Gazete Vatan Logo

Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir?

İslam hukuku içerisinde yer alan fıkıh adına münakehat denilmektedir. Fıkıh alanı oldukça kapsamlıdır. Geniş alanlarda özel çalışmalar yapılarak insanların bu çalışmalar üzerinde bilgilendirilmesi sağlanır. Özellikle İslami ve aile konuları hakkında bilgi veren alanlardan biridir.

Münakehat Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Münakehat Konuları Nelerdir?

İbadetleri doğru bir şekilde yerine getirmek isteyen kişiler yaptıkları her iş için dini anlamı araştırmaktadır. Hz. Ebu Bekir döneminde öne çıkan bu münakehat kelimesi günümüzde fıkıh olarak adlandırılmaktadır. Özellikle İslami açıdan caiz olan şeyleri kapsayan dallardan biridir.

Münakehat Nedir?

Münakehat günümüzde Türkçe karşılığı fıkıh olan kelimelerden biridir. Geçmişte sıklıkla kullanılan bu kelime İslami değerler hakkında bilgi veren ve nelerin caiz olduğunu söyleyen alanlardan biridir. Fıkıh alanı oldukça geniştir. Bunların her biri özel olarak incelenmektedir.

Münakehat da bu alanların içerisine girmektedir. Arapça dilinde en çok kullanılan ve İslami bilgiler veren kelimelerden biridir. Çok fazla alanda nikah anlamı da gelmektedir. Kelime münakeha ve münakehe şeklinde kullanım sunmaktadır.

TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

TDK sözlüğü çok fazla konu hakkında bilgi veren ve sözcüklerin doğru anlamlarını kişilere yönelten adreslerden biridir. Türk Dil Kurumu içerisinde birbirinden farklı kelime ve bu kelimelerin anlamları yer almaktadır.

Haberin Devamı

Hz. Ebu Bekir zamanında yaşayan kişiler için fıkıh kelimesi münakehat şeklinde kullanılmaktadır. İslami açıdan caiz olan şeylere genel olarak münakehat yani fıkıh adı verilmektedir. Nikah kelimesinden türetilen sözcüklerden biridir.

Münakehat Konuları Nelerdir?

İlmi konuları kapsayan bu kelime İslam dininde;

Nikah

Nafaka

Boşanma

Mehir, gibi durumlar üzerinde bilgiler sunmaktadır.

Bu konular hakkında bilgilerin sunulmasına münakehat adı verilmektedir. Fıkıh içerisinde kollara ayrılan 4 farklı alanın biridir. Mehir alma ve verme, nikah detayları ve boşanma gibi durumlar konusunda insanların bilgi sahibi olmasına yardımcı olacak fıkıhlar sunmaktadır.

Münakehat Hangi Alanları Kapsar?

Münakehat kelimesi mehir ve nafaka başta olmak üzere nikah alanını kapsamaktadır. Mehir evlilik öncesinde erkeğin kadına verdiği altın ya da para olarak nitelendirilir. Bu konu fıkıh alanında yer alan münakehat içeriğini kapsamaktadır. Kelime anlamı oldukça kapsayıcı ve dini konular hakkında bilgilerin hazırlandığı ilim alanı olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı