Başlarım senin kavgana ben temettümü istiyorum!

Haberin Devamı

Turkcell’de ortak kavgası nedeniyle 3 yıldır temettü bekleyen sadece yerli yatırımcılar değil. Teksaslı emekli öğretmenden, Tayvanlı işçi emeklisine, Norveç Hükümeti’nden Pittsburgh Üniversitesi’ne kadar çok sayıda yatırımcı Turkcell’in temettüsünü bekliyor.

Turkcell’de ortaklar arasındaki anlaşmazlık nedeniyle genel kurul geçen hafta da yapılamadı. Böylece 3 yıldır temettü hayali kuran Turkcell’in “diğer” ortakları yeni bir hayalkırıklığı daha yaşadı. Turkcell’de gelinen son noktayı hatırlamakta fayda var.

Şirketin anahissedarları arasında uzun yıllar süren anlaşmazlık sonrasında yabancı ortaklar Alfa ve TeliaSonera, Çukurova’ya karşı güçbirliği yaptı. Ancak bu güçbirliği de şirket yönetimini ele geçirmeye yetmedi. Şirketin 7 kişiden oluşan (2 Alfa, 2 TeliaSonera, 2 Çukurova, 1 bağımsız) yönetim kurulunda bağımsız üye kilit rol oynuyor. Çünkü yönetimde karar alınması için 5 oya ihtiyaç var. Yabancı ortaklar bağımsız üye Colin J. Williams’ın Çukurova ile ortak hareket ettiğini iddia ederek karar alınmasını engelliyordu. Turkcell yönetimindeki bu çıkmaz sonrasında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Mart ayında, 3 ortağın birer üyeleri yerine şirket yönetimine 3 bağımsız üye atadı: Hilmi Güler, Atilla Koç ve Ahmet Akça.

3 yıllık kâr 5 milyar TL

29 Nisan itibarıyla yönetim kurulu üyeleri Colin J. Williams, Gülsün Nazlı Karamehmet (Çukurova), Alexey Khudyakov (Alfa) ve Karin Eliasson’ın (TeliaSonera) görev süreleri doldu. Geçen hafta yapılması beklenen genel kurulda 4 yeni üye yeniden seçilecek ya da yerlerine başka üyeler önerilecekti. Olmadı.

Yani olan yine temettü bekleyen küçük yatırımcıya oldu.

Cuma günü SPK, genel kurul yapması için için Turkcell’e 30 gün süre verdi. Aksi takdirde yönetim kurulunun toplanabilmesi ve karar alabilmesi için gerekli asgari üye SPK tarafından atanacak. Turkcell’de temettü kararının alınacağı genel kurulu sadece Türkiye’deki küçük yatırımcılar beklemiyor. Dünyanın dört bir yanındaki dev fonlar Turkcell’e yatırım yapmış durumda. Yatırımcılar bir şirkete iki nedenle yatırım yapıyor. İlki hisse senedi değer artışından elde edeceği kar için diğeri ise temettü geliri için. Dolayısıyla yatırımcılar son 3 yılda toplam 5 milyar lira kar elde eden Turkcell’den alacağı temettüyü dört gözle bekliyor.



Turkcell hisselerine en fazla ilgi ABD’li emekli öğretmenden

GEÇEN hafta genel kurul için temsilci gönderen yatırımcıların büyük bölümü ABD’li. New York Borsası’nda işlem gören tek Türk şirketi olan Turkcell, özellikle ABD’li emeklilik fonlarının gözdesi durumda. Los Angeles Polis ve İtfaiye Emeklilik Sistemi, Teksas, New York ve California Öğretmen Emeklilileri Fonu, Dallas Kamu Çalışanları Fonu, Maryland Emeklilik Sistemi, Minesota ve Nevada Eyaleti, Alaska Emeklilik Sistemi, Turkcell’in dağıtacağı temettüyü bekleyen yatırımcılar arasında.

Avrupa, Asya ve Uzakdoğu’dan da çok sayıda yatırımcı Turkcell’e para yatırmış durumda. Güney Kore Emeklilik Sistemi, İskoçya Sosyal Güvenlik Fonu, Norveç Hükümeti, Abu Dhabi Emeklilik Fonu, Singapur Para Otoritesi, Tayvan İşçi Emeklileri Fonu’nun da portföylerinde Turkcell hissesi bulunuyor.

Emeklilik fonlarının gözdesi

- G. Kore Emeklilik Servisi

- İskoçya Sosyal Güvenlik Fonu

- ABD Demiryolu Emeklileri Fonu

- Dallas Kamu Çalışanları Fonu

- Los Angeles Polis ve İtfaiye Emeklilik Sistemi Ontario Emeklilik Kurulu Utah Eyalet Emeklilik Fonu

- Illinois Emeklilik Sistemi

- Los Angeles Kamu Çalışanları Fonu

- ABD Ulusal Kamu Çalışanları Sistemi

- Pittsburgh Universitesi Tıp Merkezi

-Abu Dhabi Emeklilik Fonu

- Hawai Emeklilik Sistemi Indiana Eyaleti Kamu Çalışanları Fonu

- Kanada Kamu Çalışanları Yatırım Komitesi

- Washington Üniversitesi Maryland Emeklilik Sistemi

- California Öğretmen Emeklileri Sistemi

- Minnesota Eyaleti

- Norveç Hükümeti

- Nevada Eyaleti

- New Mexico Yatırım Komitesi

- Ohio Öğretmen Emeklileri Sistemi

- Tayvan İşçi Emeklileri Fonu

- Singapur Para Otoritesi New Jersey Emeklilik Fonu

- Teksas Öğretmen Emeklilileri Sistemi

- New York Öğretmen Emeklileri Sistemi

- Alaska Emeklilik Sistemi


Citibank’ta 1.7 milyar liralık hisse var

HazirAn cetvelinde yer alan 500’e yakın yatırımcı arasında Citibank N.A’nın sahip olduğu Turkcell hisselerinin tutarı dikkat çekiyor. Citibank N.A. hesabında 150 milyon 161 bin adetlik Turkcell hissesi bulunuyor. Şirket sermayesinin yüzde 9.79’una denk gelen ve çok sayıda fonun sahibi olduğu tahmin edilen bu hisselerin Cuma günkü kapanış fiyatına göre değeri 1 milyar 772 milyon TL seviyesinde. Daha önce sermayede yüzde 5’in üzerinde payı olan dev fon Lazard’ın farklı fonlarında 43 milyon adet Turkcell hissesi var. Bu hisselerin sermayeye oranı yüzde 1.95.

DİĞER YENİ YAZILAR