anlamı olmadığını bilmekte önemlidir. Çünkü sözcüğün birden çok anlamını görmek mümkündür. İhsan sözcüğü için iyilik etme ve bağışlama anlamları sıkça ifade edilir. 
22.04.2024 Gündem
Fıkıh Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Fıkıh İlmi Konuları Nelerdir?
Fıkıh Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Fıkıh İlmi Konuları Nelerdir? Hem dini açıdan hem de günlük yaşam içerisindeki anlamı ile fıkıh kelimesi kullanılır. Bu bağlamda bir şeyi gerektirdiği şekilde, iyice anlamak, öğrenmek ve bilmek fıkıh olarak ifade edilmektedir. Bu karşılık kelime anlamı ile birlikte günlük hayatta kullanılan cevap olarak ön plana çıkar. Aynı zamanda İslam hukukunda yer alan din ve toplum kurallarının bütünü olarak da ifade edilmektedir. Taşımış olduğu bu anlamları eşliğinde günlük hayatta tek başına ya da cümle içerisinde amaca uygun kullanılır. Diğer yandan eski bir öğrenme biçimi olarak da ifade edilen fıkıh, günümüzde hala kullanılan ve geçerli olan sözcükler içerisinde yer almaktadır.
22.04.2024 Gündem
Açık öğretim lise sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? AÖL sınavında kaç soru var, AÖL sınavında kaç soru yapmak gerekiyor, açık lisede ders geçme notu kaç?
Açık öğretim lise sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? AÖL sınavında kaç soru var, AÖL sınavında kaç soru yapmak gerekiyor, açık lisede ders geçme notu kaç? Lise eğitimlerine örgün olarak değil de uzaktan eğitimle devam eden öğrenciler "açık lise" diplomasına sahip olmak için hafta sonu açık lise sınavına girecek. Peki, Açık öğretim lise sınavında 3 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu? AÖL sınavında kaç soru var, AÖL sınavında kaç soru yapmak gerekiyor, açık lisede ders geçme notu kaç?
16.04.2024 Gündem
Dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes ile sahafın 'isim' mücadelesi
Dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes ile sahafın 'isim' mücadelesi İzmir'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adını verdiği iş yerinde satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar'ın (51) tescil talebi, dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes’in Türkiye’deki avukatlarının ‘ticari isim ihlali itirazı’ üzerine Türk Patent Kurumu tarafından reddedildi. Ret kararı sonrası Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Hermes'e karşı dava açan Nar, "Bana bu durum komik geliyor. İzmir'de şubesi olmayan, dünya çapında çok yüksek gelir kategorisindeki bir kesime hitap eden firmayla karıştırılma ihtimalim yok denecek kadar az. Bazı iletişim, çevre danışmanlığı, arkeoloji veya tercüme firmaları da aynı isme sahip. Ayrıca bunlar tescil edilmiş. Yani ya patent kurumu ya mahkeme bu firmaları haklı bulmuş. Ben de bu hukuki sürecin sonunda haklı bulunarak markamı tescil ettireceğime inanıyorum" dedi.
6.03.2024 Gündem
MSÜ sınavında kalem verilecek mi 2024? MSÜ kalem silgi verilecek mi 2024, sınava neler getirmek yasak?
MSÜ sınavında kalem verilecek mi 2024? MSÜ kalem silgi verilecek mi 2024, sınava neler getirmek yasak? Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavına girecek olan adaylar, sınav öncesi hazırlıklarını tamamlaya çalışıyor. MSÜ sınavı 3 Mart tarihinde yapılacak. Öğrenciler sınava girmelerine engel olacak bir durumla karşılaşmamak için sınavla ilgili kuralları gözden geçiriyorlar. Peki, MSÜ sınavında kalem verilecek mi 2024? MSÜ kalem silgi verilecek mi 2024, sınava neler getirmek yasak?
2.03.2024 Gündem
Kim Milyoner Olmak İster yarışmacısı ilk soruda elenince ağzı açık kaldı
Kim Milyoner Olmak İster yarışmacısı ilk soruda elenince ağzı açık kaldı Kenan İmirzalıoğlu'nun sunumuyla ATV ekranlarında yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster'in son bölümünde Emir Karakayış isimli yarışmacı ilk soruda heyecanına yenik düşerek yanlış cevap verdi ve elendi.
12.02.2024 Magazin
Tiranlık Nedir, Tdk Sözlük Anamı Ne Demek? Tiranlık Yönetimi Özellikleri Nelerdir?
Tiranlık Nedir, Tdk Sözlük Anamı Ne Demek? Tiranlık Yönetimi Özellikleri Nelerdir? Tiran, kelime anlamı olarak zorba anlamına gelir. Tiran kelimesi diktatör, zalim, acımasız ya da gaddar kelimeleri ile de eş anlamlıdır.
