Okullar açılıyor!

7 Eylül 2018

Çocuğunuz ilk kez okula gidecekse bazı sorunlarla karşılaşacaksınız. Hazırlıklı olun bu normaldir...

ANNEE! Karnım ağrıyor, okula gitmek istemiyorum. Arkadaşlarım benle dalga geçecek. Ders çalışmak istemiyorum.” Okul açılınca bu cümleleri sık sık duyacaksınız.

Evet... Okullar açılınca tabii ki bir takım problemler yaşayacaksınız. Ancak unutmayın. Her sorunun bir çözümü var. İşte size karşılaşabileceğiniz sorunlar ve çözümleri:

1- Yazın çocuğunuzun düzeni tamamen değişti. Düzeni yeniden kurabilmek için: Uyku saatlerini belirleyin. İlk haftalarda gerekirse siz de çocuğunuzla birlikte erken yatarsanız çocuğunuz bu düzene daha çabuk uyum sağlar. Çocuğunuzun formaları beraber alın ve formaların ona ne kadar çok yakıştığıyla alakalı iltifatlarda bulunun. Okullar açılmadan birkaç gün öncesinden çocuğunuzun yeme düzenini oluşturun. Yemek saatlerini belirleyin ve genelde okullarda çıkan yemeklerin benzerlerini yapın. Böylece çocuğunuzu alıştırmış olursunuz.

2- Çocuğunuzun çekingen bir yapısı varsa arkadaş edinme kaygısı yaşayacaktır. Bu kaygıya en aza indirmek için: Çocuğunuza sınıftan sadece tek bir kişi belirlemesini ve onunla yakınlık kurmasını söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzu o kişiyle okul dışı programlar yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bir kişiyle yakınlaştıktan sonra çocuğunuzun kaygısı azalacak ve diğer kişilerle iletişim kurması kolaylaşacaktır.

3- Müfredat ilerledikçe çocuğunuz not kaygısı yaşayacak. Bunu önlemek için: Çocuğunuza notun önemli olmadığını, ders çalışma sorumluluğunun daha önemli olduğunu söyleyin. Zaten düzenli bir şekilde ders çalışırsa notlarında problem yaşamayacağını belirtin. Notları hakkında yalan konuşursa bu davranışın yanlış olduğunu kötü not da alsa iyi not da alsa ona verdiğiniz değerin ve sevginizin değişmeyeceğini söyleyin. Çocuğunuzun hayatını sadece dersten ibaret yapmayın. Hobileri olsun. Hayatının tek odağı okul olmayınca not kaygısı azalacaktır.

Devamını Oku

Kavanozdaki pire misiniz?

24 Ağustos 2018

Hayal kurmaktan vaz mı geçtiniz? Hedefleriniz için çabalamıyor musunuz? İşte hayata dair ipuçları.

Kavanozdaki Pire’nin hikâyesini bilen var mı?

Bir pireyi kavanoza kapatırlar ve kavanozu alttan ısıtırlar. Kavanoz ısındıkça pire yukarıya zıplar ve kapağa çarpar. Bir süre sonra çarpmamak için daha az sıçrar. 21 gün geçince pire bunu alışkanlık haline getirir. Sonra kavanozun kapağını açarlar. Bir bakmışlar pire artık sıçramaktan vazgeçmiş. Kavanozun kapağının açık olup olmadığının farkında bile değil…

İşte buna “Öğrenilmiş çaresizlik” denir. Bu durum size tanıdık geldi mi? Siz de hayal kurmaktan vaz mı geçitiniz? Artık hedeflerinize ulaşmak için çabalamıyor musunuz? Düzeninizin dışına çıkamayacağınızı mı hissediyorsunuz? Acaba siz de çaresiz hissediyor olabilir misiniz?

