Gazete Vatan Logo

Kinaye Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kinaye Örnekleri Ve Özellikleri...

Kurulan her bir cümle içerisinde geçen kelimeler anlam bakımından farklı kalıplarda kullanılabilmektedir. Kelimelerin tam ve detaylı anlamlarının öğrenilmesi doğru cümle kurulumunda önemlidir. Genel olarak öğrenilen kelimelerin TDK tarafından araştırılması ve diğer örnek cümlelerin incelenmesi de kelime açısından avantaj sağlamaktadır. Kinaye kelimesi Türkçe dilinde geçen kelimelerden biridir. Anlam bakımından bir konu hakkında imalı konuşma şeklinde açıklanmaktadır.

Kinaye Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kinaye Örnekleri Ve Özellikleri...

Kinaye Nedir?

Kinaye kişinin karşılaştığı bir durum hakkında yorumda bulunması ve bu yorumun imalı bir şekilde yapılması şeklinde anlamlandırılmaktadır. Özellikle TDK sözcük kalıbı olarak başka bir şeyi kastetmek şeklinde de yanıt bulmaktadır. Kinaye hem kelime olarak hem de cümle içerisinde farklı şekillerde kullanılmaktadır.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

TDK sözlüğü birbirinden farklı kelimelerin açıklandığı adres olarak bilinmektedir. Kelime anlamları hakkında araştırma yapan ya da yeni kelime öğrenen kişiler ilk olarak TDK üzerinden kelimenin güncel kullanımına bakmaktadır.

Kinaye kelimesinin Türk Dil Kurumu içerisindeki anlamı ise kendi kullanıldığı anlamdan uzak bir ifadede kullanılan sözcük kalıbı şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Aynı şekilde bir olayın gizlenmesi ya da farklı biçimlere çevrilmesi şeklinde de kullanımı bulunmaktadır.

Kinaye Örnekleri ve Özellikleri

Kinaye kelimesinin araştırılması cümle içerisindeki örnekleri görmeye de yardımcı olmaktadır. Bir konu hakkında yapılan bir kinaye ya da anlatım biçimi bu kelimenin tam anlamını ortaya çıkarmaktadır. Sözcüğün kullanım yeri örnekleri olarak;

Haberin Devamı

"Konuşurken bana kinaye yapıyorsun!"

"Bu anlatım bana biraz kinayeli geldi."

"Bunu biraz kinayeli söyledin.", gibi cümle örnekleri hazırlanmaktadır.

Kinayenin özellikleri kişinin anlatım biçimini değiştirmektedir. Ne şekilde söylenildiği önemlidir. Kelime anlamı ve cümle içerisindeki kullanımı da kelimenin özelliğini ortaya çıkarmaktadır.

Kinaye Hangi Alanlarda Kullanılır?

Kinaye, kişinin rahatsız olduğu bir durum içerisinde kurduğu cümleyi mesaj içerikli bir cümle şeklinde karşısındakine yansıtmak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda yanlış anlaşılan bir durumun düzeltilmesinde de kinayeli bir cümle kullanımı mümkündür. Kinaye cümle içerisinde kişilerin serzenişte bulunduğu ifadelerden biridir.

Bir konunun farklı biçimlerde söylenilmesi ya da anlamının cümlede farklı bir özelliğe bürünmesi sonucunda kinaye kullanımı gerçekleşmektedir. Kinaye kullanım alanları oldukça geniş düzenlenmektedir.

Haberin Devamı