Pahalı şarapları şişesini açtırmadan tadacaksınız

İstanbul Kadeh Kaldırıyor etkinliğine katılan mekanlardan biri de kısa bir süre önce Nişantaşı’nda açılan Brasserie La Brise; şarapseverler için buluşma noktası olacak.

Haberin Devamı

Türk şaraplarının son on yıl içinde kat ettikleri yolu bilmeyenimiz kalmadı gibi. Yeme içme yazıları yazanlarımız son yıllarda şaraplarımızı öve öve bitiremiyoruz. Sadece bizler değil, yurt dışından gelip şaraplarımızı tadan, not veren Master of Wine (şarap üstadı) ünvanına sahip yabancı şarap uzmanları, şarap yazarları da bizim yazarlarımızda hemfikirler. Üstadlar sohbetlerinde de, yazılarında da şaraplarımızın kalitesinde göz ardı edilemeyecek bir yükselme olduğunu vurguluyorlar. Son yıllarda şaraplarımızın arasında ''çok iyi'' anlamına gelen 90 puandan çok alanların sayısı sürekli artıyor.
Restoranlarımızın şarap listeleri de giderek zenginleşiyor ve şarap sayısındaki artış müşterilerin şarap seçerken zorlanmalarına neden oluyor. En büyük sorun da tabii ki restoranlarda kadehte sunulan, yani bütün bir şişe açılmadan tadılabilecek şarapların sayısının çok az olması. Her restoran kendince belirlediği birkaç kırmızı ve beyaz şarabı kadehte sunuyor, ama şarap listesinin ağırlığını teşkil eden şarapları sadece şişe olarak sipariş edildiği takdirde açıyor. Dolayısıyla bir yazıda okuduğunuz veya arkadaşınızdan duyduğunuz bir şarabın şişe açtırmadan tadına bakmanız neredeyse imkansız.
Ancak 3-14 Ekim tarihleri arasında 7. defa yapılacak olan Doluca''nın ''İstanbul Kadeh Kaldırıyor'' etkinliği buna şarapseverleri memnun edecek bir istisna! Bu etkinlik boyunca Anjelique, Ca''d''ro, Da Mario, Frankie, Gina, Gigi, İstanbul Modern, Brasserie La Brise, Mikla, Sunset, Şans, Topaz, Vogue ve X gibi şehrin en önemli restoranlarında tam 7 ülkeden 79 farklı şarabı şişe açtırmadan kadeh olarak sipariş edip içmek mümkün olacak. Şaraplar kadehte 14 restoranda
kısa bir süre sunulacak.

En pahalı Türk kadehi Alçıtepe

İstanbul Kadeh Kaldırıyor''daki 79 şaraba bir göz atacak olursak hemen dikkati çekenler Doluca''nın her yıl bu etkinlikte piyasaya çıkardığı imza şarabı Signium ile Alçıtepe. Signium her yıl bağlarda en iyi ürünü veren cinslerin üzümlerden yapılan bir kupaj. Signium 2010 bir Shiraz-Merlot-Öküzgözü beraberliği, geçen rekoltede yer alan Cabernet Sauvignon yerini Merlot''ya bırakmış, ama Signium gene çok dolgun, lezzetli ve içmesi keyif veren bir şarap. Alçıtepe ''Kirte'' 2009 ise nefis bir Cabernet Sauvignon, Gelibolu yarımadasının ucundaki aynı adı taşıyan bağların ürünü ve Türkiye''nin en iyi şaraplarından birisi. Normal şartlarda bir restoranda şişesini 150-200 TL arasında açtırabileceğimiz bu şarapların İKK boyunca kadeh fiyatları 25 ile 30 TL olacak. 79 şaraplık listenin en pahalı kırmızı şarabı bir kadehi 91 TL olan Şili şarabı Caballo Loco No:11, Türk şaraplarında ise Alçıtepe. Beyazlarda ise bir Chardonnay, Chablis Premier Cru Les Vaillons 2009 kadehi 69 TL ile en pahalı olan şarap.
Ülkemizi asil üzümlerden yapılan şaraplarla tanıştıran Sarafin İKK şarap listesinde 2010 rekoltesi Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz ve Chardonnay ile yer alıyor. Özlediğimiz Sarafin Sauvignon Blanc ise 2011. Cabernet Sauvignon sevenlerin mutlaka tatmaları gereken Kaliforniya şarapları Duckhorn ile Merryvale Starmont ve Profile. Türk şaraplarından sonra 48 kırmızı ve 21 beyaz şaraplık İKK listesine en hakim olan ülkeler Şili ve İtalya''nın şarapları...

DİĞER YENİ YAZILAR