Kendinizi işte hayal edin. Uzun süredir aynı pozisyondasınız ve terfi etmeyi bekliyorsunuz. Eminim ilk birkaç ay hepiniz çabalamışsınızdır. Gözünüze bir pozisyon kestirip elinizden geleni yapmışsınızdır. Sonra bir bakıyorsunuz sizin yerinize başkasını getirmişler o pozisyona. Ne hissettiniz? Kızgınlık, üzüntü, öfke, kıskançlık ve değersizlik…

Asıl hedefinizi unutmayın

Bazılarınız bu olumsuz duygularla baş edip yoluna daha motive bir şekilde devam edebilirken diğerleriniz bu olumsuz duygulara kapılmış gidiyor. Günlerinizi kızgınlıkla; çevrenizden ve kendinizden nefret ederek geçiriyorsunuz. Yaşam amacınızı, asıl hedefinizi unutuyorsunuz. İşteki motivasyonunuzu kaybediyorsunuz. Belki verilen görevleri zamanında yapmıyor, iş arkadaşlarınızla gerginlik çıkarıyorsunuz. Başta bilinçli olarak yaptığınız bu hareketleri sonra fark etmiyorsunuz bile; çünkü alışkanlık haline geliyorlar. Öyle ki yeni bir pozisyon açıldığında terfi edemeyeceğinizden emin olduğunuz için çabalamaya gerek duymuyorsunuz. Siz kavanozdaki pire misiniz?
Bu durum sadece işte değil hayatımızın her alanında böyle oluyor. Bir şeyi ilk denemede başaramadığımız zaman vazgeçiyoruz ve rutinimize geri dönüyoruz.
Çocukluk hayallerinizi düşünün. Kaçınız bunları gerçekleştirdi? Bazılarınızdan “Evet’i” duyar gibiyim. Peki ya siz? Belki düşündünüz biraz çaba sarf ettiniz ve olmadı. Bir daha hiç olamayacağına inandınız ve vazgeçtiniz. Bir daha denemediniz bile. Çünkü siz çaresizliği öğrendiniz. Çaresizliğe o kadar alıştınız ki alternatifleri aklınıza bile getiremediniz.
Hayatınızı böyle mi geçirmek istiyorsunuz? Demotive, rutin ve mutsuz? Oysa kendinizi gerçekleştirmek, hedeflerinize ulaşmak sizin elinizde…
Değerinizin farkına varın
İşte istediğiniz hayat için birkaç ipucu...
1- Hayal kurun: Hayal kurmak duygusal dünyanızı canlandıracaktır. 2- Hayallerinizin en uygulanabilir olanını seçin ve hedef haline getirin: Hayal kurmak zevk içindir, hedefler gerçekleştirmek için. 3- Hedefinizi küçük adımlara ayırın: Küçük işleri başarmak daha kolaydır. 4- Duygularınızın esiri olmayın: Olumsuz duygularınız sizi hedefinizden şaşırtacaktır. Duygularınızı fark edin ve mantıklı düşünmeye çalışın. 5- Denemekten asla vazgeçmeyin: “Hayır” cevabı almak birçoğumuzu üzer ama Hayır’la yaşayamaz mısınız? Hayır, cevabı almamak için denemekten vazgeçmeye değer mi? 6- Sıkıcı görevlerde bile olumlu bir yan arayın: Sevmediğiniz görevlerden bile öğrenecek yeni bir şeyler olduğunu unutmayın. Bunları eğlenceli hale getirmek sizin elinizde. Kavanozdaki Pire olmayın. Kendi değerinizin farkına varın. Kendinizi gerçekleştirmek sizin elinizde.

Devamını Oku

Stressiz yaşam çok mu zor?

10 Ağustos 2018

Herkese merhaba,

Üniversite sınavı bitti. Şimdi öğrenciler geleceklerini belirleyecekleri seçimlerini yapıyor. Ekonomi durgun. İşini kapatmak zorunda kalanlar var. Çalışanların üzerinde de bir gerilim var. Yeni mezunlar iş bulmakta zorlanıyor. Aile bütçeleri daralıyor. Çoğu insan tatile çıkamıyor. Trafik insanı zorluyor. Tabii bütün bunların sonucunda toplumsal bir stres hakim ülkemizde. Özellikle İstanbul’da yaşayanlar dikkat: İstanbul Avrupa’nın en stresli dördüncü metropolü.

Eğer şartlar böyle devam edecekse stresle baş edebilmemiz lazım. Yoksa panik bozukluk, depresyon ve öfke kontrol bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar peşimizi bırakmaz.

İşte size stresle baş edebilmeniz için birkaç ipucu ve yöntem

Stresinizin kaynaklarını tespit edin: Günlük yaşamınızda sizi gerginleştiren kişileri ve durumları listeleyin. Değiştirebilecekleriniz için çözüm üretin. Değiştiremeyeceklerinize de bakış açınızı değiştirmeye çalışın. Unutmayın bizi etkileyen şeyler olaylardan çok olaylara nasıl baktığımızdır.

