“İkinci dalga” neydi?

Piyasalarda ikinci dalga korkusu sürekli varlığını koruyor. Bir noktayı hemen vurgulayalım. İkinci dalga gelmesine gelecek

Haberin Devamı

Piyasalarda ikinci dalga korkusu sürekli varlığını koruyor. Bir noktayı hemen vurgulayalım. İkinci dalga gelmesine gelecek. Bundan kaçış olduğunu sanmıyoruz. Dünya ekonomisindeki dengesizlikler şu veya bu şekilde düzelmek zorunda. Bu da ABD’de bir resesyon yaşanmadan olmaz.

Son çalkantıdan da gördüğümüz gibi Amerika’da bir resesyon ister istemez emerging piyasaları vuracak. Ama dalga şimdi olduğu gibi oyuncuların kötümser değil, iyimser olduğu bir durumda vuracak.

Daha önce de vurguladık. Bizce esas büyük dalga gelmeden önce piyasalarda yeni spekülatif balonların yaşanması yüksek bir olasılık. Aksi takdirde, önceki gün de tanık olduğumuz gibi tedirginlik kısa zamanda iyimserliğe dönecek.

Yeni balonlar
Yeni spekülatif balonlar yaşanması için önce ABD ekonomisinde durumun iyiye gittiği... Amerikalı tüketicinin yine para harcama çabasına girdiği ve tüketici güveninin geri gelmeye başladığı vs. yönünde haberlerin gündeme gelmesi gerekiyor.

Salı gününden itibaren bunlar başlamadı değil. Ama tüm etkilerinin görülmesi için vakit henüz epeyi erken.

Bu süreç tamamlanmadan, yani önce ABD ekonomisi konusunda “iyi” diye yorumlanacak haberler gelmeden. Arkasından da yeni spekülatif balonlar başlamadan ikinci ve esas büyük dalgayı beklemeyin. Bizce nafile.

İki gündür Wall Street’teki olumlu havayı gördünüz. Bizim piyasalar da önceki gün benzer bir iyimserliği benimsedi. Kısa vadede böyle bir psikolojinin yerleşmesi olasılığını yüksek görüyorduk. Halen de öyle düşünüyoruz.

Peki yaşananlar neydi?

Keriz silkelemenin yolları
Keriz silkelemenin tek yolu yok. Piyasalar hem korku içinde hem de emtia ve ham madde balonu söner gibi oluyor. Bir yolunu bulup siyasi gelişmeleri kullanın, dolarda alıma geçin. Brezilya parası, YTL vs. hızla gerilesin. Amaranth’ın kaybettiği 6 milyar dolar ön plana çıksın. Bir de bakarsınız satan satan arkasına. Herkes satarken dönüp toplayın.

Nitekim, Bloomberg’de çıkan bir habere göre, Amaranth’ın büyük kaybından en çok kazançlı çıkacak olanlar dünyanın en büyük iki yatırım bankası. Amaranth’ın pozisyonları ucuza gitti, elbette Amaranth batmaktan kurtuldu.

Ama birkaç hafta bekleyin, ABD ekonomisi konusundaki iyimser haberler ortaya çıkınca, bakın bu pozisyonlar ne kadar para kazandıracak.

Likidite unsuru
Bu işler işte böyledir. Likiditesi düşük piyasada en büyük oyuncu olmaya kalkarsanız ve bir atımlık canınız varsa, piyasa pozisyonunuzu öğrenir, karşınızda trade edecek kimse bulamazsınız. Satacak adam kalmaz... Fiyatlar göçer. Çünkü sizin pozisyonlarınızı bilen oyuncular bekler. Satmak istediklerinizi bir süre sonra yok parasına toplar.

Finansal piyasaların en önde gelen kurallarından birisidir. Likiditesi düşük piyasada en büyük oyuncu olabilirsiniz. Ama eğer çok uzun süre dayanma gücünüz varsa olabilirsiniz. Aksi takdirde kenara çekilmiş büyük balıklara yem olursunuz.

Amaranth’ın başına gelen buydu.

Sonuç
Emtia ve hammadde fiyatlarında balon sönüyor. Bundan fazla bir şüphemiz yok. Ama bir iki küçük baloncuk yaşanması da bu işlerin doğasında.

Wall Street’i izleyin...

DİĞER YENİ YAZILAR