X Factor Star Işığı Popstar gibi olmuş

Haberin Devamı

Dünyanın en çok ses getiren eğlence programlarından biri X Factor. Fanları olan arkadaşlarım nedeniyle ben de uzun süredir takip ediyorum. Mayıs ayından beri Medyapım’ın X Factor’ü Türkiye’ye uyarlanacağından haberdarım. Uzun süredir jüride kimlerin olacağını tartışıyorduk. Sonunda pazartesi akşamı X Factor Star Işığı adıyla start verdi. Programın sunuculuğunu Kadir Doğulu üstleniyordu. Kadir Doğulu çok sempatik ve Türk halkının sevdiği bir isim. Özellikle gençler arasında ciddi bir fan kitlesi var. Kameraya insanın gözünün içine bakar gibi bakmayı biliyor. Bu televizyonculukta çok önemlidir. Onu ilk kez sunuculuk yaparken izlediğim için ilk dikkat ettiğim şey buydu. Sunuculukta gelecek vaat ediyor ama programın açılışında yürüyerek sunum yapması olmamış. Her cümlesinin ardından araya giren vtr’ler sunumun duygusunu ve bütünlüğünü de bölmüş. Gelelim jürimize… Ses yarışmalarının vazgeçilmez ismi Armağan Çağlayan, müzisyen Emre Aydın, Ziynet Sali ve Ömer Karacan var. Çağlayan zaten bu işin profesyoneli… Nereden hikâye çıkaracağını, hangi noktada devreye gireceğini, nasıl polemik çıkaracağını çok iyi biliyor. Ömer Karacan jüri üyeliği için henüz acemiydi ama en kısa zamanda açılacağının sinyalini verdi. Ziynet Sali, enerjisini çok sevdiğim isimlerden biridir ama o sahte gözyaşları olmadı. Emre Aydın, en samimi jüri üyesiydi. Az konuşan ama her cümlesinde samimiyet barındıran isimdi.

İncir şarkısı büyüledi

Gelelim pazartesi akşamı yarışan seslere… İlk olarak 19 yaşındaki Ferah Zeydan sahneye çıktı. Ama daha programın başında ses yarışmasını izlediğimizi unuttuk. Ferah’ın babasından ayrı kaldığını anlattığı anlarda Beni Affet Kızım şarkısının çalmasıyla kendimi Film Gibi programını izlermiş gibi hissettim. Sanki az sonra Ferah’ın babası stüdyoya getirilecek ve kızıyla kavuşturulacaktı. Sesi güzeldi ama benim aklımda yaptığı ajitasyon kaldı. Sahneye daha sonra Grup Kosinüs çıktı. Açılımı korsana, siyanüre ve nükleer santrale hayır demekmiş. Karadeniz müziğiyle kulağımızın pasını sildiler. Bana kalırsa X Factor’e yakışan ve bize bunun bir ses yarışması olduğunu hissettiren tek yarışmacı İlyas Yalçıntaş’tı. Hikâye anlatmadı, sahneye özgüvenli çıktı. “Yeni bir beste söyleyeceğim” dedi ve İncir şarkısıyla hem jürinin hem izleyicilerin kalbini fethetti. Dört evet cevabını alıp sahneden ayrıldı. X Factor böyle olur dedirtti. 17 yaşındaki Sergen Turaççı ilk olarak annesinin temizlikçi, babasının koltuk tamircisi olduğunu söyledi. Sahneye çıktığında da sokakta gitar çalarak ailesinin geçimine katkı sağladığını anlattı. Açıkçası kötü şarkı söyledi ama jürinin hem “Hayır” deyip hem de gözyaşlarına boğulması saçmaydı. Galiba o arada bir şeyler oldu ama montajda kestikleri için biz anlamadık. Sonuçta geriye neden ağladığını anlamadığımız Çağlayan ve Sali kaldı.

Yeni Bayhan’a gerek yok!

Almanya’dan gelen Mehtab ve Şahin sahneye çok yakıştı. Özellikle Mehtab hem duruş hem de sesiyle herkesi büyüledi. Onu Şahin’i bırakıp tek başına yarışmaya devam etmesi için ikna etmeye çalıştılar ama cevabı “Hayır” oldu. Son yarışmacı fırça satarak geçimini sağlayan Ahmet Aslan’dı. Sahneye fırçalarıyla çıktı ve tabir-i caizse boş muhabbet yapıp insanları güldürdü. Emre Aydın’ın mimikleri benim de duygularımı anlatıyordu. Sonunda şarkısını söylemeye başladı. Ben de Aydın gibi “Oh be” dedim. En azından bu kadar boş muhabbete sesi güzel çıktı. Yarışma Ahmet Aslan’ın adını bilmediği jüri üyelerine sevgileriyle sona erdi. X Factor Star Işığı, Tüm Kişiler’de 7.08 reytingle 3’üncü, AB’de 8.39’la 2’inci oldu. Ama bana kalırsa X Factor değil, Popstar gibi bir yarışmaydı. Montajda sorunlar vardı. Bence Kadir Doğulu’yu daha fazla sahne arkasında görmeliyiz ve O Ses Türkiye’deki gibi derdimiz sesleri konuşmak olmalı. Zaten hepimizin dramatik bir hikâyesi var. Eğlence programında da ağlamak değil unutmak istiyoruz. Anlayacağınız bu yarışmadan yeni bir Bayhan çıkarma gayretine gerek yok!

DİĞER YENİ YAZILAR