Kendi kendinize dur deyin: Sinir sistemimiz için stres demek tehlike demek. Stres anında vücut alarma geçiyor. Terleme, titreme, ateş basması, kalp çarpıntısı, bacak sallama, kasılma gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkıyor ve beyne giden oksijen azalıyor. Bu sebeple mantıklı düşünemiyoruz.

Bu belirtilerin stresten kaynaklandığını fark edebilmek ve beynimize komut verebilmek çok önemli. Kendi kendinize “korkacak bir durum olmadığını “ tekrar edebilirsiniz.

Devamını Oku

Boşan(ma): Köprüden önce son çıkış

28 Temmuz 2018

Evlenen her 10 kişiden 4’ü ilk 5 yıl içinde boşanıyor. Bu kararı vermeden önce ilişkinize göz atın.

Her yıl Türkiye’de 600 binin üzerinde kişi evleniyor. Evlenen her 10 kişiden 4’ü ilk 5 yıl içinde boşanıyor. Diğerleri ise kimi zaman boşanma nın eşiğine gelip evliliğini kurtarmaya çalışıyor. Boşanma aşamasına gelen birçok hastam var. Gördüğüm hastaların problemlerinin başında aldatma geliyor. Bunu; çiftler arası iletişimsizlik, cinselliğin azalması ve sosyal medya kıskançlığı takip ediyor. İşte size köprüden önce son çıkışı yakalamanız için bazı ipuçları...

Aldatma

Aldatma en sık karşılaştığım boşanma sebepleri arasında. Her üç boşanmanın 1’i erkeğin aldatmasından kaynaklanmakta. Kadının aldatma oranı ise erkeğe göre daha düşük. Erkeğin başlıca aldatma sebebi dürtüsellik. Kişi bir anlık zevk uğruna uzun süredir devam eden evliliğini yok sayabiliyor. Diğer bir sebep ise özgüven eksikliği. İlişkilerde çiftlerin birbirine özensiz davranmaları sonucu erkek kendi egolarını besleyen kişilere kayabiliyor. Kadın ise intikam ve ilgisizlik sonucu aldatıyor.

Aldatmayı önlemek için ilişkinize özen gösterin. Uzun zamandır evli olsanız bile birbirinize iltifat etmeyi ve onu sevdiğinizi söylemeyi ihmal etmeyin. Birbirinizin olumlu yönlerini ortaya çıkarın. Böylece egolar beslenecektir. Ayrıca her iki tarafın da hoşuna giden yeni aktiviteler yaparak ortak paylaşım alanları yaratın. Böylece beraber keyif alma duygusunu yeniden tadacaksınız. En son ne zaman fonda slow müzik mum ışığında bir yemek yediniz? Cinsel hayatınıza da özen gösterin. Eğer bu konuda sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız bu durumu kabullenip konuşun. Cinsel hayatınızı renklendirin.

İletişimsizlik

Özellikle ülkemizde küçük yaşlardan beri çoğumuza karşı tarafı kırmamak için aklımızdan geçenleri söylemememiz gerektiği öğretiliyor. Doğal olarak ilişkilerimizde de aynı alışkanlık devam ediyor. Bir şeye kızınca çözüm bulmak yerine ya susuyoruz ya da içimize attıklarımızın birikimi sonucu öfke patlamaları yaşıyoruz. Sonuç olarak da huzursuz oluyoruz. Peki sağlıklı iletişim bu mu sizce?

Sağlıklı iletişimin ilişkinin temeli olduğunu unutmayın. Örnek verecek olursak yemek masasında eşinin telefonuna bakmasından rahatsız olan eş bu durumu şöyle ifade edebilir: gün birbirimizi göremiyoruz ve seni özlüyorum. Yemek yerken telefonla ilgilenmen beni üzüyor. Bunun yerine sohbet edersek daha iyi vakit geçireceğimize inanıyorm.İnanın bu tip ifadeler hayatınızı olumlu yönde değiştirecek. Ayrıca eşinizin sevdiğiniz yönlerini de dile getirmeyi ihmal etmeyin. Her 5 olumlu cümle karşısında 1 olumsuz cümle kurabilirsiniz.

Devamını Oku

Hala yeterince güzel değilim!

