Palandöken’i keşfetmek

Erzurum’daki Palandöken, kayak yapmak isteyenler için pek çok yönden avantajlı. Dünya standartlarında toplam 22 pistin bulunduğu kayak merkezinde konaklamak için de farklı seçenekler var.

Erzurum’da ve 3 bin 125 metrelik zirveye sahip Palandöken Dağı, kış tatili ve kayak yapmak isteyenler için pek çok yönden oldukça avantajlı bir yer. Bu avantajlardan bence en önemlisi şehir ve kayak merkezlerinin konumu. Erzurum Havalimanı’na 15 km uzaklıktaki Palandöken Kayak Merkezi’ne ulaşmanız, uçaktan indikten sonra en fazla 25 dakika sürüyor. Konumuyla ilgili bir başka avantaj ise kayak merkezinin şehre yalnızca 4 km uzaklıkta olması. Palandöken, hem kültür hem de kış turizmini bir arada sunabilen nadir yerlerden biri. Sabah açık havanın ve karın tadını çıkartıp öğleden sonranızı ise Erzurum’un tarihini, kültür ve lezzet duraklarını keşfederek geçirebilirsiniz. İster kayak tutkunu olun, ister kültür dedektifi; Palandöken sizi fazlasıyla memnun edecek.

Pek çok kayak merkezine kıyasla Palandöken’de kayak sezonu, daha uzun ve bol karlı geçiyor. Kar yağışına bağlı olmakla birlikte yaklaşık 6 ay süren bu uzun sezon ve sezon boyunca devam eden toz kar, kayakla profesyonel olarak ilgilenenler için başlı başına bir tercih sebebi. Özellikle slalom ve büyük slalom müsabakalarında kullanılan ve Uluslararası Kayak Federasyonu FIS tarafından onaylı, Ejder ve Kapıkaya olimpik pistleriyle birlikte bugün Palandöken’de, her seviyede kayakçıya uygun, farklı zorluk seviyelerine sahip, toplam 22 pist bulunuyor. Toplam uzunluğu 28 km; en uzunu ise 12 km olan ve dünyadaki en uzun ve en dik pistler arasında yer alan bu pistlere, 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift, 1 gondol lift ile ulaşmak mümkün.

Haberin Devamı

Palandöken’i keşfetmek

Konaklı kayak merkezi

Palandöken’in daha batısında yer alan ve yine Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda kullanılan Konaklı Kayak Merkezi’nde ise zorluk dereceleri birbirinden farklı 15 pist bulunuyor. Ancak burası, Palandöken’in aksine, yalnızca günübirlik kullanıma elverişli, Polatlı Kayak Merkezi’nde konaklama imkânı yok; ama ekipman satış veya kiralama ofisleri, kafe, restoran, dinlenme alanları mevcut. Toplam uzunluğu 25 km olan pistlere ise 6 farklı lift yardımıyla ulaşım mümkün. Şehir merkezine 22 km uzaklıkta bulunan Konaklı Kayak Merkezi, belli ki ilerleyen yıllarda daha da gelişerek Erzurum’un yeni değerlerinden biri hâlini alacak.

Haberin Devamı

Nerede kalmalı?

Palandöken’in şehir merkezine oldukça yakın olması, şehrin içinde konaklamaya da imkân veriyor. Her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulunan Erzurum’da, maksat kar ve kışın tadını çıkartmak; hatta kış sporları yapmaksa en doğru seçim, kayak merkezinde bulunan otellerde kalmak olacaktır. Bütün gün açık havada vakit geçirdikten sonra bir an evvel sıcacık odanıza, zahmetsiz bir şekilde dönmek, önemli bir konfor. Bu nedenle ben kayak merkezi civarında konaklamanızı tavsiye ederim; ama Palandöken’de kalmak, yine de sizi Erzurum’a gidip cağ kebabı yemekten alıkoymasın.

Polat Erzurum Resort Hotel

39 bin m²lik bir alan üzerine kurulu olan otel, Palandöken Kayak Merkezi’nde en çok tercih edilen otellerden biri. 5 yıldızlı otelin oda ve ortak alanları, oldukça sade ve kullanışlı dekore edilmiş, özellikle de süit tipi odaları konforlu. Otelin odaları geniş ve ferah; pencereden görülen dağ manzarasının keyfini çıkartmak için çok uygun. Manzara demişken de hatırlatayım, otelin bir cephesi, özellikle de akşam ışıl ışıl bir şehir manzarasına sahipken diğer cephesi ise karlarla kaplı bakir bir dağ manzarasına bakıyor, seçim size kalmış. Oldukça güler yüzlü ve memnuniyete dayalı işletilen otel, konuklarına tam pansiyon plus hizmet veriyor. Açık büfe olarak sunulan öğünlerle beş çayı ve ikramları, herkese hitap edebilecek çeşitliliğe ve lezzete sahip. Otelde, ana restoranın dışında üç tane kafe, bir kulüp ve bir mangal restoran bulunuyor. Mangal restoranda yapılan cağ kebabı ise gerçekten başarılı, tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Otelde kapalı havuz, sauna ve hamam bulunması, özellikle de tüm gününü açık havada, karda geçirmiş konukları oldukça memnun ediyor.Otelin bir diğer avantajı ise konumu ve kayak alanına yakınlığı. Otel misafirlerinin ücretsiz kullanabileceği lift ve pistlere ulaşım, oldukça kolay. Özellikle de kayakseverler için otelde, gece kaymaya imkân veren aydınlatılmış bir pist ve suni karlama sistemiyle oluşturulan 7 bin 500 m uzunluğunda kesintisiz bir pist olduğunu da hatırlatayım. Ayrıca her odaya ait geniş kayak dolaplarının bulunduğu 500 m’lik kayak odası, otele kendi kayak ekipmanıyla gelenler için oldukça kullanışlı.

Haberin Devamı

Bavulunuzda bulunsun

Mor, turuncu ve mavinin enerjik birlikteliğinden doğan; hızlı, dayanıklı ve hafif HEAD snowboard.

Özel kumaşı ve kendinden emin renkleriyle soğuk havalarda ısı garantisi veren Mammut polar.

Çift taraflı kullanım imkanı sunarak fonksiyonelliği ön planda tutan Mammut bere.

Yüksek teknolojili yapısı, formu ve kışı kıskandıran rengiyle karlar üzerinde şıklık ve konfor peşinde olanlar için Mammut mont.

DİĞER YENİ YAZILAR