Gazete Vatan Logo

Mendup Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mendup Örnekleri Nelerdir?

Mendup kelimesi Türkçe de yer alan ve merak edilen sözcüklerin başında gelmektedir. Müstahap kelimesi ile eş anlamı bulunan mendup kelimesi bir şeye bağlanmak şeklinde yanıtlanmaktadır. Bir şey üzerinde bağ kuran, bağlanan ve takdir edilen ifadeleri ile eşleşmektedir.

Mendup Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Mendup Örnekleri Nelerdir?

Arapça dilinden günümüz Türkçe diline uzanan bu kelimen nadir kullanımı olan sözcüklerden biridir. Özellikle dini anlamda uygun bulunan şeylerin anlatılması noktasıdır. Dini gereklilikleri yerine getiren bir kimse ya da bu gerekliliklerin neler olduğunun anlatılmasına denir.

Mendup Ne Demek?

Mendup kelimesinin asıl anlamı teşvik etmedir. Teşvik etme şeklinde kullanılan ve Arapça diline uzanan bu kelime genel olarak dini vecibeler hakkında bilgi veren ve bu bilgiler üzerinden kişilerin yapması gerekenleri aktaran ifadedir.

İnsanlara yapması mübah olan dini vecibeler olarak da karşımıza çıkan sözcüklerden biridir. Sevap olan ve hayırlı işler için mendup kelimesi kullanılmaktadır. Oldukça geniş bir kullanım alanı bulunan bu sözcük İslami değerlerin yaşatılması adına yapılması gerekilen şeyler olarak da anlatılır.

TDK Sözlük Anlamı Nedir?

TDK sözlük içerisinde mendup kelimesinin anlamı "teşvik" olarak gösterilir. Yapılmasında sakınca bulunmayan işler ya da olaylar olarak anlatılır. Bu işler sevap ve hayır odaklıdır. Mübah kelimesini de anımsatan sözcükler arasına girmektedir. İslami değerleri yaşatan ve bu değerlerin insanlar tarafından bilinmesini sağlayan en önemli sözcüklerden biri olarak gösterilir.

Haberin Devamı

Mendup Örnekleri Nelerdir?

Mendup örnekleri oldukça fazladır. Bu konu hakkında araştırma yapan kişiler pek çok sonuç ile karşılaşmaktadır. Mendup örnekleri arasında;

Diş fırçası ile dişleri temizlemek

Misvak kullanmak

Gece uyanarak namaz kılmaya başlamak

Yolda yere düşen ekmeği yukarı koymak

Etraftaki çöp ya da yolun ortasında duran taşı kaldırmak

Temiz kıyafet giyinmek, gibi örnekler bulunmaktadır.

Mendup Kelimesi Hangi Alanlarda Kullanılır?

Mendup kelimesi dini alanlarda sıkça kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle Arap kültürü içerisinde geçen bu kelime insanların dini anlamda faydalı işler yapması adına cümle içerisinde geçirilir. İslam dinini yaşatan durumların her biri mübahtır.

Bu ifade ile örtüşen mendup kelimesi hayırlı işlerin yapılmasının sevap olduğunu anlatmaktadır. Kişiler için mendup olan şeyler şeklinde ifade edilir.

Haberin Devamı