14 Temmuz 2018

Herkese Merhaba,

Bugünkü yazımda çağımızın sorunu olan “Güzellik Takıntısı”ndan bahsedeceğim.

Öncesinde gelin birlikte mini bir test yapalım. Aşağıdaki 3 durumu ne kadar sıklıkla yaşadığınızı (0) “Hiç” ve (3) “Her zaman” olacak şekilde puanlayın:

- Uyanır uyanmaz vücudumdaki kusurları inceliyorum
Hiç(0) Bazen(1) Sıklıkla(2) Her zaman(3)
- Bu kusurları düzeltmenin yollarını araştırıyorum
Hiç(0) Bazen(1) Sıklıkla(2) Her zaman(3)
- Kusurlarım gün içinde aklıma geliyor ve bundan dolayı üzülüyorum
Hiç(0) Bazen(1) Sıklıkla(2) Her zaman(3)
3 sorunun toplamından 5 ve üzeri puan almışsanız siz de büyük olasılıkla “Güzellik Takıntısı”na yakalanmışsınız demektir. Günümüz dünyasında güzel olmak artık bir zorunlulukmuş gibi lanse edilmekte. Hepimizin burnu küçük, dudakları dolgun ve göğüsleri dik olmalı. Yüzümüzde bir kırışıklık bile olmamalı. Eğer böyle bir görüntüye sahip değilsek toplum tarafından kabul edilmeyecekmişiz gibi hissediyoruz. Çalışan kadınlar maaşlarının büyük bölümünü botoks ve dolgu gibi operasyonlara ayırmakta. Ev kadınları altın günü yerine estetik günleri düzenlemekte. Görüldüğü gibi toplumda estetiğin yeri bir hayli değişti. Türkiye estetik yaptırma konusunda dünyada 9. sırada yer alıyor. Ülkemizde en çok göğüs büyütme, göz kapağı kaldırma, yağ aldırma ve burun ameliyatları yapılmakta. Ameliyatsız operasyonlarda ise botoks ve dolgu en yaygın olanlardan. Kaldı ki insanların güzel görünme çabası sadece estetikle sınırlı değil. Günümüzde bunun için en çok kullanılan araçlardan biri de sosyal medya filtreleri. Olduğundan iki beden ince, bembeyaz dişli, bronz tenli… Aynı tipte bir sürü yapay fotoğrafla doldu Instagram. Güzel olabilmek hayatımızın en önemli meselelerinden biri haline geldi. Bu uğurda benliğimizden uzaklaştık. Peki bu güzel görünme çabası sizce niye? Statü: Estetik yaptırmak artık bir statü göstergesi haline geldi. Eskiden sadece zenginlerin yaptırabildiği bu operasyonları artık dar gelirliler de rahatça yaptırabiliyor. Bu sayede kişiler kendilerini daha güçlü ve statüsü yükselmiş hissediyor. Halbuki bilgi, kültür ve yeteneklerimizle de gayet güçlü görünebileceğimizi kendimize hatırlatabiliriz. Sosyal uyum: Toplum olarak herkes gibi olmak istiyoruz. Eğer farklı olursak istenmeyeceğimizi düşünüyoruz. Bu sebeple biz de başkalarıyla aynı yüzlere hatta mimiklere sahip olmayı tercih ediyoruz. Ancak unutmayın ki özgün olmak da bir trend. Kendimizi olduğumuz gibi kabul etmenin önemini kendimize hatırlatarak herkes gibi olma endişemizi ortadan kaldırabiliriz. Özgüven eksikliği: Yaradılış olarak çoğumuz olumsuzluğa odaklanmaya meyilliyiz. Biraz büyük bir burnumuz veya selülitimiz olabilir. Yeterince kaslı olmayabiliriz. Ancak bunlar dışında bizi biz yapan birçok olumlu özelliğimiz var. Mesela karakterimiz… Olumlu yönlerimizi kendimize hatırlatarak özgüvenimizi artırabiliriz. Sosyal medya: Eskiden mankenlere nadiren sokakta rastlardık ya da bazen onları televizyonda izlerdik. Bugün ise sürekli Instagram’da görüyoruz. Bir süre sonra onları normal; kendimizi de kusurlu bulmaya başlıyoruz. Oysa onlar mesleği gereği kusursuz görünmek zorundalar. Bizim öyle bir zorunluluğumuz yok. Mankenler gibi görünmek zorunda olmadığımızı kendimize hatırlatarak güzellik endişemizi ortadan kaldırabiliriz. Güzellik takıntısı aynı zamanda depresyon, yeme bozuklukları ve sosyal fobi gibi bazı psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Artık güzel görünme isteğinizin altında yatan nedenleri ve bunlarla nasıl baş edebileceğinizi düşünmeye başladınız. Güzellik Takıntısı’nın önüne geçmek ve hayatınızı daha mutlu yaşamak artık sizin elinizde. Eğer bu süreçte zorlanırsanız bir psikologdan destek almanızı tavsiye ederim.

