Gazete Vatan Logo

İlim Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İlim Ne Anlama Gelir?

Cehalet ve gafil olmak kelimeleriyle zıt anlamlı olan ilim, İslam dininde en çok övülen erdemlerden biridir. Bunun en büyük kanıtı Hz. Muhammed'in her gece "Allah'ım sen ilmimi arttır." diye dua etmesidir. Hz. Ali ise "Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum." diyerek ilmin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. 

İlim Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? İslam'da İlim Ne Anlama Gelir?

İlim Ne Demek? 

İlim, bir şeyi tüm yönleriyle bilmek ve ona vakıf olmak demektir. Bilme eylemini gerçekleştiren kişilere alim denir. Bir şeyin ilim olarak kabul edilmesi için somut verilere dayanması gerekmez. Gözleme ve deneye dayalı ilim müspet yani pozitif bilimler olarak adlandırılır.

Örneğin matematik ya da fizik, müspet bilimdir. Ancak teoloji ve metafizik gibi ilimler bu kategoride yer almaz. Çünkü bu ilimlerde deney ve gözlem kadar iman ve sezgi de önemlidir. 

İlim TDK Sözlük Anlamı Nedir?

İlim, okuyarak, gözlem yaparak, gezerek ve araştırarak öğrenilen bilgilerin bütünüdür. Günümüzde bu sözcüğün yerine bilim kelimesi kullanılmaktadır ancak ilim çok daha geniş bir kavramdır. Çünkü bilim sadece rasyonel ve teorik bilgileri kapsar, oysa ilim metafizik ve ruhsal konuları da içine alır. 

Tasavvufta ilim ile aşk sık sık karşılaştırılmış ve aşk ilimden üstün tutulmuştur. Fuzuli "İlim kesbiyle paye-i rifat / Bir hayal-i muhal imiş ancak / Aşk imiş her ne var alemde / İlim bir kil-u kal imiş" ancak dizelerinde aşkı, evrenin özü olarak nitelendirirken ilmi laftan ibaret sayar. Yunus Emre ise "İlim ilim ilmektir / İlim kendini bilmektir" dizeleriyle, dünyadaki en önemli şeyin kişinin kendisini bilmesi olduğunu ifade etmiştir. 

Haberin Devamı

İslam'da İlim Ne Anlama Gelir?

İslam'da ilim üç aşamadan oluşur. İlk aşama İlme'l Yakin aşamasıdır Kişinin okuyarak ve düşünerek elde ettiği bilgilere ilmel yakin denir. İkinci aşama "ayne'l yakin'dir." Bu aşamada müşahede yani gözlem ön plandadır. Üçüncü ve son aşamada ise Hakkel Yakindir.

Hakkı hakkıyla bilmeye hakkel yakin ya da marifet denir. Bu, ilmin en yüksek noktasıdır. Bu noktaya erişen kişiler "arif" olarak nitelendirilir. Vukuf, idrak, feraset, zekavet ve derk kelimeleri ilim ile eş anlamlıdır.