9.02.2024 Yaşam
Yapay zeka gerçekçi çözümlerle bir adım öteye geçiyor
Yapay zeka gerçekçi çözümlerle bir adım öteye geçiyor Yerli girişimcilik stüdyosu Cerebrum Tech'in kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Erdem Erkul, yapay zekânın global anlamda getirdiği fırsat, risk ve çözümleri, Forbes'da kaleme aldığı aşağıdaki yazıyla analiz etti.
9.02.2024 Ekonomi
Chatgpt küfür etti mi, Chatgpt Türklere ne dedi, chatgpt nedir?
Chatgpt küfür etti mi, Chatgpt Türklere ne dedi, chatgpt nedir? Chatgpt Türklere küfür mü etti, Chatgpt nedir? Yapay zeka sohbet botu ChatGPT'nin, Türk bir kullanıcıya ve Türklere küfür ettiği iddia edildi. Ekşi Sözlük'te iddiayı ortaya atan yazar olayın detaylarını da anlattı. Peki, Chatgpt Türklere ne dedi, gerçekten küfür mü etti?
8.02.2024 Yaşam
Yadsıma Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yadsınamaz İle İlgili Cümleler...
Yadsıma Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yadsınamaz İle İlgili Cümleler... Bireyin söylediği, yaptığı ya da tanık olduğu olay ve eylemleri, olmamış ya da yapmamış gibi davranması yadsıma olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda bu bir inkar şeklinde ifade edilebilir. O yüzden eş anlamlı olarak inkar etmek sözcük grubu üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Herhangi bir olay karşısında buna şahit olmadığını, görmediğini ya da duymadığını dile getirmek gibi anlatılabilir. Farklı sebeplerden dolayı gün içerisinde birçok kişi bu durumu yapmaktadır.
5.02.2024 Gündem
Teşri Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşri İslam'da Ne Anlama Gelir?
Teşri Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Teşri İslam'da Ne Anlama Gelir? Arapçada şer sözcüğü, kanun ve hüküm anlamına gelir. Arapçada "at", çoğul eki olarak kullanılır. Şeriat kelimesi ise Allah'ın kanunları demektir. Aynı kökten türeyen bir diğer kelime ise teşridir. Teşri hem günlük hayatta hem de fıkıh alanında sıklıkla kullanılan sözcükler arasında yer alıyor. 
4.02.2024 Dini Bilgiler
Tekvin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da Tekvin Ne Anlama Gelir?
Tekvin Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da Tekvin Ne Anlama Gelir? Kevn kökünden türeyen tekvin, Allah'ın subuti sıfatlarından biridir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan "Yaratmak Allah'a mahsustur." sözü ile tekvin sıfatı vurgulanır. Çünkü bir şeyi yoktan var etme kudreti sadece Allah'ta mevcuttur. İnsanların ise meydana getirdiği her şey önceden var olan bir şeyin devamı niteliğindedir. Bu nedenle insanlara yaratma gücü isnat edilemez. 
4.02.2024 Dini Bilgiler
Tebyin Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peygamberimizin Tebyin Görevine Örnekler...
Tebyin Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peygamberimizin Tebyin Görevine Örnekler... Tebyin kelimesi Türkçe içerisinde kullanılan "beyan" kelimesinin bri başka kullanım şeklidir. Beyaz olarak ifade edilen bu kelime yeni kuralların getirilmesi ve insanların bu kurallar hakkında bilgilendirmesi olarak da karşımıza çıkmaktadır.
4.02.2024 Dini Bilgiler
Tebliğ Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da Tebliğ Etmek Ne Demek?
Tebliğ Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da Tebliğ Etmek Ne Demek? Günümüzde kullanılan kelimeler cümle içerisinde farklı şekillerde cümle içerisinde yer almaktadır. Tebliğ kelimesi dini anlamı bulunan kelimelerden biridir. Haber verme şeklinde açıklanan tebliğ etmek çok fazla kişinin çoğul şekilde kullandığı kelimelerdendir. Tebliğ kelimesi alınan bir bilgi ya da aktarılan bir bilgi olarak da karşılık bulmaktadır.
4.02.2024 Dini Bilgiler
Tasavvufi Kavramlar Nelerdir? Tasavvuftaki Kavramlar Ve Anlamları...
Tasavvufi Kavramlar Nelerdir? Tasavvuftaki Kavramlar Ve Anlamları... Tasavvuf 12. yüzyıldan günümüze değin etkisini sürdürmüş olan dini bir ekoldür. Tasavvufun ortaya çıktığı ve Anadolu'da yayılmaya başladığı ilk yıllardan itibaren, birçok kelime ve kavram terim anlamında kullanılmıştır. Bazı terimler ise doğrudan doğruya birer sembol ya da mazmun olarak şiirlerde ve metinlerde yer almıştır. 
4.02.2024 Gündem
Semi Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Din Kültüründe Semi Ne Anlama Gelir?