Devamını Oku

Evet mi? Hayır mı?

29 Haziran 2018

Millet olarak hayır demeyi bilmiyoruz. Biliyorum zor olacak ama hayır” diyebilirsiniz, işte yolları...

Herkese Merhaba, ben Psikolog Serra Gerşon Nahmias. Bugünkü yazım çoğumuzun kullanmaktan çekindiği “HAYIR” kelimesiyle ilgili…

Çevrenizdekileri mutlu etmek için istemediğiniz şeyleri yapıyor musunuz? Bu yüzden kendi programınızı değiştiriyor musunuz? Bu durumla çok sık karşılaşıyor musunuz? Peki bu sebeple kendinize kızıyor musunuz? Bütün bu sorulara cevabınız “EVET” ise; siz de “HAYIR” diyemeyenlerdensiniz!

“HAYIR” diyebilmek çoğumuzun son zamanlarda fark ettiği yine de kullanmaktan çekindiği bir seçenek. Kişiliğimizi ortaya koyabilmenin, sınırlarımızı çizebilmenin, kendi tercihlerimizi ön planda tutmanın önemini yeni yeni anlamaya başladık. Türk toplumuna göre “HAYIR” demek bencillik anlamına geliyor. İnsanın kendisini düşünmesi olumsuz olarak algılanıyor. Aslında öyle değil. Kişinin kendi ihtiyaçlarını ön planda tutması psikolojik sağlığı için çok önemli…

“HAYIR” kelimesi neden olumsuz duygular çağrıştırıyor sizce? Çünkü biz “HAYIR” denilince sevilmediğimizi ve değer verilmediğimizi düşünüyoruz. Başaklarının bizimle vakit geçirmesini ve bizi hayatlarında tutmak istemelerini evet koşuluna bağlıyoruz.

Hepimizin “HAYIR” demeyi kolayca başardığı bir dönem var aslında. 2. Yaşımız! Bireysellik kazandığımız ancak süper egomuzun hala tam olarak gelişmediği bir dönem. Yani toplum baskısından uzak olduğumuz bir dönem... 2 yaşındayken “HAYIR” dersem yalnız kalırım, beni sevmezler gibi korkularımız yok. O dönemde “HAYIR” derken tek amacımız birey olduğumuzu çevremizdekilere kabul ettirmek.

“HAYIR” derken zorlanmamızın diğer bir sebebi de “insanlar bizi sevmez, bize değer vermez” düşüncelerimizin yalnızlık korkumuzu tetiklemesi. “Yalnız kalırsak ne yaparız?”, “Bu durumla nasıl baş ederiz?” gibi endişelerimiz ortaya çıkıyor. Çoğumuz bilinç düzeyinde bu düşünceleri fark etmesek de bilinçaltımız “HAYIR” kelimesiyle ilgili bize bu mesajı veriyor.

Şimdi gözlerinizi kapatın. Çevrenizi, bilinçaltı korkularınızı yok sayın ve istemediğiz şeylere “HAYIR” dediğinizi hayal edin. Kendinizi daha özgür hissetmiyor musunuz? Başkaları için ertelediğiniz programınızı canınız isteyince yapabilmek, iş arkadaşınızın zamansızca gelen bir isteğini geri çevirebilmek, arkadaşınız kırılmasın diye yorgun hissederken sokağa çıkmamak sizde de bir hafiflik hissi uyandırmıyor mu?

Devamını Oku

Ödevini bitirirsen sana oyuncak alacağım

15 Haziran 2018

Sevgili anneler ve babalar;

Karneler verildi. Artık çocuğunuzla beraber geçirebileceğiniz uzun bir tatil sizi bekliyor. Hazır bolca vaktiniz varken çocuğunuzun içsel motivasyonunu artırabilmeniz için size birkaç ipucu vereceğim.

