‘İhtiyacımı başka yerden karşılarım’

F-35’lerin Türkiye’ye verilmesiyle ilgili “Benim bir endişem yok” diyen Bakan Çavuşoğlu, aksi durum için ise, “O zaman hukuki süreç doğar. İhtiyacımı alamazsam, mutlaka acil ihtiyacımı yine bir yerden karşılarım” ifadelerini kullandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya’nın Solingen kentindeki anma törenlerine katıldıktan sonra Türkiye’ye dönüşte soruları yanıtladı, dış politika gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ABD’nin F-35 uçaklarını Türkiye’ye vermemesi yönündeki tartışmalarla ilgili şöyle konuştu: Benim şahsen bir endişem yok. Bu kapsamlı bir anlaşma. İçinde ortak parça üretimi gibi konular da var. Ayrıca Türkiye şu ana kadarki ödemelerini aksatmadan yapmış, bugüne kadar taksitlerimizi ödemişiz. Bu anlaşma S-400 veya başka bir konuya bağlı değil. Bir tarafın ‘Benim canım sıkıldı, oynamıyorum’ diyeceği bir anlaşma da değil. Hukuki yükümlülükleri de var. Kongre’den söylemler geliyor kısıtlamaya yönelik. Şu ana kadar hükümet kanadından böyle bir tavır yok, ‘Vermiyoruz’ diye. O nedenle ben bir endişe görmüyorum. En kötü senaryoyu düşünelim. O zaman hukuki bir süreç doğar. Türkiye hava savunma sisteminde müttefiklerinden alamayınca çaresiz kalmadıysa burada da çaresiz kalmaz. İhtiyacımı alamazsam, mutlaka acil ihtiyacımı yine bir yerden karşılarım.

Haberin Devamı

‘İhtiyacımı başka  yerden karşılarım’

‘Rusya da olabilir’

Çavuşoğlu Almanya’dan döndükten sonra dün katıldığı televizyon programında da F-35’lerle ilgili şöyle konuştu: F-35’ler zamanında teslim edilecek. Uçağı verdim yazılımı yok diye bir şey yok. Bizim ihtiyacımız varsa başka müttefiklerimizden ya da başka ülkelerden almak için girişimde bulunuruz. Bize en uygun şartlarda hangi ülke teklif ederse onlarla anlaşırız ama ben böyle bir noktaya geleceğimizi zannetmiyorum. Rusya da seçenek olabilir başka bir ülke de seçenek olabilir. NATO üyesi başka bir ülke de olabilir. S-400’ler konusunda ABD’de de kongreden karar çıkmadan önce biz Rusya ile anlaşmayı imzalamıştık. Bırakın ki imzalamadık, bir ülkenin ben istersem başka ülkeden alırsın, istemezsem alamazsın diye dayatması mümkün değil.

Haberin Devamı

Bazı Müslüman ülkeler de var!

Çavuşoğlu dün a Haber’de katıldığı programda, “Dövizdeki dalgalanmanın ardından hangi ülkeler var” sorusuna, “Elbette zamanı geldiği zaman bunları açıklarız. Kredi kuruluşlarına bakın notları nasıl düşürüyorlar? 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olduktan sonra Türkiye’yi ekonomi ile nasıl yıkabiliriz çalışmaları başladı. Fakat biz aldığımız tedbirlerle ekonomimizin bu saldırılardan en az hasarla kurtulmasını sağladık. Bu işin içinde ülkeler de var, finans kuruluşları da var, faiz lobisi de var. Ülkeler arasında bazı Müslüman ülkeler de var. Ben burada ülke ismi vermeyeceğim ama genel bir çerçeve çiziyorum” dedi.

‘İhtiyacımı başka  yerden karşılarım’

İncirlik koz olur mu?

Çavuşoğlu dün katıldığı televizyon programında, ABD’ye 4 Haziran’da yapacağı ziyarette görüşmelerden olumsuz sonuçlar çıkması halinde İncirlik’in Türkiye için bir koz olup olmadığı sorusunun yöneltilmesi üzerine, Türkiye’nin elindeki gücünün sadece İncirlik olmadığını vurguladı. Çavuşoğlu, “Artık ilişkilerden umut kesilir, geri dönülmez bir noktaya gelinirse o zaman elbette Türkiye de elindeki güç ve koz neyse bunu masaya koyar. ABD’nin bizim gibi bir müttefiki kaybetmemesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

Trump’ın Erdoğan’a büyük saygısı var

“ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye karşı büyük bir saygısı ve sevgisi var. Türkiye ile ilişkilerin bozulmasını istemiyor. Sayın Cumhurbaşkanımıza son derece büyük bir saygısı var. Telefon konuşmalarında bu görülüyor. Trump’la tüm görüşmelerde ve telefon konuşmalarında vardım. Gerçekten Trump’ın Türkiye’ye karşı çok büyük bir sevgisi var. Cumhurbaşkanımıza da aynı şekilde var. Şu anda ABD ‘YPG’ye silah vermiyoruz’ diyor, ‘Gel Münbiç’ten beraber atalım’ diyor. Bunlar olursa Cumhurbaşkanımızın hayal kırıklıkları ve tereddütleri de giderilir.”

‘İhtiyacımı başka  yerden karşılarım’

Merkel’in daveti

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Merkel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın selamını iletir iletmez, “Seçimden sonra ziyaretini bekliyoruz” dediğini anlattı. Çavuşoğlu, Alman medyasının ‘Resmi bir davet yok’ haberiyle ilgili de, “Resmi davet Cumhurbaşkanı’ndan gelebilir o ayrı bir şey ama Merkel’in de başbakan olarak ‘Bekliyoruz’ demesi doğal bir şey. Konuyu başka yerlere çekmenin bir anlamı yok” dedi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR