İslâm dini evrim teorisine nasıl bakıyor?

Batıdan önce İslâm dünyasında evrimle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bildiğimize göre evrim hakkında ilk kitabı yazan, yaklaşık 1000 tarihlerinde ölen İbn Miskeveyh'tir

Haberin Devamı

Soru: İslâm'ın evrim teorisine bakış açısı nedir? Bu teoriyi kabul eden kişi dinden çıkar mı? (Sema Yılmaz)

Cevap: Batıdan önce İslâm dünyasında evrimle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Bildiğimize göre evrim hakkında ilk kitabı yazan, yaklaşık 1000 tarihlerinde ölen İbn Miskeveyh'tir. Erzurumlu İbrahim Hakkı da Marifetname'sinde buna değinmiştir. İbn Türke Isfahani'nin Fusus şerhinde de bu konu işlenmiştir. Bunun hakkında bilgi için "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimizdeki "Evrim" ve "İnsanın yaratılışı" maddelerini okuyabilirsiniz. Yaratan'ın Allah olduğunu kabul ettikten sonra evrimi kabul etmek insanı dinden çıkarmaz. Öyle olsaydı bu büyük insanlar, evrim hakkında bu çalışmaları yapmazlardı.

Cennete kimler gidebilir?
Soru: Toplumda, "Lailahe illallah Muhammeden Resulullah" demeyen cennete giremeyecek diye bir genel kanı var. Ben böyle bir kıstası Kuran-ı Kerim'de göremedim. Allah'ın yarattığı diğer ümmetler cennete giremeyecek mi?

Cevap: Sözünü ettiğiniz konuyu birçok kez açıkladım. Ama yine özetle cevaplayayım. Cennet hiçbir dinin veya milletin tekelinde değildir. Kuran'a göre Allah'a ve ahirete inanıp güzel işler yapan yani iyi ahlaklı, sadece Allah'a tapan ve O'na kullukta kusur etmeyen her insan cennete gidecektir. Bu konuda gazetede çıkan yazılarımın derlendiği ve yeni yayınlanmış olan "Soru ve Cevaplarla İslâm" adlı eserimi okumanızı tavsiye ederim.

Kalp Allah'ın nazargahıdır
Soru: Üzerinde Arapça "Allah" yazan kolye takıyorum. Acaba bu kolye boynumdayken tuvalete girmemde dinen bir sakınca var mı? (Cüneyt Akbay)

Cevap: İnsanın kalbi Allah'ın eseridir. Kalpde de Yüce Allah'ı simgeleyen işaret vardır. Kalp, Allah'ın nazargahıdır. İnsan tuvalette de her yerde de Allah'ı anar. Aslında tuvalet kötü bir yer değil ki. Biz onu öyle algılıyoruz. Yoksa yaratılış yasasına göre yemek masası nasıl hayatın devamı için gerekli ise tuvalet de hayatın ve sağlığın devamı için gereklidir. Hasılı "Allah" yazılı kolyeyle tuvalete gitmekte bir sakınca veya günah yoktur.

DİĞER YENİ YAZILAR