Hiç çocuğunuz yemek yemek istemediğinde “Yersen sana çikolata vereceğim” dediniz mi? Ya da “Ödevini bitirirsen sana oyuncak alacağım” veya “Oyuncaklarını toplarsan tabletini vereceğim” Yani çocuğunuzun yapmak istemediği şeyler için ona rüşvet teklif ettiniz mi?

Eminim çoğunuz “Evet, ben rüşvet teklif ediyorum!” diyorsunuz. Haklısınız da... Bugüne kadar size öğretilen yöntemleri siz de çocuğunuza aktarıyorsunuz. Ancak çocuğunuza istemeden zarar verdiğinizi biliyor muydunuz?

Ne zararı dediğinizi duyar gibi oluyorum. Size bunu Amerika’da Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir deneyle açıklayabilirim:

Deneyde üniversite öğrencilerinden yapboz yapmaları istenmiş. Yapbozu doğru tamamlama karşılığında 1 dolar ödül konmuş. Öğrenciler yapbozu tamamlamış. Ertesi gün deney bu sefer ödül olmadan tekrar edilmiş ve öğrencilerin yapbozu tamamlamak için çaba göstermediği fark edilmiş. Yani öğrenciler başta konan ödül yüzünden ikinci gün içsel motivasyonunu kaybetmiş. Başarılı olabilmek için dış bir gücün yardımına ihtiyaç duymuş.

Bundan nasıl bir sonuç mu çıkarmalıyız? Ödül geçici bir motivasyon aracıdır. Önemli olan kişinin içindeki gücü bulmasıdır.

Çocuklara davranışları için ödül vadetmek içsel motivasyonu öldürmekte; çocukları ileriki yaşlarda talepkar, sorumluluk duygusu bilmez, karar almaktan aciz, beklenti içinde olan bireylere dönüştürmektedir. Çocukların stresini arttırmakta ve ödül almadığı zaman çocukta “yanlış bir şey yaptım”, “cezalandırılıyorum” düşüncelerini oluşturmaktadır.

Devamını Oku

Çiftlerin akıllı telefonlarla imtihanı

1 Haziran 2018

Herkese merhaba,

Ben Psikolog Serra Gerşon Nahmias. Bugünden itibaren artık bu köşede hepimizin ortak sorunlarını ve bunların çözümlerini sizinle paylaşacağım. Umarım paylaştıklarım herkese faydalı olur.

Hayatta nelerden zevk alıyoruz? Bunu hiç kendinize sordunuz mu? Şimdi düşündüğünüzde; eminim birçoğunuz arkadaşlarımla vakit geçirmek, hobilerimi yapmak, tatile gitmek gibi şeyler getirecek aklına...

Oysa gerçek şu: ZENNA Araştırma Şirketi’nin verilerine göre toplumun yüzde 80’inin en keyif aldığı aktivite internette gezinmek. Peki, en çok iletişimde bulunduğunuz şey ne! Kişi diyemiyorum. Çünkü maalesef gün içinde en çok akıllı telefonlarımızla iletişim halindeyiz. Bir de şöyle acı bir gerçek var… Türk toplumunun yüzde 80’i eşi veya sevgilisiyle beraberken mutlaka akıllı telefonunu birkaç kez kontrol etmekte. Peki, bu eşler arası iletişimi kötü etkilemez mi sizce de?

Çoğumuz eşimizle sohbet ederken whatsapp gruplarından gelen mesajlara cevap veriyoruz. Eşimizle yemeğe çıkmışsak açlıktan ölüyor olsak bile yemekten önce yemeklerin fotoğraflarını Instagram’a koyuyoruz. Bir yere gidince sanki görevimizmiş gibi insanlara hem yerimizi bildiriyoruz hem de onlarla mutluluk pozları paylaşıyoruz. Kaç kişi beğenmiş acaba diye kontrol edip duruyoruz; özel zamanımızdan çalıyoruz.

Her ne kadar farkında olmasak da bu durum artık bir bağımlılık haline gelmiştir ve her bağımlılık gibi bu bağımlılık da eşler arası iletişimi oldukça olumsuz etkilemektedir.

Telefonlarımızı ve sosyal medyayı tabii ki hayatımızdan çıkartamayız; ancak kontrolünü elimize alabiliriz. Her bağımlılıkta olduğu gibi bunu kontrol etmek için gereken güç BİZDE!

Devamını Oku