Balbay’ın iç barış formülü: Af

Haberin Devamı

“Yaşanan, sürdürülebilir bir durum değil. Bu ülkenin iç barışa ihtiyacı var ve iç barışın yolu bir ‘af’. Ama ayırmadan... İnsanların hükümeti de affedeceği bir yöntem bulunmalı.”

Sözlerin sahibi Ergenekon hükümlüsü CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay.

***


Sincan L Tipi Cezaevi’ndeydik dün sabah.

Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri Luis Ayala, Balbay’ı ziyaret etti Ankara’da. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın eşlik ettiği ziyareti izleyen 4 gazeteciydik Sincan’da.

***


Retina taramalı giriş kapılarından geçip, L-2 açık görüş salonuna ulaştık Ayala’nın peşinden. Biraz sonra kapı açıldı ve bir elinde plastik bir sürahi dolusu sıcak limonlu çay, diğer elinde de büyük bir naylon torba ile Mustafa Balbay göründü kapıda. Saç ve sakalı tıraşlı, beyaz gömlek, kravat ve takım elbise içinde gayet enerjik bir hâlde geldi. Hepimize tek tek sarıldı.

Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan’ın “İyi gördüm seni” cümlesine, “Görünüşe aldanmamak lazım” diye cevap verdi gülerek. “Ama iyiyim” diye ekledi sonra.

Torbadan çıkardığı kuru pasta, gofret, peçete, su ve plastik bardakları masaya yerleştirip, kendi eliyle ikram etti hepimize.

***


Açık görüş süresi 1 saat. Bizim takip ettiğimiz görüşme izin verilen süreyi birkaç dakika aştı. Balbay, Şilili konuğu Ayala ile İngilizce sohbet etti. İngilizcesini geliştirmiş içeride geçen 5 senede.

CHP Milletvekili, yabancı konuğuna, Türkiye’de özelde Ergenekon dava sürecinde yaşadıklarından hareketle yargının işleyişinden, genelde de hükümetin icraatlarından yakındı.

Eleştirilerini örneklerle detaylandırdı.

Hem gazeteci hem de seçilmiş bir parlamenter olarak cezaevinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu, sadece kendisinin değil, Türkiye’de birçok kişinin farklı davalarda adil olmayan yargılamalar sonunda hüküm giydiğini vurguladı.

Toplam 500 duruşmada 3 bin saat mahkeme salonunda bulunduğunu söyleyip, “Sanırım Guinness Rekorlar Kitabı’na girebilirim” dedi.

“Benim cezam matruşka gibi” dedi verilen toplam 34 yıl 8 aylık cezayı anlatırken.

Luis Ayala da zaman zaman şaşkınlıkla dinlediği Balbay’a, Sosyalist Enternasyonal’in kendisine verdiği desteğin devam edeceğini, Türkiye’deki tartışmalı konuların takip etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

***


Balbay, 3 kişilik koğuşta tek başına yaşıyor. “Aynı suç grubundan kimse olmadığı için bu durumdayım” dedi yalnızlığının sebebini sorduğumda.

Günde 19 gazete alıyormuş. “Hükümete yakın olan 5 gazeteyi sabah okuyorum çünkü öğleden sonra sinirlerim kaldırmıyor” dedi gülerek.

Koğuşundaki televizyonda 22 kanalı izleyebiliyormuş.

Cezaevindeki 9’uncu kitabını yazmaya başlamış. Bu arada son kitabı, Rutkay Aziz’in oynayacağı bir tiyatro oyunu olarak iki ay sonra sahne alacakmış.

***


Anlattı...

- Her sabah, “Belki bugün çıkarım belki daha yıllarca kalırım” diye başlıyorum güne. Bunun sürdürülemez bir durum olduğunu biliyorum.

- Artık çalışmalarımı gecelere kaydırdım çünkü Ankara’ya geldikten sonra ziyaretçi sayım arttı. Hatta 8 ayrı ziyaretçi ile toplam 8 saat görüş yaptığım gün bile oldu.

- Umutsuz değilim. Özellikle Gezi direnişinden sonra gelecekten daha da umutluyum. Ben o gençler adına içerideyim diye hissediyorum artık.

- Atatürk ölümsüz bir lider. 10 Kasım’da Anıtkabir’e gidiş de çok önemli bir gösterge. Ve bunu Gezi’nin bir parçası, devamı olarak görüyorum.

- Meclis’in artık tutuklu milletvekilleri konusunu tatsız bir pazarlık ortamında tutmaya son vermesini diliyorum. Bu sadece CHP ve BDP’nin değil, ülkenin, demokrasinin, hukukun sorunu. Bu keyfilik, hukuksuzluk bence AKP’yi de vuracak. Bu dönemin sürdürülemez olduğunu AKP de gördü. Karşıtlık üretmenin, sonunda AKP’nin içinde de karşıtlık yaratacağı artık görülüyor.

- Yerel seçim öncesi atılacak bir adım, ülkede iç barışın ilk adımı olabilir. Bazen kendime kızıyorum, “Hiç mi intikam duygun yok” diye. Gerçekten yok. Ama buradan bazı şeyler daha rahat anlaşılıyor. Kuyudan ışık daha net hissedilir.

- Artık AKP’nin de hayrınadır iç barış. Ve iç barışın yolu, evet bir ‘af’tır. Ama ayırmadan... İnsanların hükümeti de affedebileceği bir yöntem bulunmalı.

***


Vedalaştık Balbay ile...

El salladı ardımızdan.

Herkese selam söyledi.

DİĞER YENİ YAZILAR