Semi Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Din Kültüründe Semi Ne Anlama Gelir? Semi kelimesi Arapça kökenlidir ve Sem sözcüğünden türetilmiştir. Kelimenin sözlük anlamı işitmektir. Birçok tamlamada ve birleşik isimde kullanılan kelime, Kuran'ı Kerim'deki birçok ayette de geçmektedir. 
4.02.2024 Dini Bilgiler
Psişik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Psişik Güç Belirtileri Nelerdir?
Psişik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Psişik Güç Belirtileri Nelerdir? Fransızcaya Antik Yunancadan geçen psişik kelimesi, günümüzde terim olarak kullanılıyor. Metafizik, parapsikoloji ve teoloji gibi bilim dallarında psişik kelimesinin tanımı aynı olsa da farklı şekilde yorumlanmaktadır. Materyalistler ve pozitivistler ise doğaüstü olan tüm olgulara karşı çıktıkları için psişik güçlerin varlığını inkar etmektedir. 
1.02.2024 Sağlık
Proliferasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Tıpta Proliferasyon Ne Anlama Gelir?
Proliferasyon Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Tıpta Proliferasyon Ne Anlama Gelir? Prolifesrasyon kelimesi tıp alanında kullanılan sözcüklerden biridir. Bu kelimenin asıl anlamı ise hücrelerin bölünmesi olarak adlandırılmaktadır. Farklı alanlarda yapılan araştırmalar için kullanılan bu kelime hücreler ve canlıları anlatan ifadelerden biridir. Tüm dünyada kullanımı bulunan ve araştırmalar içerisinde sıkça geçirilen bu kelime TDK sözlüğü içerisinde de hücre bölünmesi olarak anlatılmaktadır. 
1.02.2024 Gündem
Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir?
Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir? İslam hukuku içerisinde yer alan fıkıh adına münakehat denilmektedir. Fıkıh alanı oldukça kapsamlıdır. Geniş alanlarda özel çalışmalar yapılarak insanların bu çalışmalar üzerinde bilgilendirilmesi sağlanır. Özellikle İslami ve aile konuları hakkında bilgi veren alanlardan biridir.
31.01.2024 Gündem
Mendup Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mendup Örnekleri Nelerdir?
Mendup Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mendup Örnekleri Nelerdir? Mendup kelimesi Türkçe de yer alan ve merak edilen sözcüklerin başında gelmektedir. Müstahap kelimesi ile eş anlamı bulunan mendup kelimesi bir şeye bağlanmak şeklinde yanıtlanmaktadır. Bir şey üzerinde bağ kuran, bağlanan ve takdir edilen ifadeleri ile eşleşmektedir.
31.01.2024 Gündem
Kinaye Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kinaye Örnekleri Ve Özellikleri...
Kinaye Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kinaye Örnekleri Ve Özellikleri... Kurulan her bir cümle içerisinde geçen kelimeler anlam bakımından farklı kalıplarda kullanılabilmektedir. Kelimelerin tam ve detaylı anlamlarının öğrenilmesi doğru cümle kurulumunda önemlidir. Genel olarak öğrenilen kelimelerin TDK tarafından araştırılması ve diğer örnek cümlelerin incelenmesi de kelime açısından avantaj sağlamaktadır. Kinaye kelimesi Türkçe dilinde geçen kelimelerden biridir. Anlam bakımından bir konu hakkında imalı konuşma şeklinde açıklanmaktadır.
30.01.2024 Gündem
İlim Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İlim Ne Anlama Gelir?
İlim Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İlim Ne Anlama Gelir? Cehalet ve gafil olmak kelimeleriyle zıt anlamlı olan ilim, İslam dininde en çok övülen erdemlerden biridir. Bunun en büyük kanıtı Hz. Muhammed'in her gece "Allah'ım sen ilmimi arttır." diye dua etmesidir. Hz. Ali ise "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." diyerek ilmin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. 
29.01.2024 Gündem
İhlas Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İhlas Ne Anlama Gelir?
İhlas Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İhlas Ne Anlama Gelir? En önemli dini terimlerin arasında yer alan ihlas, hulus kelimesinden türetilmiştir. Hulus, sözlerinde ve davranışlarında samimi olmak, riyadan uzak durmak ve yapmacıklıktan kaçınmak demektir. İhlas kelimesi ise daha çok fıkıh ve kelam ilmimde terim anlamıyla kullanılmaktadır. 
29.01.2024 Gündem
Ba's Nedir? İslam'da Ba's Ne Anlama Gelir?
Ba's Nedir? İslam'da Ba's Ne Anlama Gelir? Türkçe diline Arapçadan geçiş yapan Ba's kelimesi çok fazla anlama gelmektedir. Aynı zamanda ilk anlamı da diriltmek ya da uyandırmaktır. Bunun yanında Ba's peygamber olarak göndermek ve de uyarmak anlamına da gelmektedir. İslam dininde çok önemli bir yere sahip olan Ba's ahiret inanç merkezinde yer almaktadır.
22.01.2024 Eğitim

Benzer Haber Etiketleri

Sözlük ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki sözlük haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.