Yerlinin döviz aşkı bu kez kazandırdı!

Haberin Devamı

Yurtiçi ve yurtdışındaki gelişmelerle dolar son 10 günde yüzde 4, euro ise yüzde 1.7 yükseldi. Kurlarda yaşanan bu artışla yüzü gülen döviz yatırımcısı 10 günde 5.5 milyar TL kazandı.

Son yıllarda yatırımcısını hayalkırıklığına uğratan dolar, 1 yılın zirvesine çıktı. Yükselişte Türkiye’ye özel gelişmelerin dışında yurtdışında değişen konjonktür de etkili oluyor.

Moody’s’in aylardır beklenen kararı vermesi ve Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından yatırımcılardan gelen kar satışları ve gelişmekte olan ülkelerden başlayan yabancı çıkışı üst üste geldi. Böyle olunca da 8 Mayıs’ta 1.7820 TL’den işlem gören dolar dün 1.8550 TL’ye kadar çıktı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemenin sonuna geldiği yönündeki görüşler de doların uluslararası piyasalarda hızla değer kazanmasına neden oldu. 10 gün önce 1.3150 seviyelerinden işlem gören euro/dolar paritesi 1.2860’a indi.

Peki döviz piyasasının en büyük oyuncusu olan yerli yatırımcılar bu süreçte ne yaptı?

Geçtiğimiz yıllarda kurlarda yaşanan sert fiyat hareketlerinin neredeyse tamamında doğru kararlar veren yerli yatırımcılar, son dönemde fazla hareket yapmamayı tercih ediyor. Bunda izlenen para politikası ve kurlardaki yatay seyir etkili. Hatta Fitch’in geçen yıl Kasım ayında yaptığı not artışını “beklenti bitti” diyerek yorumlayan yerli yatırımcılar yüklü miktarda dolar almıştı. Ancak ilerleyen günlerde dolar kurunda beklenen artışın gelmemesiyle yatırımcılar yeniden satışa geçmişti.

Yerli yatırımcıların bu yılki hareketlerine bakıldığında çok fazla agresif karar vermedikleri dikkat çekiyor. Yerli yatırımcıların bankalarda bulunan Döviz Tevdiat Hesapları’ndaki (DTH) toplam tutar 10 Mayıs itibarıyla 104.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar geçen yıl sonunda 104.8 milyar dolardı. Yani yılbaşına göre sadece 263 milyon dolarlık bir azalış var. Yıl içinde haftalık bazda yaşanan değişimlere bakıldığında da sadece 11 Ocak haftasında 2 milyar doların üzerinde bir değişim var.

Dolar hâlâ en gözde döviz

Nisan ortasından bu yana haftalık bazda küçük çaplı satışlar yapan yerli yatırımcıların yüzü, kurlardaki son artışla bir miktar gülmeye başladı. 10 Mayıs itibarıyla bankalardaki dövizin 61 milyar 748 milyon doları ABD Doları, 40.7 milyar doları ise euro olarak tutuluyor. O tarihten bu yana dolar kurunda yüzde 4, euro kurunda ise yüzde 1.7’lik değer artışı yaşandı. 10 günde yerli yatırımcılar pozisyonlarını korumaları halinde kazançları 5.5 milyar TL’ye ulaşacak.

DİĞER YENİ YAZILAR