Güvenlik için sıradan bir uçak gibi uçtu

ATA uçağı darbeci F-16’yı böyle atlattı.

Güvenlik için sıradan bir uçak gibi uçtu

Erdoğan’ın ATA uçağı Atatürk Havalimanı’na alçalırken peşinde darbeci F-16 vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin ardından FaceTime ile ilk açıklamayı yapıp İstanbul’a hareket etmek üzere Dalaman’dan TC ATA uçağına bindi. Darbe girişiminde en kritik anlar da işte tam bu sırada yaşandı. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, havalanan ATA uçağının pilotları ilk olarak Esenboğa’da bulunan Devlet Hava Meydanları Smart Merkezi’yle irtibat kurdu. Uçuş bu andan itibaren sonuna kadar Smart merkeziyle koordineli olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı’nı taşıyan uçak Çanakkale’nin Biga ilçesi semalarına geldiğinde Ankara’dan “Sizi beklemeye alıyoruz” (havacılıkta hold durumu olarak tabil ediliyor) bilgisi geldi. Sebebi de İstanbul semalarındaki dost mu düşman mı olduğunu bilinmeyen F-16’ydı. Darbeci girişimcileri F-16’yı İstanbul Boğaz’ında beklemeye geçirmişti. Ancak bu aşamada büyük bir şans yaşandı ve F-16 yakıtları azaldığı için Bursa yönüne doğru döndü. Güvenlik güçleri havadaki savaş uçaklarının diğer uçakların kimliğini bilemediğine dikkat çekerken bir F-16’nın havada en fazla bir saat kalabildiğini, bu süre içinde yakıtının bittiğini söyledi ve ATA pilotlarına “Uçak uzaklaştı hemen şimdi inişe geçebilirsiniz” anonsu yaptı. İşte o anda Cumhurbaşkanı’nı taşıyan TC ATA uçağı hemen inişe geçti.

Haberin Devamı

Farklı Callsign kullanıldı

Kritik yolculuk başladığında güvenlik açısından uçakta TC ATA callsign (kod) kullanılmadı. Normal şartlarda callsign olarak uçakların adı olan TC ANA veya TC ATA isimleri kullanılıyor. Ancak bu tehlikeli uçuşta normal bir hava trafiği prosedürü izlendi ve Cumhurbaşkanı’nın uçağı herhangi bir THY uçağı gibi iniş yaptı. İstanbul’a iniş yapan uçakta Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk açıklamasını yaptıktan sonra beraberindeki heyetle Ankara’ya geçmek istedi Ancak güvenlik gerekçesi ile bu uçuşa izin verilmedi. O saatlerde zaten hiçbir uçağın Ankara’ya inişine izin verilmiyordu.

Ve Akıncı bombalandı

Darbe girişimi süresince BHM’lerin uçakların dost mu düşman mı olduğunu meçhuldü. Akıncı Üssü’nün darbe için kullanıldığı tespit edildikten sonra Eskişehir’deki 111. Filo’ya bağlı F-4 bombardıman uçakları havalanıp Ankara’daki Akıncı Üssü’nde hem ana pist hem emergency (acil) pist bombalandı ve kullanılamaz hale geldi.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR