Gezi’de dövizine dokunmayan 1 haftada 8 milyar lira kazandı

Haberin Devamı

Gezi Parkı olaylarında dövizine dokunmayan yerli yatırımcının yüzü kurdaki artışla güldü. 5 haftadır bekle-gör moduna geçen yatırımcının geçen haftaki kazancı 8 milyar TL.

Gezi’de dövizine dokunmayan 1 haftada 8 milyar lira kazandı



Gezi Parkı olaylarına bir de ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para musluklarını kısacağı açıklaması eklenince piyasalar tam anlamıyla yangın yerine döndü. Döviz kurları tarihi zirvelerine çıkarken Borsa İstanbul’da satışlar hızlandı.

Döviz kurlarındaki hareket yerli yatırımcılar açısından farklı bir öneme sahip. Çünkü yerli yatırımcı için altın ve döviz en fazla tercih edilen yatırım araçlarının başında geliyor.

Döviz yatırımcısı son yıllarda her ne kadar hayalkırıklığı yaşasa da geçen hafta yaşanan rekor artışların nereye kadar süreceğini merakla bekliyor.

Gezi olayları etkilemedi

Peki döviz yatırımcısı Gezi Parkı olaylarının başladığı ve tüm Türkiye’ye yayıldığı Haziran’ın ilk 2 haftasında nasıl bir strateji izledi?

Döviz piyasasının en önemli oyuncularından olan yerli bireysel yatırımcılar yıllardır profesyonellere taş çıkartır kararlar alıyordu. Kurlar yükselirken satan, düşerken de alım yapan yerli yatırımcıların “ayarı” son aylarda bozulmuştu. Fakat yerli yatırımcılar Gezi Parkı olaylarıyla birlikte “bekle-gör” moduna geçmiş durumda.

Gezi Parkı eylemleri öncesindeki 1.5 aylık dönemde 4.3 milyar dolarlık döviz satışı yapan yerli yatırımcılar 5 haftadır neredeyse ne döviz alıyor ne de satıyor. Dolar kuru 1.79’dan 1.84’e çıktığı 12 Nisan-15 Mayıs döneminde yüklü satış yapan yatırımcılar şimdi yoğurdu üfleyerek yemeyi tercih ediyor.

Yaprak kıpırdamıyor

Gezi Parkı’na ilk müdahalenin yapıldığı 31 Mayıs tarihinde yerli yatırımcıların bankalardaki döviz tevdiat hesaplarında 102.8 milyar dolarlık döviz bulunurken söz konusu tutar 14 Haziran itibarıyla 102.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Eğer yerli yatırımcılar 5 haftadır uyguladığı bekle-gör stratejisini geçen hafta da uyguladıysa hesaplarındaki dövizin değeri 8 milyar TL arttı.

Yabancı en fazla hisse sattı

Gezi Parkı olaylarının yaşandığı Haziran’ın ilk 2 haftasında piyasalarda yaşanan yabancı satışlarının ayrıntıları da belli oldu. Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar Haziran’ın ilk 2 haftasında bono ve hisse senedi piyasalarında toplam 1.4 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi. Bu satışların 848 milyon dolarlık kısmı hisse senedi, 557 milyon dolarlık kısmı da bono/tahvil piyasasında yapıldı.


DİĞER YENİ YAZILAR